Bani din piatra seaca pentru studentii galateni

marți, 12 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Bani din piatra seaca pentru studentii galateni

Problemele financiare cu care se confrunta invatamintul superior galatean s-au adincit in ultima vreme. Dupa ce cadrele didactice au avut de suferit ca urmare a neachitarii la timp a salariilor din cauza lipsei fondurilor, se pare ca le-a venit rindul studentilor sa-si faca probleme, pentru ca nu exista bani nici pentru acordarea burselor.
Promisiunile venite din partea Ministerului Educatiei Nationale nu au darul de a linisti nici sindicatul profesorilor, nici pe cel al studentilor. Cu toate ca in urma noii rectificari bugetare Invatamintul a primit 2400 de miliarde de lei, aceasta suma reprezinta numai 60% din cea necesara pentru asigurarea salariilor si burselor. Cu toate acestea, conducerea universitatii afirma sus si tare ca va mari valoarea si numarul burselor sociale, pastrind, in schimb, acelasi cuantum pentru bursele de studiu si de merit.
Bursa sociala, mai mare cu 100.000 de lei
Conducerea Universitatii "Dunarea de Jos" sustine ca va folosi orice metode pentru a creste valoarea si numarul burselor ce vor fi acordate in acest an. Daca anul trecut o bursa sociala reprezenta 400.000 de lei, incepind cu 1 octombrie studentii ce vor indeplini criteriile de acordare a acestei categorii de burse vor primi lunar jumatate de milion de lei. Conditiile necesare studentilor galateni pentru a beneficia de bursa sociala sint aceleasi ca cele de anul trecut. Astfel, pentru a primi, lunar, cei cinci sute de mii de lei, acestia trebuie sa adreseze o cerere decanului facultatii unde invata si sa demonstreze cu acte ca venitul lunar ce revine unui membru al familiei este cel mult egal cu salariul minim pe economie (450.000 de lei).
"Fondurile pentru aceste burse sint clare in evidenta ministerului si exista posibilitatea legala ca universitatea sa mareasca cuantumul si numarul lor. Conducerea este hotarita sa aloce si din fondurile proprii o suma care sa acopere o parte din valoarea burselor sau sa le suplimenteze numarul", ne-a declarat rectorul Emil Constantin.
Fondurile pentru bursele de studiu si de merit, o necunoscuta
Daca pentru bursele sociale conducerera universitatii sustine ca a gasit banii necesari, pentru bursele de studiu si de merit nu s-au gasit inca fonduri. "Cu toate ca invatamintul a mai primit niste bani, universitatea noastra nu a primit inca o instiintare despre suma care ii revine in urma rectificarii bugetare, iar in aceste conditii nu putem spune nimic nici de valoarea bursei, nici despre numarul studentilor care vor beneficia de aceste burse", a adaugat rectorul Emil Constantin.
Un miliard de lei, necesar pentru achitarea burselor pentru primul semestru
Desi conducerea universitatii nu stie inca ce sume vor fi alocate pentru bursele studentilor, ministrul Educatiei Nationale a afirmat la deschiderea anului universitar de la Galati ca in acest an procentul studentilor bursieri va creste de la 30% la 38%. In aceste conditii, universitatea galateana va avea in acest an peste 450 de bursieri. La valoarea burselor de anul trecut universitatea are nevoie lunar de aproximativ trei sute de milioane de lei pentru achitarea acestora.
Daca studentii isi vor primi banii pentru primul semestru abia in luna decembrie, universitatea ar avea nevoie de aproximativ un miliard de lei ca sa acopere valoarea burselor pentru cele trei luni.
"Cea mai mare problema nu este aceea de a gasi banii necesari burselor pina la sfirsitul acestui an, ci gasirea fondurilor pentru primele luni ale anului viitor, pina cind se va stabili noul buget. Exista posibilitatea ca studentii sa nu primeasca bursa in ianuarie si februarie deoarece ministerul nu va mai avea fonduri disponibile", ne-a declarat presedintele Ligii Studentilor din Galati, Dinu Gindu. (Marius ANTON)

Comentarii