Folia de aluminiu din spatele caloriferului, brevetata in urma cu 28 de ani la Iasi

duminică, 28 noiembrie 2010, 21:20
3 MIN
 Folia de aluminiu din spatele caloriferului, brevetata in urma cu 28 de ani la Iasi

Solutia propusa de firma Sealed Air pentru conservarea caldurii in apartamente a fost inventata inca din anii ‘80 in Romania. Inventia apartine chiar unui iesean.

Profesorul doctor inginer, doctor honoris causa, Adrian Radu, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, a declarat ca impreuna cu alti doi colaboratori a obtinut un brevet de inventie in acest sens inca din 1982.

"Inventia a fost aplicata in constructii, dar nu i s-a acordat prea multa importanta in conditiile din acea vreme. O idee poate fi pusa in practica in diverse feluri, prin variante de procedee tehnice care se breveteaza si care depind de progresul tehnic in domenii colaterale sau si de conditiile locale. Noi am recurs la placi subtiri de ipsos-carton, ca suport pentru foita termoreflectanta", a declarat Adrian Radu.

Acesta a detaliat ca se poate opta pentru o placa de 1 metru patrat si 0,8 milimetri grosime si folie din aluminiu care se gaseste in comert. Pretul pentru un metru patrat de gipscarton de 9,5 milimetri este de aproximativ 6,5 lei, TVA inclus, in timp ce o rola de 20 de metri de folie aluminiu costa in jur de 10 lei. "Se imbraca in folie de aluminiu fata spre radiator a materialului. Este un aport bun de caldura, atunci cind peretele este slab protejat termic", a declarat profesorul.

Acesta a adaugat ca ar trebui evitata lipirea de perete a placii cu rol de reflectare a caldurii deoarece va fi mai dificil de curatat. In timp se depune praf care reduce capacitatea termoreflectanta a aluminiului.

Adrian Radu a specificat ca folosirea unui astfel de material nu prezinta insa un beneficiu important. Mai exact, se recupereaza sub 10% din caldura care se pierde. "Aceasta este o solutie ieftina si la indemina oricui. Se pot folosi materiale cu un grad mai bun de termoizolare ca ipsos-cartonul, cum ar fi de exemplu placa termoizolanta vidata. Acest tip de placa nu se fabrica la noi si este mai scumpa, iar avantajul nu este unul important. Nu vad o dezvoltare pe viitor pentru astfel de materiale deoarece acum se aplica solutii termosistem pe scara larga si care sint superioare", a adaugat Adrian Radu.

La jumatatea acestei luni, firma Sealed Air a prezentat un produs care elimina o parte dintre pierderile de caldura. Este vorba despre un material cu proprietati termoizolante care se aplica pe perete, in spatele caloriferului, diminuind pierderile prin peretele exterior. Produsul, o noutate pentru Romania, foloseste un alt material termoizolant, care contine si folie protectoare cu bule de aer.

Oficialii Termoservice au estimat ca la un apartament de 2-3 camere, cu 4 calorifere, investitia se ridica la aproximativ 30 de euro. In comert, la magazinele de spcialitate se gaseste de cumparat "folie caserata cu strat de aluminiu care reflecta caldura". Pretul unui metru liniar este de 3,5 lei. Reprezentantii firmelor de repartitoare au afirmat ca utilizarea unui material care sa diminueze pierderile de caldura din spatele caloriferului nu afecteaza functionarea repartitorului.

"Nu are cum sa influenteze repartitorul. Acesta este prevazut cu doi senzori. Nu stiu inca ce efecte ar avea folosirea unui astfel de material. Peretele din spatele caloriferului oricum trebuie incalzit, altfel, caloriferele ar fi fost montate pe alti pereti, si nu pe cel cu geam. In plus, ma intreb de ce o astfel de solutie nu a fost aplicata pina acum de producatorii de calorifere care le-ar fi putut prevedea cu un astfel de material pentru zona care vine spre perete", a fost de parere Ciprian Ciobanu, sef punct de lucru Iasi al firmei Techem.

Comentarii