Reguli noi pentru "minciunile" vinatoresti

duminică, 19 mai 2002, 23:00
2 MIN
 Reguli noi pentru "minciunile" vinatoresti

Delimitarea fondului cinegetic al tarii a fost reactualizata recent, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, Apelor si Padurilor. Ca urmare, pina pe 31 august a.c, inspectoratele teritoriale de regim silvic, impreuna cu gestionarii fondurilor de vinatoare, vor trebui sa completeze fisele acestor fonduri, in baza schitelor si a descrierii detaliate a limitelor si sprafetelor. Potrivit ultimei centralizari, in Vrancea exista 44 de fonduri de vinatoare, care insumeaza o suprafata de 454.000 de hectare.
Administrarea terenurilor de vinatoare este impartita de AJVPS si de Romsilva. In ultimii ani, in judet se constata scaderea alarmanta a efectivelor de animale, datorita taierilor necontrolate de lemn si braconajului, care se manifesta chiar si in zonele de refugiu in care teoretic animalele sint protejate. O parte a iubitorilor vinatului din Vrancea acuza raportarile false ale efectivelor de animale din padurile judetului. "Acest lucru se petrece pentru ca evaluarea vinatului, pe baza caruia se aproba numarul de animale care va fi sacrificat, este facuta tot de cei care administreaza fondurile de vinatoare", ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un pasionat al acestui sport.
La noi in judet, vinatorii prefera in special locurile greu accesibile din zonele de munte, care sint si cele mai populate cu vinat. Dintre animalele mari, cel care intra cel mai frecvent in bataia pustii este mistretul. Cele mai cunoscute si apreciate zone de catre vinatori sint Releu, Beciu si Tiritu, pentru vinat mare ca urs, cerb sau mistret. Zonele Maicanesti si Mihalceni sint cautate pentru iepuri si rate. Vulpile sint vinate la Lalu. Una dintre cele mai accesibile zone este Butucoase, unde o parte din posturile de vinatoare sint asezate chiar la marginea soselei. (Mircea NISTOR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii