Sefii de institutii, amenintati cu pierderea ciolanului

vineri, 31 decembrie 2004, 00:00
8 MIN
 Sefii de institutii, amenintati cu pierderea ciolanului

Scaunele sefilor de institutii din subordinea ministerelor incep sa se clatine, o data cu investirea noului Guvern. Cu siguranta, noua putere isi va impune oamenii de incredere in posturile importante. Asa se face ca linistea de la sfirsit de an a fost inlocuita de nelinistea si febra schimbarii, unii directori si nu numai fiind preocupati sa-si asigure functiile si spatele. Vizati de schimbare sint se pare mai ales aceia care au facut zile fripte actualei puteri. Dupa cum se stie, in Vrancea cele mai importante institutii au fost subordonate politic si au facut jocurile PSD. Afacerile pe bani publici au incaput pe mina firmelor de partid, iar dosarele neregulilor legate de acestea au fost ingropate pe la Politie si Parchet. Asa s-a ajuns la situatia ca in Vrancea, cunoscut ca fiind unul dintre „judetele penale”, dupa cum a fost catalogat de presa centrala, sa nu fie nici un corupt in afara de Acarul Paun. Bunurile vindute la licitatie pentru datorii la buget au ajuns la apropiatii puterii, cu sprijinul, de exemplu, al Casei de Pensii. Institutiile cu atributii de control au fost folosite din plin pentru punerea la punct a dusmanilor PSD si pentru sponsorizarile pentru parangheliile din Piata Unirii si alte manifestari politice. Sefii din institutii au fost carati prin teritoriu la campanie electorala si au contribuit din greu din banii publici la campania ex-partidului de guvernamint. Pentru toate aceste lucruri, la care se adauga aproape sigur faptul ca noua putere isi va promova propriii oameni in functii si propria politica institutionala, sefii institutiilor au motive serioase sa se teama ca isi vor pierde functiile. Unii dintre ei s-au resemnat, insa cei mai multi au inceput deja „demersurile” pe linga noua putere pentru a ramine la „ciolan”.
Prin politia vrinceana se simte miros de schimbare. Unii politisti care nu au putut sa-si faca treaba cum trebuie abia asteapta vremuri cu adevarat independente. Seful IJP Vrancea, chestorul Silviu Crin Grosu, stie ca nu are sanse sa se bucure prea mult de gradul obtinut in urma campaniei electorale, deoarece a fost acuzat in numeroase in rinduri ca este omul PSD-ului si a lui Marian Oprisan. Pe holurile Politiei se vorbeste deja ca Silviu Grosu isi petrece ultimele zile in postul de sef al IJP Vrancea si incearca sa puna unele dosare la punct. Nici adjunctul Sandel Doaga nu pare sa prinda radacini in scaun, dupa cum spun surse informate din politie. Unul din numele vehiculate pentru conducerea politiei, mai in gluma mai in serios, este al comisarului Marius Nedelcu, aflat in prezent intr-o misiune – culmea! – in Congo. Printre variantele luate in calcul de noul chestor se numara si iesirea la pensie, pentru a se bucura in liniste de avansarea in grad. Valul schimbarii bate si la Serviciul Politiei Rutiere Vrancea, unde comisarul Viorel Gheorghe ii va lasa se pare locul unui politist mai independent si mai sigur pe el. Sefii de la Pomperi si Protectie Civila, colonelul Gheorghe Tepes si colonelul Janica Bordeanu, au mari sanse de a fi la comanda si in noul an.
