Afaceri dubioase la Galfirtex

luni, 20 decembrie 1999, 00:00
6 MIN
 Afaceri dubioase la Galfirtex

Mircea Barzu este acuzat de Curtea de Conturi ca, in doi ani de zile, ar fi produs societatii un prejudiciu de aproape doua miliarde de lei. El sustine insa ca angajatii Curtii de Conturi au fost dezinformati si ca lor nu li s-au prezentat toate actele necesare pentru a putea intocmi un raport complet. In prezent, dosarul Galfirtex se afla pe rolul Colegiului Jurisdictional al Curtii de Conturi, instanta urmind sa se pronunte asupra vinovatiei managerului.
SC Galfirtex SA s-a infiintat in 1991 pe bazele fostei intreprinderi textile "Fusul" si are ca obiect de activitate producerea si comercializarea firelor de bumbac si tesaturilor. Din 1993 pina in august 1998, societatea, la care Fondul Proprietatii de Stat detine 95,4% din capitalul social (restul fiind impartit intre salariatii cuponari), a fost condusa de Mircea Barzu. Atunci cind FPS a decis debarcarea acestuia, Galfirtex avea un capital social de 20 miliarde de lei si aproximativ 1400 de salariati.
Fostul manager Mircea Barzu intra in colimatorul Curtii de Conturi
In luna martie 1998, in urma unor sesizari venite din interiorul societatii, Curtea de Conturi decide sa-si trimita controlorii financiari la Galfirtex. Chiar daca Mircea Barzu sustine acum ca acest control cazut din senin pe capul sau a fost urmarea unor "presiuni politice" si a unui complot organizat de unii salariati impotriva sa, in urma verificarilor efectuate aveau sa se constate o serie de neregulli care au adus prejudicii serioase firmei.
Intre 1996 si 1997, SC Galfirtex SA a incheiat mai multe contracte cu firma italiana Siretessile Cornuda in baza carora a exportat tesaturi si lenjerie de pat. In 1996 s-au incheiat trei asemenea contracte pentru o cantitate totala de 780 de mii de metri de tesatura imprimata. Tot in acelasi an, SC Galfirtex a mai exportat catre partenerul italian inca 771 de mii de metri de tesaturi, iar in anul urmator a mai incheiat inca sapte contracte pentru acelasi tip de marfa si alte opt pentru seturi de lenjerie de pat.
Controlorii financiari au constatat ca, in urma intelegerilor perfectate cu firma italiana, societatea a fost prejudiciata cu aproape 335 milioane de lei. Acest lucru s-a produs ca urmare a faptului ca in stabilirea pretului de export al produselor nu au fost incluse dobinzile corespunzatoare creditelor bancare contractate de societate pentru producerea acestora. Din procesul verbal de constatare intocmit de angajatii Curtii de Conturi reiese ca "pierderile inregistrate la activitatea de productie aferenta exportului de tesaturi si lenjerie in 1996 si 1997 sint consecinta incheierii de catre managerul societatii Barzu Mircea a unor contracte neeconomicoase fara a se analiza implicatiile acestora asupra activitatii de productie a societatii. "Gaura" produsa astfel in bugetul societatii i se imputa managerului Barzu, care ar urma sa scoata din buzunar, pe linga cele peste 300 de milioane de lei, inca 483 de milioane de lei reprezentind dobinzile aferente sumei calculate pina la data controlului (20 mai 1999).
Plimbari in strainatate pe banii societatii
In cele 14 luni cit a durat verificarea actelor societatii, controlorii financiari au constatat si alte nereguli in gestionarea banilor societatii. Astfel, in 1996 si 1997, Mircea Barzu, impreuna cu sotia sa, sef la Sectia de finisaj al Galfirtex, si inginerul Corina Dragu, a facut mai multe deplasari in Italia la invitatia partenerilor de afaceri, firmele Siretessile si Lamberti SpA. Desi in invitatiile primite se specifica faptul ca italienii vor suporta toate cheltuielile ocazionate de aceste vizite, cei trei au luat 2.529 de dolari din societate in contul acestor sejururi. La data controlului, prejudiciul produs societatii de cei trei "turisti" a fost estimat la aproape 76 de milioane de lei.
