Fuga dupa ciolan

luni, 18 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Fuga dupa ciolan

"Migrarea" de la un partid la altul dupa alegeri nu mai e un fenomen nou. Din 1992 incoace, "alesii", fie ei deputati, senatori sau consilieri locali, trec cu nonsalanta dintr-o "barca" intr-alta, fara nici o jena, pastrindu-si posturile obtinute in urma unui vot de lista. Motivind ca nu se mai "regasesc" in formatiunea de al carei nume s-au folosit pentru a ajunge ceea ce sint (situatiile in care omul este cel care aduce voturi partidului si nu invers sint foarte rare), ei se inscriu in alta, tinind cont doar de interesele personale. Dovada ca lucrurile stau asa e faptul ca niciunul din cei care au parasit un partid pe motiv de "neregasire" nu s-au sinchisit sa se retraga din functiile obtinute inainte de a se duce in alta parte. In plus, "absolut intimplator", ei isi descopera "compatibilitati" tocmai in rindul membrilor formatiunilor care au cistigat alegerile. Aici, ei sint acceptati tocmai pentru ca vin cu functii cu tot, sporind "zestrea" de consilieri sau parlamentari a formatiunii respective. Ca urmare a unor asemenea manevre, la Galati s-a ajuns in situatia ca PDSR, care a cistigat alegerile locale si pe cele generale, sa detina controlul absolut, in vreme ce unele formatiuni au ramas pur si simplu fara reprezentanti.
Fost candidat al Partidului Democrat la Primarie, Teodoru Dobitoiu a "sters-o" ultimul la PDSR
Cele mai spectaculoase migratii s-au inregistrat in Partidul democrat, care a ramas acum fara nici un reprezentant in Consiliul Local (dupa ce, in urma alegerilor locale obtinuse trei) si cu un singur om (din patru) in Consiliul Judetean Tonul a fost dat de Alexandru Teodorescu si Florin Melinte, care au trecut la PDSR chiar inainte de alegerile generale. Alesi consilieri locali pe listele Partidului Democrat, cei doi au plecat dupa ce Mircea Toader a fost numit, prin ordin de la centru, coordonator al filialei. Fostul candidat la Primarie al PD, Teodoru Dobritoiu, s-a inscris si el in PDSR dupa "generale", lasind astfel Partidul Democrat fara nici un reprezentant in Consiliul Local. Dobritoiu redevine astfel coleg de partid cu asociatul sau de la firma Sherr, Ioan Alexandru Nicolau care, inainte de a se inscrie in PDSR, a obtinut postul de vicepresedinte al Consiliului Judetului. Odata cu el, au parasit Partidul Democrat si consilierii judeteni Eugen Renea si Victor Florea, care au devenit tot membri ai PDSR.
Alianta pentru Romania, formatiune care, desi nu a intrat in parlament, s-a clasat, gratie prezentei in fruntea sa a fostului primar Eugen Durbaca, pe locul al doilea la nivelul judetului si municipiului in alegerile locale, se confrunta si ea cu "fuga" membrilor. Consilierii George Nedelcu si Mihai Capra au sarit deja in bratele primitoare ale PDSR, micsorind grupul reprezentantilor ApR de la noua la sapte.
Zilele trecute, grupul consilierilor judeteni PDSR s-a marit prin cooptarea ApR-istilor Alexandru Ritivoiu, Nicolae Bacalbasa, Cristian Gisca si Viorel Minzu. Cea mai surprinzatoare evolutie o are doctorul Alexandru Ritivoiu, care si-a inceput "fulminanta" cariera politica in calitate de membru al Partidului National Liberal si a ajuns, in cele din urma, consilier al unui partid cu o doctrina total opusa.
PDSR controleaza municipiul si judetul
