Rascoala elevilor

vineri, 10 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Rascoala elevilor

Hotarirea lui Virgil Petrescu, ministrul Educatiei Nationale, ca elevii sa sustina la bacalaureat 5 probe orale intr-o singura zi a bulversat inceputul de an scolar. Nemultumiti de regulamentul promovat de MEN privind desfasurarea examenului de bacalaureat, elevii din Iasi, Brasov, Bucuresti, Cluj, Galati, Craiova si Timisoara au iesit in strada, scandind diferite lozinci. Ieri, 10 octombrie a.c., elevii focsaneni nu s-au lasat mai prejos. Peste 30 de liceeni s-au reunit in Piata Unirii si, timp de doua ore, au cerut "un bac normal".
Cu toate ca au amenintat cu un miting de protest, dupa terminarea orelor, elevii focsaneni nu au ramas la fel de uniti ca atunci cind au pornit la drum. Ieri, 10 octombrie, din cei 2.000 de elevi focsaneni numai 30 de elevi de la Liceul nr.5, clasele a XI-a si Liceul teoretic "Al.I.Cuza" au reactionat la reglementarile Ministerului Educatiei Nationale. Elevii de la celelalte licee s-au strins joi, 9 octombrie, in curtea institutiilor si au discutat modul in care vor actiona daca ministerul "va incerca sa-i transforme in genii". La "Unirea" si "Cuza", dirigintii claselor terminale au discutat cu liceenii si au ajuns la concluzia ca este mai bine sa se astepte metodologia sau macar amanunte inainte de a trece la actiunea de protest. In jurul orelor 14.00, elevii protestatari s-au indrepat spre Inspectoratul ScolarJudetean de unde nu au primit nici o "replica". Grupul a sustinut ca inspectorul scolar general adjunct, Dan Popoiu, a incercat sa se eschiveze motivind ca are treaba.
Cind au realizat ca nimeni nu-i ia in seama, elevii au plecat in Piata Unirii, iar in momentul in care l-au zarit pe prefectul judetului au inceput sa strige cit ii tinea gura: "Vrem un bac normal!". Petre Rapeanu s-a apropiat de grup si a incercat, amintindu-si de profesia de dascal, sa convinga copiii "sa-si vada de treaba". Prefectul a precizat ca diploma de bacalaureat din ultimii ani nu are valoare in comparatie cu cea de anul viitor. "La bacalaureatul din 1998, diploma va fi recunoscuta pe plan international, in Norvegia, Spania etc. Cu bacalaureatul pe care il cereti voi, nu veti fi recunoscuti decit in Romania", a declarat profesorul Rapeanu.
Cind elevii au incercat sa-l convinga ca materia este voluminoasa si, "in plus", in special la "Istoria Romaniei", prefectul a replicat: "Acelasi discurs ca la UDMR. Trebuie sa dati bacalaureat, ati stiut din timp ca se va sustine la 7 materii". Agasat, probabil de intrebarile "nefondate" ale copiilor, Petre Rapeanu a trecut la negocieri, refuzind accesul "Monitorului". Dupa o ora de discutii cu doi reprezentanti ai elevilor, problema nu a fost solutionata, iar liceenii au plecat, spasiti, spre scoala. Ei au precizat ca nu vor inceta sa protesteze si vor veni sa-si spuna oful si in zilele urmatoare.
Inspectorul scolar general, Costache Lupu, ne-a declarat ieri, 10 octombrie, ca protestul elevilor romani si respectiv, focsaneni este nefondat. "Nu sint probleme in liceele focsanene. Directorii nu ne-au semnalat proteste. Conform Legii 84/1995 manifestatiile elevilor sint premature si nefondate. Bacalaureatul nu este obligatoriu deci, cei care considera ca au nevoie de diploma si sint pregatiti, sa-l sustina. Daca vor protesta in zilele urmatoare, nu va avea repercursiuni asupra lor. Oricum, luni va fi o sedinta la MEN si ar fi bine sa astepte noile precizari ale ministrului", a opinat Costache Lupu. Privitor la probele orale, inspectorul general este convins ca acestea nu se vor sustine in aceeasi zi ci esalonat.
Profesorii vrinceni s-au declarat de acord cu cerintele elevilor. Marita Tudorache, profesor de romana la Liceul "Unirea", ne-a relatat ca un astfel de bacalaureat s-a mai sustinut pe vremea ministrului Petrescu, in perioada 1950 – 1960: "Bacalaureatul din anii ’50 cuprindea sapte probe, dar materia era de trei ori mai putina. Elevii de la clasa mea, a XI-a, mi-au spus ca ar vrea ca din Istoria Romaniei sa se scoata, de exemplu, paleoliticul si neoliticul. La geografie sint 200 de centre de invatat cu toate ca unele au disparut", ne-a declarat profesoara Tudorache. Precizam ca, directorii de licee sint, in parte, de acord cu elevii, dar nu inteleg "de ce nu au iesit in strada in urma cu doi ani cind a fost promulgata Legea 128 privind desfasurarea examenului de bacalaureat". (Cristina ALEXANDRU)

Comentarii