Un alt obiectiv al verificarilor Curtii de Conturi l-a reprezentat modul in care SC Galfirtex a incasat contravaloarea produselor pe care le livrase catre opt societati private. Si de aceasta data controlorii financiari au constatat ca, din cauza modului de administrare al managerului Barzu, Galfirtex a suferit prejudicii. Desi partenerii de afaceri privati au achitat cu mare intirziere marfurile cumparate in perioada ’96-’98, lor nu li s-au perceput penalitati de intirziere a caror valoare s-ar fi ridicat la 356 de milioane de lei. In plus, din cele 178 de operatiuni de livrare de marfa efectuate catre agenti economici privati, 98 s-au facut fara contract sau orice alt inscris. Chiar si in situatiile in care s-au incheiat contracte, managerul Galfirtex a lasat la aprecierea clientului termenul de achitare a contravalorii marfurilor, desi Fondul Proprietatii de Stat impusese conducatorilor societatilor un capital majoritar de stat conditii ferme de incheiere a contractelor cu firmele private. Galfirtex a fost prejudiciata astfel cu 356 de milioane de lei, suma la care se adauga dobinzile aferente de 332 de milioane de lei.
Afacerea cu americanii a pagubit societatea cu 372 milioane de lei
SC Galfirtex SA a incheiat in 1994 si 1996 doua contracte de import de bumbac cu firme americane, in baza unor credite guvernamentale. Atunci cind s-a receptionat bumbacul, reprezentantii Galfirtex au constatat ca lipseau 12.004 kg (la primul import), respectiv 2.047 kg (la cel de-la doilea import). Valoarea totala a pagubei se ridica la 23.294 de dolari, iar pentru recuperarea bumbacului managerul Barzu a angajat dupa un an si patru luni de la constatarea "gaurii" firma SC Turic Impex SRL din Bucuresti. Conform contractului incheiat, aceasta firma trebuia sa ia toate masurile pentru recuperarea bumbacului nelivrat in schimbul unui comision de 15%.
Cu ocazia controlului Curtii de Conturi, s-a constatat ca, desi firma bucuresteana nu a recuperat bumbacul, aceasta si-a luat comisionul. In aceste conditii, Galfirtex a fost pagubita cu 372 de milioane de lei (valoarea bumbacului nerecuperat, comision si taxa platita pentru stationarea containerelor in portul Constanta). Dobinzile aferente, acestei sume, calculate pina la 1 iunie 1999, se ridica la 82 de milioane de lei. Controlul Curtii de Conturi a relevat faptul ca, datorita managerului Mircea Barzu, SC Galfirtex a fost prejudiciata cu 1,9 miliarde de lei. In urma sesizarii de catre procurorul financiar a Colegiului Jurisdictional a Curtii de Conturi, dosarul "Galfirtex" se afla in acest moment in curs de judecare.
Mircea Barzu sustine ca angajatii Curtii de Conturi au fost dezinformati
Fostul manager al Galfirtex sustine insa ca acuzatiile care i se aduc sint nefondate si ca va proba acest lucru in fata
instantei. "In privinta exporturilor de tesaturi, care chipurile ar fi adus prejudicii societatii, pot spune ca au fost rentabile. Numai din aceasta activitate fabrica a platit aproximativ 700 de mii de dolari ca rate si dobinzi la creditele bancare contractate.
Daca preturile de export ale marfurilor ar fi fost intr-adevar
prea mici, ar trebui sa se conteste bilanturile contabile,
rapoartele comisiei de cenzori si inregistrarile
existente la Directia Finantelor Publice de Stat. In acest caz, conform legislatiei in vigoare, vinovat ar fi contabilul
care a intocmit bilanturile", a declarat Mircea Barzu. Referitor la deplasarile in strainatate, fostul manager
spune ca acestea au fst efectuate cu acordul FPS
si justifica faptul ca ele au fost efectuate pe banii societatii desi in invitatia italienilor se spunea ca totul e platit cu o hirtie emisa de firma SIRETESSILE. Acestia isi cer scuze pentru faptul ca pe invitatii e mentionat ca ei vor suporta cheltuielile de deplasare si cazare, afirmind ca au folosit din greseala un formular standard care are inclusa aceasta mentiune. "Cit priveste contractele incheiate cu societatile private, pot sa va spun ca si dupa ce am fost eu demis s-a continuat acelasi sistem de lucru, adica fara perceperea de penalitati. De altfel, expertiza dispusa de Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi va demonstra ca acuzatiile sint nefondate. Controlorii au fost dezinformati atunci cind au facut verificarea la societate. Intre lunile martie si august 1998, cind ei au controlat, eu mai eram inca director, dar nu m-au intrebat nimic referitor la activitatea mea de manager", a declarat Mircea Barzu. (Gabi BEJAN, Magda CONDOS)

Comentarii