Strainii nu-si varsa dolarii in Vrancea

miercuri, 01 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Strainii nu-si varsa dolarii in Vrancea

Investitorii straini ne ocolesc judetul, pare a fi concluzia unei recente statistici a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea. In 2001 si in primul trimestru al acestui an, primele zece tari clasate in topul investitorilor straini au adus in Vrancea putin peste 41.000 de dolari. O firma din Belgia care s-a hotarit sa porneasca o afacere la noi in judet a adus la capitalul societatii un aport de 22.700 de dolari – costul unui apartament de lux in buricul tirgului. Tara respectiva s-a clasat pe primul loc al investitiilor straine, cu un capital in lei de 771 milioane. Motivul pentru care occidentalii se tem inca sa vina in Romania, in ciuda contactelor de afaceri si a delegatiilor care cutreiera lumea in cadrul programelor Camerei de Comert este expus chiar pe o pagina de Internet a Guvernului: "In domeniul investitiilor straine directe, pornind de la analiza situatiei din ultimii ani caracterizata printr-o grava criza de credibilitate pe plan international, la care au contribuit instabilitatea legislativa, birocratia si coruptia, punerea in aplicare a Strategiei de dezvoltare economica pe perioada 2001-2004 are ca obiectiv prioritar cresterea semnificativa a volumului investitiilor straine in Romania, prin asigurarea unui climat investitional de natura sa incurajeze si sa atraga investitori straini".
NATO, ultima speranta
Siguranta unei afaceri in Romania si in acelasi timp in Vrancea ar putea fi asigurata de integrarea Romaniei in NATO, afirma Horia Furtuna, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura. "Vor veni sa investeasca cind va pune NATO piciorul aici. Altfel nu au garantia afacerilor pornite in Romania. Sume cuprinse intre 20.000 si 100.000 de dolari sau de Euro nu reprezinta investitii serioase. Pina acum s-au ferit, au incercat cite ceva in Bucuresti sau in judetele de granita, in special din vestul tarii", ne-a declarat acesta.
Cei care au venit anul trecut si in primele luni ale acestui an au tintit in principal serviciile – in proportie de 38%, un sfert au investit in comert, doar 22% in productie si restul de 15% in alte domenii.
Numarul cel mai mare de firme care au "debarcat" in Vrancea este oferit de Italia. 27 de societati din peninsula au bagat in Vrancea 13.354 de dolari, la un capital total al firmelor deschise aici de 433,7 milioane de lei. Urmeaza Egiptul cu o singura societate comerciala – 1553 dolari, Turcia cu sase firme – un total de 1357 de dolari, Arabia Saudita cu o firma care a adus in judet 833 de dolari.
Franta, SUA si Anglia in stand-by
Cele trei tari au investit anul trecut in Vrancea sume care se cifreaza la citeva salarii minime pe economie. Din Franta, partenera traditionala si marea speranta a romanilor, au curs anul trecut spre Focsani doar 400 de dolari. SUA se afla pe locul sase cu 174 de dolari. Marea Britanie face un "salt" la 315 de dolari, insa tot cu o singura firma ca si cele doua tari dinainte, urmate de Armenia cu suma simbolica de 100 de dolari, aproape un salariu mediu pe economie. Plutonul primelor zece clasate este incheiat de sora noastra mai mica de la rasarit. Patru firme din Republica Moldova au intrat pe piata vrinceana cu un capital de 8 milioane lei, si un aport in valuta de 265 de dolari. Moldovenii par sa fie interesati de comert, mecanizare, exploatare forestiera si comercializarea materialului lemnos.
Lipsa de credibilitate a unui judet ca Vrancea pentru investitorii straini, desi prezinta, in comparatie cu alte zone din Romania, un numar mic de someri si destule oportunitati de afaceri are o singura motivatie. Iar aceasta este de natura politica si priveste intreaga tara. Autoritatile spera sa fie spulberata de semnalul pe care il va da in aceasta toamna summit-ul de la Praga. Daca va fi favorabil. (Violeta DINU, Ciprian BOBEICA)

Comentarii