Primarul cere sprijin de la focsaneni

joi, 13 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Primarul cere sprijin de la focsaneni

Problema ciinilor vagabonzi a constituit, in repetate rinduri, obiectul reclamatiilor unora dintre locuitorii municipiului Focsani. Fiecare dintre acestia a venit si cu propuneri de rezolvare a situatiei, de la omorirea prin diferite metode pina la inchiderea patrupedelor intr-un tarc. O hotarire a fostului Consiliu Local prevede clar ca uciderea, maltratarea sau abandonarea intr-un loc inchis a ciinilor sint interzise si sint pedepsite conform legii. Motiv pentru care primarul municipiului a initiat o actiune, impreuna cu Directia Sanitar-Veterinara, de sterilizare, vaccinare si deparazitare a acestor ciini. Desi costurile sint destul de mari, aproximativ 400.000 lei pentru un ciine, cei implicati sint de parere ca in citiva ani Focsaniul va scapa de problema ciinilor fara stapin.
Adoptata inca din luna ianuarie a acestui an, Hotarirea Consiliului Local nr.7 stabileste in linii generale caile de rezolvare a uneia dintre problemele cele mai des ridicate de catre populatia Focsaniului si anume cea a ciinilor vagabonzi. Uciderea, maltratarea, abandonarea sau inchiderea ciinilor fara stapin este interzisa si se pedepseste conform legilor in vigoare. Acest articol arata clar ca problema nu poate fi rezolvata, asa cum au indicat multi dintre cititorii nostri, prin uciderea acestor animale. "Hotarirea nr. 7 interzice sa-i ucidem pe ciinii vagabonzi si nici nu ar fi uman sa facem acum acest lucru. Din acest motiv am demarat o actiune in colaborare cu Directia Sanitar-Veterinara prin care problema ciinilor fara stapin este rezolvata in spiritul principiului protectiei animalelor", ne-a declarat primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi.
De prinderea ciinilor vagabonzi se ocupa oamenii lui Argint
Obligatia coordonarii acestei actiuni revine serviciului de gospodarire comunala din cadrul Primariei. Acest serviciu are la rindul sau un contract cu SC "Argint" SRL care se ocupa de prinderea si transportul acestor animale cu ajutorul unor echipamente speciale. Dupa prindere, ciinii sint transportati la Directia Sanitar-Veterinara unde sint tatuati si crestati la ureche. "Primaria in colaborare cu Directia Sanitar-Veterinara, prin Circa Sanitar-Veterinara care a concesionat activitatea sanitar-veterinara pe raza municipiului Focsani, a organizat actiunea de deparazitare, vaccinare antirabica si sterilizarea ciinilor fara stapin. Dupa ce ii primim la noi si ii tatuam sau crestam la ureche, ii vaccinam si ii sterilizam. Dupa aceasta ii cazam pentru refacere, un mascul refacindu-se in 2 zile iar o femela in 10 zile", ne-a spus directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Nicolae Botezatu.
Dupa refacere, ciinii sint dusi in aceleasi locuri de unde au fost luati pe motiv ca sint obisnuiti cu oamenii si locurile respective.
Pe linga faptul ca prin aceasta actiune se impiedica inmultirea ciinilor, specialistii spun ca dupa un astfel de tratament acestia devin mai blinzi. In cazul in care animalele sufera de boli incurabile, vor fi ucise prin metode admise de legislatia internationala de protectia animalelor.
Pentru un ciine, costurile se ridica la 400.000 lei
Prinderea unui ciine vagabond costa Primaria 150.000, tratamentul alte 200.000, iar hrana inainte si dupa operatie, 50.000 lei, adica in total pentru un ciine se plateste 400.000 lei, suma suportata din bugetul local. La nivelul municipiului nostru sint aproximativ 5.000 de ciini vagabonzi, costurile totale ridicindu-se la 2 miliarde de lei. Tototdata, zilnic poate fi rezolvata problema a 8 – 10 ciini vagabonzi, ceea ce inseamna ca pentru sterilizarea, vaccinarea, deparazitarea si identificarea celor 5.000 de ciini vagabonzi sint necesare 500 de zile. Actiunea a fost demarata pe 28 iunie a.c., pina in prezent fiind rezolvata problema a 45 de ciini fara stapin. Nicolae Botezatu a spus ca prin aceasta actiune se rezolva in cel mai bun mod cu putinta problema ciinilor vagabonzi: "Nici nu se mai inmultesc si devin mai blinzi. Pe linga toate acestea nici nu mai exista pericolul ca in cazul in care o persoana este muscata de un ciine sa se imbolnaveasca".
Primarul Bacinschi cere parerea focsanenilor in legatura cu aceasta actiune
Primarul Focsaniului este de parere ca fiecare dintre locuitorii orasului se poate pronunta daca acest mod de stirpire a ciinilor vagabonzi este corect sau nu. "Ii rog pe toti cei care au o alta solutie legala in legatura cu aceasta problema sa o spuna. Vrem sa stim daca este bine ceea ce facem", a precizat Decebal Bacinschi. La rindul sau, Nicolae Botezatu ii invita pe toti cei care au ciini pe linga bloc pe care ii indragesc sa mearga cu ei la Directia Sanitar-Veterinara de pe strada Brailei, linga "Vranlact", pentru tratament.
Toate costurile sint suportate de Primarie, dar aceste persoane nu primesc bani pentru prinderea ciinilor.
De asemenea, cei care doresc sa aiba un ciine pe linga casa se pot prezenta la Directia Sanitar-Veterinara, avind siguranta ca animalul este sanatos. (Elena CRISTIAN)

Comentarii