Sute de ciini intre eutanasiere si mila publica

sâmbătă, 27 decembrie 2003, 00:00
5 MIN
 Sute de ciini intre eutanasiere si mila publica

Mai multi locuitori de pe strada Tisa din Focsani sustin ca au ajuns la capatul rabdarii din cauza celor peste 300 de ciini, ingrijiti intr-un adapost special din zona. Oamenii se pling ca animalele ii ataca, le maninca pasarile, iar putoarea ingrozitoare de pe timpul verii le face viata un cosmar. Imprejurul adapostului au fost gasiti ciini in putrefactie, iar vecinii au depus plingere la Garda de Mediu, Primarie si Directia Sanitara Veterinara, in speranta ca autoritatile locale se vor implica mai mult pentru rezolvarea problemelor ciinilor fara stapin. La rindul lor, autoritatile si-au trimis echipele in teren, dar oamenii au ramas in continuare sub zodia obsesiei canine. Asociatia „Prietenii animalelor”, careia ii apartine adapostul, incearca din rasputeri sa scape de moarte orice ciine gasit pe strazile Focsaniului, prin aducerea lui la „azilul canin”.
Intr-un adapost aproape cit un teren de fotbal, la venirea noastra, peste 300 de ciini, foarte galagiosi cu cei straini, dar extrem de jucausi cu cei pe care ii simt buni la suflet, au inceput sa latre pe ruptelea. Cind am patruns dincolo de gard, gata-gata sa sara pe noi, o parte din ei, extrem de jucausi, ne-au intimpinat, crezind ca o sa le dam ceva de mincare. Impreuna cu Simion, ingrijitorul adapostului, abia-abia am reusit sa ne strecuram printre fapturile proaspat scapate de crosele hingherilor si seringile cu ser mortal. „Abia au fost adusi la noi, dar sint blinzi si simte pe cel hain la suflet”, explica Simion, indepartind ciinii pentru a nu ne murdari in salturile lor vioaie. Interiorul, bine ingrijit, „captusit” de jur-imprejur cu mai multe custi, se intinde pe o suprafata de circa o mie de metri patrati.
„Scapam de la moarte fapturi nevinovate”
Dotat cu o cismea cu apa, pentru curatarea custilor, ingrijitorul adapostului incearca sa ne explice ca vecinii adapostului au incercat sa dea foc acoperisului invelit cu carton din zgura. „Ei stiu numai sa reclame, dar nu inteleg ca noi punem suflet si ne chinuim sa scapam de la moarte niste fapturi nevinovate. Ei spun ca sint cadavre imprejurul adapostului, dar eu le iau si le duc la Golesti cu caruta. Daca ei mi-au dat foc aici, veniti sa va arat unde s-a intimplat asta, in spate…”, spune hotarit Simion Rascan. Dupa ce s-au obisnuit cu noi, ciini de toate virstele si culorile au devenit extrem de familiari, sarind pe noi si gudurindu-se. Dupa ce am iesit din adapost in latratul colectiv, am dat un ocol „casei” celor 300 de ciini. Cu aceasta ocazie ne-am intilnit cu locatarii nemultumiti.
„Cum sa pui atitia ciini intre case”
Vecinii adapostului de pe strada Tisa sint nemultumiti pentru ca cei peste 200 de ciini aflati in ograda asociatiei „Prietenii animalelor” le aduc numai neplaceri. Ei se pling ca animalele din adapost sint lasate dezlegate, umplu strada pe timpul noptii si ataca trecatorii. „Sotia a venit seara odata spre casa si au agresat-o mai multi ciini. S-a speriat, a incercat sa fuga, dar n-a putut… Noi nu putem sa crestem gaini sau alte pasari, pentru ca le maninca una-doua. Vara e jale… E o putoare, fereasca Dumnezeu! Cum sa pui atitia ciini intre case ? Noaptea, cum trece o caruta, latra de rup pamintul. Eu stau aproape si… Ce sa mai zic ? Am depus plingere la Garda de Mediu, la DSV si la Primarie, dar pina acum n-am primit nici un raspuns… Cica a venit Garda de Mediu , dar venita a fost… Pe 2 decembrie am depus plingerile”, povesteste Stan Doldor, locuitor pe strada Tisa. Vecinul sau, Ionica Labunt e de aceeasi parere: „Vara cind e cald, astia de la ciini spun ca pute de la vacile mele, dar e o putoare crincena de la 300 de ciini. Nici nu mai pot sta in casa, iar noaptea cind trece vreo caruta e o harmalaie de nu se mai intelege om cu tovaras. Sa-i fi pus oleaca mai incolo si ar fi fost mai bine”, spune raspicat Ionica.
