Elevii trebuie sa fie mai catolici decit Papa

duminică, 18 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Elevii trebuie sa fie mai catolici decit Papa

Regulamentul de Functionare a Invatamintului Preuniversitar se confrunta cu o atititudine ostila din partea celor pe care se aplica. Discutat in repetate rinduri, Regulamentul a fost aprobat de capii Ministerului Educatiei si Cercetarii si este in vigoare incepind de ieri. O parte din prevederile acestui act normativ pot pune in discutie declaratia universala a drepturilor omului, iar alta parte este de-a dreptul hilara din punct de vedere didactic. Astfel, in Regulament se specifica faptul ca elevii care organizeaza sau participa la actiuni de protest care afecteaza desfasurarea activitatii de invatamint sau frecventa la cursuri vor fi exmatriculati. In acest caz, se poate pune intrebarea: ce facem cu articolul 19 din declaratia universala a drepturilor omului care mentioneaza faptul ca "orice individ are dreptul la libertatea de opinie si de exprimare, ceea ce implica dreptul de a nu fi tulburat pentru opiniile sale si acela de a cauta, de a primi si de a raspindi, fara consideratii de frontiera, informatii si idei prin orice mijloc de exprimare". Reinmatricularea elevilor se va face in aceeasi unitate de invatamint si in acelasi an de studiu, potrivit acestui regulament. Ce se va intimpla cu elevii care, din cauza exprimarii opiniei prin participarea la o actiune de protest, depasesc in urma exmatricularii virsta necesara reintegrarii in colectivul unui an de studiu, ramine o problema pe care se pare ca MEC nu a luat-o in calcul. "Nu sint de acord cu oprirea de la proteste a elevilor sub amenintarea exmatricularii. Asa li se interzice sa aiba dreptul la opinie", ne-a declarat presedintele executiv al Sindicatului din Invatamintul Preuniversitar, profesorul Valeriu Diculescu.
Un alt punct al Regulamentului anunta ca elevii care detin sau consuma, in perimetrul unitatii de invatamint si in afara acestuia, droguri, bauturi alcoolice, tigari si cei care participa la jocuri de noroc sint exmatriculati. Nu contestam aceasta decizie care este buna privind incinta unitatilor, insa, ce se va intimpla in cazul in care un politist mai zelos va vedea un elev intr-o sala de jocuri de noroc, asistind un prieten iesit de pe bancile scolii, si ii va face raport? Pentru a duce spre absurd presupunerile, ne intrebam ce se va intimpla cu un elev care isi sarbatoreste majoratul cu prietenii din scoala si va bea o bere intr-un local sau la el acasa cu acestia. Raspunsul dat de Regulament este simplu: exmatriculat pe perioada unui an de zile. Raspunsul nostru este altul: deobicei tinerii de 18 ani sint in ultimul an de liceu, ceea ce inseamna ca daca sint prinsi nu vor mai da bacul, in consecinta nici la facultate nu vor intra in anul cu pricina.
"Masurile prevazute in Regulament impun o disciplina de care este nevoie. Binenteles ca nu vom fi chiar absurzi in anumite cazuri", ne-a declarat inspectorul scolar general, Stefan Simion. Putina ordine in institutiile de invatamint este necesara, iar in linii mari actul normativ este unul binevenit, insa prevede sanctiuni poate prea drastice. Intrebarile pe care le ridica articolele Regulamentului ajung si in comic. Unul din puncte, prevede ca elevul care are scutire de la doctor pentru efort fizic, in cadrul orei de Sport va fi ascultat la teorie. Am fi foarte curiosi cum va explica rastogolirea inainte, un pusti care are platfus. (Marius ANTON)

Comentarii