Romii chemati la vrinceni si-au incheiat deja socotelile judetene

joi, 11 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Romii chemati la vrinceni si-au incheiat deja socotelile judetene

La sediul Prefecturii Vrancea a avut loc sedinta Grupului de lucru Mixt al Biroului Judetean pentru Romi, sub conducerea presedintelui Marian Chinde. Din grup fac parte atit reprezentantii unor institutii de stat de talia Inspectoratului Scolar Judetean, Directiei de Sanatate Publica Vrancea sau Inspectiei Teritoriale de Munca, dar si reprezentanti ai unor ONG-uri, cum ar fi Asociatia „Rom pentru Rom”, cu finantare italiana.
Bani comunitari, beneficii nerambursabile
Oficialitatile au profitat de ocazie pentru a face bilantul activitatilor si au atras inca o data atentia asupra necesitatii mobilizarii generale a societatii pentru reabilitarea economico-sociala a etniei romilor. Seful biroului pentru rromi, Marian Chinde, a conchis ca „oricit s-ar stringe resurse si s-ar desfasura activitati speciale, daca nu sint interesate comunitatile locale, nu va fi receptat nimic”. Cu acest prilej, a fost anuntata angajarea lui Eugen Grosu, in cadrul Primariei Focsani, ca expert in problemele comunitatii. In calitate de functionar public, acesta va actiona ca lucrator comunitar si va media activitatea dintre autoritatile publice locale si etnia rroma. Dupa sarbatorile de iarna, oficialii spera ca vor incepe sa apara proiecte de finantare nerambursabila care sa atraga cele 1,6 milioane euro destinate de UE.
Fara „munca la negru”
O alta sansa de socializare a etniei o va da insa improprietarirea cu teren agricol, conform prevederilor HG nr. 256/2003. La nivelul judetului s-au inregistrat 1841 de familii care vor primi loturi diferite ca suprafete, depinzind, atit de suprafetele disponibile ale primariei de unde apartin, cit si de problemele membrilor familiei.
Iosefina Pavel, reprezentanta ITM s-a folosit de „ocazie pentru a atrage din nou atentia angajatilor, fie ei rromi sau nu, sa lupte impotriva «muncii la negru», indiferent de cit de mult ar fi tentati de salariu sau de alternativa neplacuta a somajului”. Ea a cerut comunitatilor sa informeze ITM-ul despre cazurile nelegale, sub protectia confidentialitatii declaratiilor.
Oprisan se vrea sef si peste romi
Directia de Sanatate Publica a anuntat la rindul sau, prin vocea dr. Carmen Turcanu, angajarea mediatorilor sanitari in Panciu, Sihlea si Slobozia Bradului. Sandu Stoica, presedintele grupului comunitar cu probleme de dezvoltare a romilor din Slobozia Ciorasti s-a plins ca „seful nostru, Marian Oprisan si-a bagat coada la numirea candidatelor pentru mediatorii sanitari din comuna, si nora mea, Costina Stoica, impreuna cu Gabriela Vasile, nu vor mai fi primele angajate, ci alta persoana stiuta de el si de Alin Lazea. De altfel, nici pe mine nu veti mai avea ocazia sa ma mai vedeti pentru ca mai nou se pregateste un alt presedinte al comunitatii de la noi, om din Timboiesti, care a primit indicatie sa-si faca mutatie pe Slobozia Ciorasti. Probabil el cunoaste mai bine problemele locale”. In replica, dr. Carmen Turcanu a precizat ca „propunerile pentru scolarizarea celor doua mediatoare au ajuns la Centrul lor pentru Interventie Sociala si Studii «Romani Criss». Persoana pe care a angajat-o prima, era deja scolarizata si, atita vreme cit se inregistreaza 3600 de persoane beneficiare ale ajutorului medical numai la Slobozia Ciorasti, cu siguranta cele doua vor fi urmatoarele bagate in seama pentru angajare”, a spus Carmen Turcanu. Cu acest prilej, reprezentanta DSP-ului i-a invitat pe reprezentantii comunitatilor de sa propuna persoane pentru scolarizare deoarece sint inca localitati unde nu sint cereri de mediatori, desi comunitatea are nevoie. Dr. Carmen Turcanu a mai remarcat interesul si participarea numeroasa a femeilor rome la cursul de planning familial pe care l-a organizat in mai multe comune.
Patru ani de scoala invatati doar in trei
Inspectorul scolar Maria Novac a subliniat ca s-au trimis si sint in curs de finantare mai multe proiecte pentru comunitatea rroma: „Toate aceste initiative au cautat sa previna abandonul scolar, sa ridice motivatia de educatie a elevilor in dificultate si cel mai mare cistig este faptul ca in judetul nostru s-au infiintat noua centre de recuperare scolara, in cadrul proiectului «A doua sansa». Cei interesati isi vor putea completa gimnaziul pina la opt clase, invatind doar trei ani de scoala in loc de patru. In plus vor fi si profesionalizati, in sensul ca vor fi calificati cu atestat intr-o meserie pe care o vor alege”, a declarat inspectoarea Maria Novac. Folosindu-se de ocazie, ea a mai lansat participantilor initiativa de a sprijini schimbarea mentalitatilor legate de casatoria timpurie a minorilor, la 12 – 15 ani, in conditiile in care ei abandoneaza scoala.
Indiferent cit de mult s-au plins de problemele pe care le au, participantii la sedinta au fost de acord ca o mai buna comunicare a institutiilor va aduce poate intr-un viitor nu prea indepartat si luminitele „de la capatul tunelului” in vetrele comunitatilor rrome din Vrancea. (D. D., S. O.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii