O noua lovitura pentru deponentii bancilor populare

vineri, 08 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 O noua lovitura pentru deponentii bancilor populare

In urma caderii FNI, speriati, toti cei care aveau bani la asa-zisele banci populare s-au repezit sa si-i scoata. Deoarece acestea nu dispuneau de fondurile de restituire necesare pentru rezolvare multimii de cereri depuse, toate bancile au sistat platile. Pe fondul acestei crize a fost data Ordonanta de Guvern nr. 70, prin care cooperativele de credit trebuiau sa-si depuna dosarele de autorizare pina la data de 13 septembrie si sa se asocieze in vederea constituirii unei case centrale.
Deponentii celor 15 cooperative de credit galatene, care sperau ca macar la sfirsitul acestui an sa intre in posesia banilor, au primit o noua lovitura. Termenul de depunere a dosarelor de catre cooperativele de credit in vederea obtinerii autorizarii de functionare s-a prelungit pina la 15 ianuarie 2001. Noul termen a fost fixat saptamina trecuta printr-o ordonanta guvernamentala de urgenta, intentia acestui act legislativ fiind de a veni in sprijinul asa-numitelor banci populare.
Insa aceasta hotarire se intoarce impotriva celor care si-au depus banii la aceste cooperative de credit si care asteptau de luni de zile clarificarea situatiei institutiilor respective pentru a putea intra in posesia depozitelor lor. Autorizarea cooperativelor respective poate dura pina in vara anului viitor, deoarece se face in termen de 120 de zile de la viitoarea in vigoare a recentei ordonante de urgenta si la 90 de zile de la depunerea cererii de autorizare.
Procesul cuprinde trei etape: obtinerea avizului de constituire a cooperativei de credit, aprobarea constituirii colective si reorganizarea retelei si autorizarea functionarii casei centrale a cooperativelor de credit afiliate.
Capitalul minim necesar autorizarii cooperativelor s-a dublat
Prin noua ordonanta guvernamentala s-a redus si numarul necesar de cooperative pentru asociere in vederea constituirii unei case centrale, de la 100 la 50 de astfel de banci populare. Toate cooperativele de credit vor fi integrate in schema Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, care va asigura rambursarea depozitelor constituite de persoanele fizice in cazul falimentului caselor centrale ale cooperativelor de credit.
Desi in OG nr. 70 cooperativele de credit aveau nevoie de un capital minim de 75 de miliarde de lei, prin actul normativ emis saptamina trecuta acesta a fost dublat la 150 de miliarde de lei. (Roxana PENCIU, Magda CONDOS)

Comentarii