Pentru a nu exagera dimensiunile acestor mutatii, trebuie spus ca, si inainte de aceasta, PDSR avea un cuvint greu de spus atit in Consiliul Judetului (unde detinea 14 din cele 41 de mandate) cit si in Consiliul Local (unde 12 din cele 31 de mandate au revenit, dupa alegerile locale, acestei fomatiuni). In plus, Partidul Democratiei Sociale din Romania a obtinut, imediat dupa "locale", cu sprijinul consilierilor PRM si PD, functia de presedinte si unul din cele doua posturi de vicepresedinte la Consiliul Judetului, iar primarul si unul din cei doi viceprimari sint, de asemenea, membri PDSR. Acum, insa, dupa "fuga" lui Ioan Alexandru Nicolau, Consiliul Judetului este condus de trei membri ai aceluiasi partid iar 21 dintre cei 41 de consilieri apartin acestei formatiuni, ceea ce inseamna ca membrii PDSR vor transa in favoarea lor votul in cazul tututror hotaririlor pentru a caror adoptare e nevoie doar de majoritate simpla. Opozitia in cadrul forului judetean este formata in acest moment din doar cinci consilieri ApR, sase – PNL, unul -PD, trei-PRM si trei – CDR, in total optsprezece consilieri, deci mai putin de jumatate.
Aceeasi situatie se inregistreaza acum si la Consiliul municipal, unde PDSR are 17 dintre cei 31 de consilieri, adica majoritatea simpla. In CL nu sint cuprinse decit patru formatiuni politice, dintre care una majoritara si trei de opozitie (ApR, PNL si PRM). Proiectele de hotariri initiate de primarul PDSR Dumitru Nicolae nu vor intimpina nici un fel de piedica in consiliu, cu atit mai mult cu cit nici PRM, care, in urma negocierilor cu social-democratii, a obtinut un post de viceprimar pentru reprezentantul sau, Lucian Podlati, nu opune rezistenta.
Temerea consilierului liberal Mircea Razvan Cristea ca CL va deveni un "Consiliu local PDSR" s-a dovedit a fi pe deplin intemeiata, dovada stind modul in care s-a desfasurat ultima sedinta de Consiliu. Inainte de supunerea la vot a celor saisprezece proiecte de hotariri, presedintele de sedinta, George Cubasa (PDSR) i-a intrebat pe presedintii celor cinci comisii daca sint obiectii. Cum toti cei cinci sint pedeseristi, nimeni nu a avut nimic de comentat. Sedinta CL, care de obicei se intinde pe durata a patru-cinci ore, a tinut doar o ora, timp arhisuficient pentru a se vota saisprezece hotariri,a se opera o modificare in componenta consiliului si numirea unui nou presedinte al Comisiei de buget-finante. Intr-o "unitate de monolit", consilierii au votat "pentru", fara abtineri sau voturi impotriva, care oricum n-ar fi folosit la nimic.
PD va monitoriza activitatea Consiliului Judetului si Consiliului Local "de pe tusa"
Coordonatorul Comitetului Interimar PD, deputatul Mircea Toader, considera situatia la care s-a ajuns in acest moment drept "nedemocratica", dar afirma ca nu poate invinui PDSR-ul de acest lucru deoarece aceasta formatiune nu a facut nici un fel de presiuni pentru a le racola membrii. El s-a declarat uimit doar de faptul ca PDSR a acceptat sa-i primeasca pe "fugari" dupa ce initial anuntase ca nu va permite oricui sa se inscrie in partid dupa cistigarea alegerilor. In incercarea de a fi totusi prezenti in structurile in care votul cetatenilor i-ar fi indreptatit sa fie, democratii si-au desemnat un grup de observatori format din Georgeta Stanescu, Liviu Gradinaru, Daniel Brandabur, Radu Sirbulescu si Iulian Birsan, care sa asiste la sedintele Consiliului Local si Consiliului Judetului. "Tot ceea ce ni se va parea anormal in hotaririle celor doua consilii vom semnala prin conferintele de presa, deoarece, in lipsa unor consilieri PD, vom putea sa ne manifestam numai prin intermediul mass media ", a spus Mircea Toader. Acesta si-a exprimat totodata temerea ca, data fiind structura celor doua foruri deliberative, toate proiectele de hotariri vor fi dictate de conducerea PDSR Galati, consilierii avind doar rolul de "simpli popindai" in cadrul unui joc dirijat politic. (Mirella AUR)

Comentarii