NUP-urile ar putea schimba sefia Parchetului
Vintul schimbarii bate la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea, care ar putea avea pe viitor o noua conducere. La bursa zvonurilor, prim-procurorul Ioan Lefter pare favorit pentru a ramine in continuare la sefie, dar se vorbeste ca mai multe dosare solutionate cu neinceperea urmaririi penale l-ar putea lasa fara functie. Despre omul de afaceri Corneliu Prunache, abonat in ultimii patru ani la lucrari pe bani publici, se spune ca are un munte de dosare ingropate la Politie si Parchet. De altfel, „Ziarul de Vrancea” a dezvaluit ca omul de afaceri a platit cu cecuri fara acoperire o parte dintre materialele pentru salile de sport, la care se adauga si multe alte afaceri din anii trecuti care au ramas fara urmari. Tribunalul Judetean, institutie acuzata de multe ori de partizanat politic, va ramine probabil cu judecatorul Ioan Constantin in functia de presedinte, deoarece atributia numirii presedintilor de instante a trecut de la Ministerul Justitiei la Consiliul Superior al Magistraturii. Ioan Constantin a fost numit in functie in anul 2002 pentru un mandat de patru ani si se spune ca isi datoreaza functia si faptului ca a fost presedintele Biroului Electoral Judetean in anul 2000. Cum in ultima vreme se cere imperativ independenta justitiei, n-ar fi exclusa o retragere nici in acest caz. Seful Gardienilor, Nelu Ionita, numit la conducere de Marian Oprisan, sustine, impreuna cu adjuntul sau, ca nu ii este frica de schimbare. „Noi sintem o institutie apolitica. Aici, nici unul dintre sefi nu a fost implicat politic. Nu ne este frica de noua guvernare”, declara Ioan Gheorghe, adjunctul sefului gardienilor.
Casa de „Pomeni” PSD
Directorul Casei Judetene de Pensii este mai rezervat in ceea ce priveste viitorul sau la „comanda” institutiei. El spune ca angajatii sai, cu el in frunte, sint niste „soldati pusi in slujba puterii”. Andrei Coman ne-a „dezvaluit” ca acum 20 de ani s-a angajat la Casa de Pensii ca arhivar, asa ca nu i-ar fi rusine daca ar ajunge la acelasi post. „Ai de unde sa cazi. Ma duc inapoi la arhive daca cei de la conducerea judetului vor considera ca nu mai merit postul de director. Oricum, angajatii mei nu si-au schimbat atitudinea odata cu formarea noului Guvern, pentru ca nu au facut politica in institutie”, a mai spus Andrei Coman. Casa de Pensii s-a remarcat prin „pomenile” pe care le-a facut mai marilor puterii locale. Astfel, institutia a vindut la licitatie, la a zecea partea din valoare, active de zeci de miliarde de lei ale fostelor IAS-uri cele mai multe dintre ele ajungind la oamenii fostei puteri. Printre beneficiarii activelor s-a numarat la un moment dat si Marian Oprisan, care a pus mina pe Crama Calciu de la Virtescoiu.
Schimbarea datorata controalelor
Directia Generala a Finantelor, Garda Financiara, Oficiul pentru Protectia Consumatorului, dar si alte institutii de control, s-au remarcat in ultimii ani prin doua tipuri de controale la oamenii de afaceri. Pe de o parte, unii care au miscat in front au fost cumintiti cu amenzi usturatoare. Pe de alta parte, inspectorii acestor institutii se prezentau la control cu contracte de sponsorizare in alb pentru parangheliile din Piata Unirii. Constantin Grigorica, directorul DGFP, dar si adjunctii sai, Constantin Ciocirlan, seful Garzii Financiare, se pare ca nu au un viitor prea roz dupa trecerea in noul an. Directorul Directiei Sanitare Veterinare, Ionel Duta, se afla in aceeasi situatie, mai ales ca in iarna trecuta, a incercat sa racoleze prin santaj cu locul de munca un liberal. Acesta s-a remarcat, potrivit unor surse din interiorul institutiei, si prin controale comandate. Directia de Sanatate Publica Vrancea are si ea toate sansele sa fie condusa de un alt director decit Constantin Dumitru. In campanie, doctorii din institutie au dat o mina de ajutor partidului acordind consultatii electorale oamenilor saraci de la tara. Personalul din Directia Silivica Focsani a fost acuzat de Opozitie ca a fost folosit pentru a convinge oamenii sa voteze cu PSD, fie prin amenintarea celor prinsi cu lemne, chiar si cu acte in regula, fie prin promisiunea ca votantii vor primi lemne sau nu vor primi deloc. In plus, au existat informatii ca masinile institutiei au facut turism electoral pentru PSD. Din aceste motive, dar si prin unele afaceri cu lemne, directorul Gica Duta si colegii sai de la conducere au motive de teama, mai ales ca au fost dusi in plimbare pe la toate deplasarile in teritoriu ale pesedistilor.
