Profesorii cu tulburari mentale vor fi eliminati din scoala

miercuri, 07 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Profesorii cu tulburari mentale vor fi eliminati din scoala

Profesorii care prezinta tulburari comportamentale, de vorbire sau mentale, precum si cei care manifesta anumite ticuri sau tulburari de preferinta sexuala nu vor mai fi primiti sa activeze in sistemul de invatamint. Dupa sase ani de la aparitia Legii 128/ 1997, privind Statutul personalului didactic, Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei, Cercetarii si Tineretului au elaborat un protocol privind incompatibilitatile medicale cu functia didactica. Potrivit acestui protocol, incompatibilitatile vor fi stabilite prin incheierea unei fise de aptitudini de catre medicul specialist de medicina muncii. Dintre bolile care fac parte din acest nomenclator fac parte schizofreniile, tulburarile de afectivitate, de personalitate, identitate sau preferinta sexuala, depresii, tulburari de vorbire sau ticuri, precum si epilepsia. Masura va fi luata pentru prevenirea abuzurilor la catedra.
Oficialii din invatamintul vrincean nu cunosteau ieri despre aparitia acestui protocol, insa recunosc necesitatea aparitiei nomenclatorului. „In Legea 128 se stipuleaza ca trebuie stabilita o lista cu aceste incompatibilitati, dar tot s-a tergiversat acest lucru. Stiu ca s-a discutat despre incheierea unui protocol, insa la noi nu a ajuns inca nimic. Sigur ca este necesar, pentru ca avem asemenea situatii, care nu ne aduc beneficii. Nu pot fi verificati toti profesorii, numai in Vrancea sint 6000, insa acolo unde situatia o cere, trebuie neaparat o verificare medicala competenta”, a afirmat Constantin Grigore, presedintele filialei vrincene a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint.
Chiar si cu aceasta lista insa, examenele medicale vor fi facute, cel mai probabil, tot la recomandarea directorului scolii. Pina acum, chiar si in cazul descoperirii unor boli, nu putea nimeni spune ca respectivul profesor este incompatibil, deoarece nu exista o legislatie care sa stabileasca bolile interzise dascalilor. Aceeasi situatie exista si in cazul bolilor psihice. „Examenul psihologic nu este obligatoriu pentru profesori, se face doar la recomandarea directorului scolii. El este necesar daca este insa privit din perspectiva asigurarii consultantei pentru cadrele didactice care, datorita uzurii, pot avea comportamente aberante in cadrul scolii, cu scopul recuperarii acestora. Pentru cazurile limita trebuie sa recunoastem ca nu avem legislatia necesara pentru a da verdicte clare pentru eliminarea din scoala”, ne declara in urma cu citva timp Toader Voicu, coordonatorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica.
Pina la aparitia in Monitorul Oficial si punerea in practica a acestei liste cu incompatibilitati, elevii vor trebui sa suporte comportamentele deviante ale unor profesori, fara a putea face ceva. In ultimii ani au fost semnalate mai multe cazuri de profesori care nu au fisat la clasa un comportament tocmai principial. De altfel, citeva cazuri au fost facute publice de sefii invatamintului vrincean in sedintele cu directorii. (Camelia STANILA)

Comentarii