Reforma sanitara intra in forta in policlinici si spitale

marți, 16 noiembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Reforma sanitara intra in forta in policlinici si spitale

Astfel, in locul actualelor dispensare si policlinici noua structura va cuprinde ambulatoriul de specialitate al spitalului, centrul de diagnostic si tratament, centrul medical, centre de sanatate rurale sau urbane si cabinetul medical.
Ambulatoriul de specialitate
Ambulatoriul de specialitate al spitalului este unitatea sanitara fara personalitate juridica, ce face obligatoriu parte din structura spitalului. In ambulator se asigura asistenta medicala de specialitate, aceasta constind in controlul medical initial dupa externarea pacientilor carora li se recomanda acest lucru in biletul de externare.
Consultatii interdisciplinare a pacientilor internati, la solicitarea medicilor din spital, precum si consultatii pentru pacientii trimisi de catre medicul de familie, daca acesta apreciaza necesitatea internarii in spital.
Potrivit Ordinului nr. 736, ambulatoriul de specialitate se infiinteaza prin reorganizarea actualelor policlinici fara personalitate juridica, deci care functioneaza in cladiri comune cu spitalul sau cladiri separate – si care se afla in administrarea spitalului.
In localitatile in care functioneaza un spital si o singura policlinica, aceasta devine ambulatoriul de specialitate al spitalului, daca spitalul nu dispune de un alt spatiu necesar organizarii ambulatoriului de specialitate.
De asemenea, ambulatoriul de specialitate al spitalului poate pastra in componenta si specialitati medicale existente, care nu au corespondenta la nivelul sectiilor cu paturi, dar care asigura buna functionare a activitatii spitalului.
In ceea ce priveste cabinetele de planning familial, organizate in baza Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 136/1994, acestea vor functiona in continuare in acelasi sediu si in conditiile in care medicul a optat pentru a incheia contract cu Casa de Asigurari ca medic de familie, urmind ca, in baza unui contract separat, sa asigure si activitatea legata de planning familial. Laboratoarele de sanatate mintala care asigura asistenta medicala in ambulator vor fi incluse in structura spitalului de specialitate sau a spitalului in cadrul caruia functioneaza sectia de psihiatrie, in situatia in care nu se solicita organizarea conform Ordonantei Guvernului nr. 124.1998.
De asemenea, dispensarele TBC se pastreaza sau vor fi incluse in structura spitalelor de specialitate sau a spitalului teritorial, in cadrul ambulatoriului de specialitate al spitalului. Spatiile ramin disponibile ca urmare a reorganizarii policlinicii ca ambulatoriu de specialitate al spitalului se pot inchiria sau atribui in folosinta gratuita – comodat – dupa caz, de catre spitalul in administrarea caruia se afla cladirea policlinicii.
Privitor la personalul care acorda asistenta medicala in ambulatoriul de specialitate al spitalului, recentul ordin stipuleaza ca, pentru specialitatile care au corespondenta in spital, acesta sa fie format din medicii incadrati in prezent in policlinica si spitalul care se reorganizeaza ca ambulatorii de specialitate, urmind ca programul de activitate sa fie diferentiat in functie de locul de munca unde medicul are norma de baza. La cabinetele care nu au corespondenta in spital, personalul medical isi va desfasura activitatea de baza in cadrul ambulatoriului de specialitate.
Pentru serviciile medicale acordate in ambulatoriul de specialitate, contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate se incheie de catre spitalul in structura caruia se gaseste acesta, urmind ca directiile de Sanatate Publica – sa inainteze Ministerului Sanatatii, in vederea aprobarii, propunerile de infiintare a ambulatoriului de specialitate al spitalului si structura acestuia.
Centrul de diagnostic si tratament
Centrul de diagnostic si tratament este unitatea sanitara cu personalitatea juridica infiintata prin reorganizarea policlinicilor care dispun de resurse umane si dotarile tehnice necesare in vederea stabilirii diagnosticului, recomandarilor terapeutice si tratamentului ambulator, cu maximum de eficienta in folosirea resurselor umane, materiale si de timp, care acorda asistenta medicala ambulatoriul de specialitate.
Infiintarea centrelor de diagnostic si tratament ca unitati cu personalitate juridica se face de catre Ministerul Sanatatii, la propunerea directiilor de Sanatate Publica.
Ca unitate sanitara cu personalitate juridica, funizoare de servicii medicale, centrul de diagnostic si tratament va incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate, iar personalul medical sa fi incadrat cu contract de munca si va primi un venit negociabil, potrivit normelor metodologice la contractul-cadru.
Centrele medicale si centrele de sanatate rurale sau urbane
Actualele policlinici vor fi organizate in baza recentului ordin in centre medicale sau alte forme de cabinete medicale.
Centrele medicale sint unitati cu personalitate juridica, furnizoare de servicii medicale de specialitate in ambulator ce incheie contract cu casele de asigurari de sanatate. Acestea se infiinteaza de catre Ministerul Sanatatii, la propunerea directiilor de sanatate publica. De asemenea, actualele policlinicii se pot organiza in cabinete medicale individuale, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate sau societate civila medicala.
Sub aceeasi structura isi vor organiza cabinetele de specialitate si centrele de sanatate rurale sau urbane, urmind ca Directia de Sanatate Publica sa inainteze Ministerului Sanatatii propunerile privind reorganizarea asistentei medicale in ambulatorii de specialitate la inceputul saptaminii viitoare.
Surprinzator, recentul ordin al Ministerului Sanatatii nu face nici o referire la cabinetele medicale scolare, acestea raminind inca in afara sistemului sanitar. (Tudorita TARNITA)

Comentarii