„Sintem mai rai decit ciinii”
Pe locul unde se afla astazi controversatul adapost a fost inainte o ghena de gunoi. Fundatia „Prietenii animalelor” a concesionat terenul de pe strada Tisa pe cinci ani. Primaria Focsani a aprobat constructia adapostului, iar oamenii au fost multumiti la inceput ca gunoaiele dimprejur s-au imputinat. Odata cu sosirea primilor ciini, au inceput sa apara si divergentele. „Ei au fost multumiti cind le-am luat gunoaiele si cred ca vecinii o fac mai mult din ambitie. Se simt jicniti ca stau alaturi de un adapost pentru animale, dar noi sintem mai rai decit ciinii. Vara, mirosul vine si de la un cetatean care are mai multe vaci, nu doar de la noi. Noi spalam cu detergent si dezinfectam cu clor. Apa care curge de la cismea este pentru ciinii de afara care nici macar apa nu vad de la oameni. Vreau sa va spun ca gardul costa 80 de milioane si nu l-am platit. Facem eforturi si ne-au ajutat mai multi oameni, iubitori de animale. Am vrut sa colaboram cu Vier Photen, dar nu s-a putut. Castrarea si vaccinarea la sase luni gratuita ar fi fost un lucru extraordinar, dar am intimpinat greutati”, ne-a declarat ieri Doina Stanciulescu, membra a fundatiei „Prietenii animalelor”.
„Vrem sa functioneze toata lumea”
In fata acestei situatii, autoritatile incearca sa gaseasca o solutie care sa multumeasca pe toata lumea. „Acolo sint probleme complicate. Adapostul a fost aprobat de Primaria Focsani. Cetatenii reclama disconfortul si mizeria produsa de animale. Dar animalele nu pot fi exterminate. Incercam impreuna cu oamenii si primaria sa ajungem la o rezolvare. Unii dintre oameni si-au construit case si dupa ce adapostul a fost gata. Asa s-a intimplat si la Mindresti cu statia de epurare. Noi vrem sa functioneze toata lumea. Ciinii de afara nimeni nu-i poate contabiliza. Vin si din alte parti. Am verificat si vom mai verifica adapostul pentru a tine din scurt pe cit posibil situatia de acolo. Si acele animale trebuie ocrotite…”, a declarat Vasile Ciobanu, inspector sef la Garda de Mediu.
Ultima ora…
In ultimele zile au fost aduse de la Avicola pungi de carne in valoare de peste un milion de lei si un container ecologic, unde ar urma sa fie depozitati cinii care mor, pentru a evita aruncarea lor in spatiul dimprejurul adapostului. Iubitorii animalelor de la fundatie spera ca de sarbatori oamenii din vecinatate sa fie mai intelegatori fata de ciinii care pot ajunge una-doua sub injectiile mortale ale ecarisajului. (Cezar CHITROCEANU)
Ciini in anticamera mortii
Din datele puse la dispozitie de Primaria Focsani, lucratorii Directiei de Dezvoltare Servicii Publice aduna in medie 60-65 de ciini vagabonzi saptaminal, care sint transportati la sediul Policlinicii veterinare, intr-un loc special amenajat. Dupa ce sint adunati de hingheri, ciinii sint mai apoi deparazitati si tinuti pentru a fi revendicati timp de 15 zile, dupa care sint euthanasiati. Pina in luna octombrie a anului curent, fusesera omoriti prin injectie letala peste 1700 de ciini fara stapin, 68 au fost revendicati iar peste 450 au fost preluati de Asociatia „Prietenii animalelor”, in total fiind adunati de pe strazile municipiului in jur de 2300 de „latratori”. (M.G.)

Comentarii