Ne paste o criza a griului

miercuri, 15 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Ne paste o criza a griului

Productia de griu a judetului a depasit in acest an 159 de mii de tone, ceea ce ar fi putut satisface necesitatile de consum si ar fi asigurat si disponibilul pentru export, deoarece cantitatea de griu recoltata este de trei ori mai mare decit necesarul. Cu toate acestea, la momentul actual griul scos pe piata este din ce in ce mai putin.
Directorul economic al Directiei generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA), Profira Onode, ne-a declarat ca motivul pentru care stocurile de griu sint din ce in ce mai mici iar pretul acestuia a crescut este faptul ca "recolta din acest an a judetului a fost nu doar mare ci si foarte buna calitativ, ceea ce a facut-o extrem de cautata la export".
Agricultorii nu au avut nimic de cistigat din acest lucru, doarece au fost nevoiti sa vinda sub costurile de productie. "Faptul ca s-a produs mult griu in judet, cumulat cu lipsa de resurse financiare pentru efectuarea lucrarilor din toamna, i-a determinat pe producatori sa-si vinda griul imediat dupa recoltare, la preturi de nimic: 1.200-1.300 de lei/kg. Nu au avut insa alta solutie. Nu puteau sa stea cu griul in hambare si sa lase bani sa plateasca pentru arat si semanat", a spus directorul DGAIA. Acest griu a fost insa exportat de catre achizitori, astfel ca stocurile existente acum in judet sint foarte mici, iar cei ce mai detin cantitati importante de griu asteapta cresterea pretului.
Cresterea pretului la griu va determina scumpirea piinii
Directorul DGAIA ne-a spus ca pretul de vinzare a griului este acum de aproape 2000 de lei/kg, ceea ce pune in pericol activitatea unitatilor de panificatie, care vor fi nevoite sa-si scumpeasca produsele odata cu cresterea costului de achizitie a materiei prime.
Directorul general al Galmopan, Donel Manolachi, ne-a declarat ca, pentru a realiza un stoc de griu care sa asigure functionarea societatii pentru 30 de zile, a solicitat de la DGAIA o lista cu stocurile detinute de IAS-urile galatene, de la care intentioneaza sa cumpere tot disponibilul de griu. "Cumparam acum griul cu 1.850 de lei/kg si incercam sa nu scumpim produsele. Din pacate pretul griului va mai creste si, daca sare de 2000 de lei/kg, nu vom mai putea mentine actualul pret al piinii. Parerea mea este ca nu s-au epuizat stocurile de griu in judet, dar cei ce detin acest griu asteapta sa mai creasca pretul pentru a cistiga cit mai mult", a spus directorul Galmopan. (Mirella AUR, Adrian CHIRIAC)

Comentarii