Vrincenii dau pe git tone de pastile

vineri, 04 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Vrincenii dau pe git tone de pastile

Lunar, miliarde de lei sint date de Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea pentru retetele gratuite si compensate. Alte citeva sute de milioane sint suportate din buzunarele pacientilor, pentru ca nu toata lumea are sansa sa primeasca o reteta fara bani. Desi medicii de familie arunca vina pe Casa de Asigurari, plafoanele orientative stabilite de aceasta institutie sint rezonabile si, daca s-ar face citeva economii, ar putea fi suficiente pentru cit mai multi pacienti.
Dintr-o analiza a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate reiese ca in primul trimestru al acestui an s-au cheltuit, numai pentru medicamente, de trei ori mai multi bani decit in aceeasi perioada a anului trecut. Din acest motiv, "banca" sistemului sanitar vrincean a decis, in urma unor dispozitii primite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, reducerea fondurilor pentru medicii de familie si cei specialisti in ceea ce priveste prescrierea retetelor gratuite si compensate. Astfel, fiecare medic, in functie de numarul de pacienti si de specialitate, are fixat un plafon orientativ, pe care, cel putin in principiu, nu ar trebui sa il depaseasca. Conform informatiilor oferite de catre directorul general al CJAS, medicul Gheorghe Bercea, sumele orientative dupa care se merge acum sint pertinente, permitind, cel putin teoretic, celor mai multi dintre pacientii inscrisi pe listele medicilor de familie sa beneficieze, in momentul in care se imbolnavesc, de retete in regim gratuit sau compensat.
Citeva zeci de milioane, terminate in citeva zile
Din pacate, insa, daca teoretic sumele sint suficiente, practic, bolnavii, de cele mai multe ori platesc pina la ultimul leut medicamentele recomandate. Nu de putine ori se intimpla ca, in momentul in care ajungem la usa medicului de familie sa vedem lipit pe usa un afis mare: "Pentru luna in curs plafonul la retete gratuite si compensate a fost epuizat". Nici nu mai indraznesti atunci sa deschizi gura sa soliciti sa ti se prescrie o reteta in regim special, desi legea iti da acest drept, si n-ai decit sa astepti sa te lase boala pina in primele zile ale lunii urmatoare.
Ieri, de exemplu, desi era doar a patra zi din luna, si daca mai luam in calcul si ca de 1 mai a fost zi libera, un medic de familie de la Dispensarul 4-7, avea lipit unul dintre "minunatele" afise prin care isi anunta pacientii inscrisi pe liste ca si-a epuizat fondurile pentru prescrierea retetelor gratuite si compensate. Exista, totusi, o explicatie in ceea ce priveste epuizarea atit de rapida a fondurilor. Astfel, in urma cu citeva saptamini, cind presedintele CNAS, Eugen Turlea a venit la Focsani, chiar si doctorul Constantin Buza a recunoscut ca unii colegi de breasla arunca cu banii la intimplare in momentul in care prescriu o reteta. "Tendinta este de a prescrie terapie de lux, foarte scumpa. Doctorul isi doreste succesul, dar nu este vina Casei. Nu se poate tolera risipa", a spus prefectul Constantin Buza.
Medicul face, bolnavul trage
Exista si alte cazuri, mai grave, in care medicii prescriu pe aceeasi reteta mai multe medicamente cu aceeasi substanta de baza. Acest lucru a reiesit si din controalele efectuate de catre angajatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Aceste retete sint un dublu pericol: unul il reprezinta cel pentru pacient, care prin folosirea intensa a medicamentelor respective poate deveni imun la ele, si al doilea, este risipa fantastica ce este facuta pe buzunarele noastre. Este normal, in aceste conditii, ca in momentul in care ajungem la medic sa nu ni se mai poata prescrie o reteta gratuita sau compensata, in schimb, acest lucru se intimpla, in mare parte, din cauza medicilor. In schimb, este mult mai simplu, cel putin pentru medicii de familie sa arunce vina pe lipsa fondurilor de la CJAS, pentru ca pacientii, in ignoranta lor, "inghit" orice. Nici banii de la CJAS nu sint enorm de multi, insa, cu putina economie, ei ar putea rezolva mare parte dintre problemele de sanatate ale bolnavilor. Mai delicata este problema fondurilor la retete gratuite pentru o parte dintre medicii specialisti, cum ar fi cei oncologi, carora, cu toata economia facuta, tot nu le pot ajunge fondurile.
Controale mai stricte
Lunar, in Vrancea se cheltuie citeva miliarde bune pentru medicamente. Conducerea CJAS a decis ca sa inceapa controale stricte in acest sens. "Vom dispune verificari prin corpul de control de la CJAS. Pe de o parte, vrem sa vedem daca se respecta programul Win Farm. Toate farmaciile trebuie sa aiba case de marcaj cu componenta de inregistrare cu medicamentele din depozit atit la intrarea lor in farmacie, cit si la eliberare, prin retete gratuite si compensate. Vom soma si vom rezilia contractele cu acele farmacii care nu respecta acest program stabilit de catre CNAS", ne-a declarat medicul Gheorghe Bercea, directorul general al CJAS. Mai mult, corpul de control de la CJAS va face controale la nivelul medicilor de familie. Pornindu-se de la datele luate din calculator, se vor stabili grupele de virsta a pacientilor inscrisi pe liste, dupa care, functie de grupele de virsta si numarul pacientilor va fi stabilit un plafon orientativ. Oricum, aceste baremuri vor fi diferentiate.
Ce medicamente iau vrincenii
Din informatiile oferite de catre farmacisti reiese ca, in ultima perioada, cei mai multi vrinceni au probleme cu inima, pentru ca cele mai multe retete contin medicamente specifice acestor afectiuni. Unii mai cumpara si traditionalele aspirine sau paracetamol, in schimb, mare parte dintre retetele prescrise de medicii de la noi din judet cuprind medicamente de ultima generatie, care sint extrem de eficiente, insa si foarte scumpe. (Monica GRIGORE)

Comentarii