„General” fara functie la invatamint
Inspectoratul Scolar Judetean ar putea sa ramina fara sefia „generalului” Enache Mindrescu. Acesta a fost opt ani consilier judetean al PSD, a fost candidat „fara sanse” pentru Senat si a contribuit din plin la campaniile electorale ale partidului. Deplasarile mai marilor PSD nu au dus niciodata lipsa de copii si cadre didactice pe post de aplaudaci, profesorii nu prea au miscat in front, iar afacerile cu construirea si repararea unor scoli au ajuns la firmele de partid. In plus, au existat destule acuzatii ca rezultatele la examenele nationale au fost deturnate sub comanda „generalului”. Cultura vrinceana a incaput in ultimii patru ani pe mina lui Gheorghe Vlajie, organizator sef la multe dintre parangheliile PSD si cel care l-a „preferat” pe Miron Mitrea intr-un spatiu care fusese destinat scriitorilor in sediul Directiei de Cultura.
La CJ se simte schimbarea
Atmosfera din Consiliul Judetean arata ca schimbarea adusa de noul Guvern este resimtita din plin si in cadrul institutiei. Pe linga faptul ca sedintele CJ sint mult mai destinse de cind Oprisan e in concediu, angajatii CJ sint mai putin stresati. Mai mult, de rusine sau din alte motive, gardianul de la intrarea in CJ nu mai tine poza lui Adrian Nastase in geamul gheretei. In Consiliul Judetean s-au creat doua tabere printre angajati. Una este aceea a personalului care nu l-a inghitit niciodata pe Oprisan si care continua sa birfeasca pe la colturi mai mult decit au facut-o pina acum si care discuta despre posibilitatea ca seful lor sa-si schimbe atitudinea dictatoriala fata de ei odata cu instaurarea noului Guvern. Cealalta tabara este formata din angajatii care au beneficiat direct sau indirect de pozitia sefului lor – un apartament prin ANL, un post „cald” pentru odrasla sau alte avantaje, pe care le-ar putea pierde in cazul in care boss-ul ar putea fi ingradit in influenta pe care o are in judet. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, spune ca nu se teme de postul lui, mai ales ca este ales. „Presedintele CJ nu poate fi demis dupa placul unora sau altora. El este ales si poate fi inlocuit numai in conformitate cu prevederile Legii 215 a administratiei publice. N-am de ce sa ma tem pentru postul pe care-l ocup”, a declarat Marian Oprisan.
Nu toti directorii au motive de ingrijoare
Directorul Sectiei Drumuri Nationale este de acord cu decizia ca directorii care au facut politica sa fie schimbati. Corneliu Stoian spune ca angajatii sai nu au facut politica prin institutie si ca inclusiv el a descurajat atitudini de acest gen in orele de program. „La noi n-au fost probleme de ordin politic. Nici eu si nici angajatii nu am facut politica in institutie. Mi se pare corect ca acei directori care au facut politica sa fie schimbati. Eu n-am de ce sa ma tem pentru ca n-am sustinut nici un partid nici altul”, a sustinut Corneliu Stoian. Conform directorului Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Vrancea, dupa instalarea noului Guvern, atmosfera in institutia pe care o conduce este una destinsa. Costin spune ca nu se teme pentru postul sau. „In institutie este o atmosfera normala, iar eu nu am ce sa-mi reprosez referitor la activitatea mea de pina acum”, ne-a declarat Gheorghe Costin. Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Vrancea se afla in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in fruntea caruia este acum pedistul Gheorghe Barbu. Vintul schimbarii bate si pe la alte institutii, cum ar fi Sectia Judeteana de Informatii, Agentia pentru Protectia Mediului unde au existat acuzatii ca angajarile s-au facut pe criterii clientelare, dar si la alte institutii politizate in exces gen Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate sau Inspectoratul pentru Constructii. Cu sigurnata, noua structura promovata va ramine neschimbata pina la numirea in functie de catre Guvern a noului prefect al judetului. (Grupaj realizat de Madalina IRIMIA, Mihai BOICU, Dan CHIRIAC, Sebastian OANCEA si Marius GRIGORESCU)

Comentarii