Bugetul judetului pentru anul 2002, o adevarata catastrofa

joi, 25 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Bugetul judetului pentru anul 2002, o adevarata catastrofa

Nu sint bani nici macar pentru conservarea investitiilor incepute
La nivelul judetului Galati exista in acest moment peste 100 de lucrari de investitii ce trebuie terminate, pentru realizarea acestora fiind necesare 809,8 miliarde de lei. In conditiile in care bugetul nu poate suporta aceste investitii, singura solutie ar fi conservarea lor, operatiune care necesita insa sume imense. Spre exemplu, pentru finalizarea lucrarilor de la Gradina Botanica ar mai fi necesare 94,2 miliarde de lei, bani de care nu dispune Consiliul Judetean. Conservarea este insa si ea costisitoare, conform declaratiilor presedintelui Comisiei de buget a CJ, Eugen Chebac, fiind necesara o suma de circa 36 miliarde de lei. Presedintele CJ, Dan Lilion Gogoncea, declara zilele trecute ca va incerca sa obtina o finantare nerambursabila pentru Gradina Botanica, in baza unui proiect. Chiar si in conditiile in care s-ar obtine aceasta finantare, CJ ar trebui sa contribuie cu jumatate din suma necesara finalizarii investitiei. Aceasta este insa o alta problema.
Presedintele Gogoncea isi pune mari sperante in finantarile nerambursabile si, asa cum a anuntat, va cere primarilor sa-si prevada in bugete sumele necesare pentru cofinantare. Conform declaratiilor consilierului Chebac, la nivelul judetului ar fi necesare peste 82,8 miliarde de lei pentru contributii proprii la finantarea proiectelor deja inaintate (desigur, in conditiile in care aceste proiecte sint acceptate la finantare). Pe lista investitiilor aflate in derulare si pentru care nu sint bani figureza si refacerea terasamentelor la Faleza Dunarii, pentru care ar mai fi necesare 15,9 miliarde de lei. Despre finalizarea Salii Polivalente nici nu poate fi vorba. Aceasta cladire se afla in conservare din 1993 si CJ nu va avea prea curind cele 91 miliarde de lei necesare finalizarii investitiei.
Salariile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap sint in pericol
Judetului Galati i-au fost repartizate pentru salariile de anul viitor ale asistentilor personali ai persoanelor cu handicap doar 22,5 miliarde de lei. In conditiile in care pentru insotitorii copiilor cu handicap sint necesare 19,3 miliarde de lei, iar pentru salariile asistentilor personali ai persoanelor adulte cu handicap ar fi nevoie de 46,1 miliarde de lei, suma alocata nu acopera decit 29% din necesar. Aceasta inseamna ca primariile din judet vor trebui sa suporte diferenta de 71% din bugetele si asa extrem de sarace. La nivelul judetului exista in acest moment 682 de copii cu grad I de handicap si 1653 de adulti cu gradul I de handicap, pentru toti acestia fiind necesari insotitori si asistenti personali care trebuie sa-si primeasca salariile.
Doar 45,8 miliarde de lei pentru copiii institutionalizati
Situatia este la fel de dramatica si in cazul copiilor institutionalizati. Astfel, desi necesarul de cheltuieli pentru 2002 in centrele de plasament galatene este calculat la 276 miliarde de lei, s-au repartizat doar 45,79 miliarde de lei. La nivelul judetului ar trebui numai pentru cheltuielile de personal 64 miliarde de lei. Alte 90 miliarde de lei ar fi necesare pentru cheltuielile de capital si la 122 miliarde de lei au fost estimate cheltuielile materiale. Cu doar 45,79 miliarde de lei nu se poate face mare lucru, in conditiile in care hrana copiilor costa tot mai mult si sint necesare reparatii curente in centrele de plasament si consolidari la scolile speciale.
Presedintele CJ a solicitat suplimentarea sumelor acordate Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului chiar in cadrul teleconferintei de vinerea trecuta. Suma solicitata pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului este de 136 miliarde de lei. Acesti bani sint ceruti ca suma defalcata din TVA, la fel ca si cele 48 miliarde de lei pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap. Pentru subventionarea energiei termice s-au cerut inca 50 miliarde de lei, deoarece cele 49 miliarde acordate (pentru municipiile Galati si Tecuci) nu sint suficiente in conditiile in care Primaria Galati nu poate conta pe cele 365,8 miliarde de lei de la Sidex.
Din 5 noiembrie se demareaza negocierile pentru impartirea saraciei
Desi CJ a solicitat inca 200 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale, peste o saptamina se trece la discutiile pentru impartirea celor 66,7 miliarde de lei primite. Presedintele Comisiei de Buget a CJ ne-a declarat ca din 5 noiembrie vor fi convocati primarii, secretarii si contabilii unitatilor administrativ-teritoriale pentru a incepe impartirea banilor, pe hirtie. Eugen Chebac a spus ca se va face mai intii o analiza privind realizarea veniturilor proprii ale primariilor in acest an si modul in care autoritatile s-au incadrat in cheltuielile pe articole, deoarece exista semnale ca nu a existat preocupare pentru incasarea veniturilor proprii si s-au cheltuit banii pentru alte obiective decit cele programate. In ceea ce priveste impartirea banilor pentru 2002, se va avea in vedere in primul rind asigurarea cheltuielilor de functionare si a celor pentru reparatii si, daca mai ramine ceva, se mai dau bani si pentru investitii. Oricum, pentru anul viitor sint programate doar doua investitii noi: alimentarea cu apa la Rediu si cea cu gaze de la Tudor Vladimirescu. "Ceea ce am spus in legatura cu bugetul pentru acest an este valabil si pentru anul 2002: noi nu impartim bugetul, ci saracia", ne-a declarat Eugen Chebac, presedintele Comisiei de Buget a Consiliului Judetean. (Mirella AUR)

Comentarii