Proteste sindicale in cascada

vineri, 04 iunie 1999, 23:00
4 MIN
 Proteste sindicale in cascada

Protestul de la Gama continua
Angajatii de la Gama au continuat si ieri protestul declansat acum citeva zile. Cinci dintre ei, printre care si liderul de sindicat Andrei Soimu, s-au trezit ieri cu citatii la Judecatoria Galati. Actualul patron si director generalal societatii, Ninel Ciochina, ii acuza pe cei cinci ca nu au indeplinit conditiile prevazute de Legea 15/91 privind solutionarea conflictelor colective de munca. Proprietarul Gama ii acuza pe cei carora le-a intentat proces ca nu au informat in scris conducerea despre declansarea conflictului de munca.
Salariatii de la Gama au mai obtinut promisiunea ca-si vor lua salariile pe luna aprilie in procente medii cuprinse intre 50 si 60%. Initial, procentele erau de zece ori mai mici, ele crescind datorita "bunavointei" de care a dat dovada patronul, "sensibilizat" de faptul ca, potrivit Contractului Colectiv de Munca, salariatii ar fi trebuit sa primeasca 75% din salariu. Cei de la sectia din Tirgu Bujor nu vor primi insa nici un banut de la noul patron.
Greva va paraliza si Invatamintul
Angajatii din Invatamint s-au tinut de cuvint si vor intra in greva generala luni, 7 iunie, ca urmare a faptului ca Guvernul nu s-a sinchisit sa dea nici un raspuns la solicitarile facute de liderii celor patru federatii sindicale. In aceasta situatie, elevii, care ar fi trebuit sa intre de saptamina viitoare in perioada de evaluare aprofundata, isi vor prelungi vacanta pina cind profesorii lor isi vor primi drepturile. Din cauza anuntatului protest, Inspectoratul Scolar Judetean a hotarit ca rezultatele examenului de capacitate, care urma sa fie afisate pe 8 iunie, sa se afiseze cu doua zile mai devreme. Chiar si asa, nu se stie insa ce se va intimpla cu contestatiile candidatilor, care ar trebui solutionate pina pe 15 iunie. Liderii sindicali considera insa ca salariatii nu ar trebui sa se impiedice de astfel de lucruri. "E adevarat ca greva ar putea afecta capacitatea, admiterea si bacalaureatul, insa, in cele din urma, datele acestor examene vor fi devansate si nu vor avea prea mari probleme in acest sens", ne-a spus liderul Sindicatului Invatamintului preuniversitar, Constantin Ciosu.
Cadrele didactice din Universitatea Dunarea de Jos fac si ele greva incepind cu ora 9,30 a zilei de luni. Ei isi vor primi studentii la examene ca si pina acum, insa nu vor trece notele obtinute de acestia in catalog pina nu le vor fi solutionate revendicarile.
Liderul mecanicilor de locomotiva stringe adeziuni
Nemultumirile mecanicilor de locomotiva din toata tara au
inceput sa dea iarasi in clocot. Dupa ce Conventia
Nationala "Solidaritatea" a Sindicatelor Feroviare a
anuntat recent ca, pe 10 iunie, va organiza o greva de
avertisment de doua ore, daca nu ii sint rezolvate
revendicarile, in "teritoriu" s-a pus in miscare actiunea
de stringere a adeziunilor la protest.
Mecanicii sint hotariti sa nu mai urce in locomotiva daca noul Contract Colectiv de Munca nu va fi incheiat in conditiile impuse de ei. Principala cerere a sindicalistilor feroviari consta in indexarea salariului cu 15%, tinind cont de faptul ca leafa lor nu a mai fost actualizata de ani buni. Liderul Sindicatului mecanicilor de locomotiva din Depoul Galati, Vasile Ivan, a inceput inca de acum trei zile sa stringa semnaturi de la oameni: "Am impartit cereri-tip tuturor celor 465 de membri de sindicat si urmeaza ca acestia sa-si exprime in scris adeziunea la greva de avertisment. Daca mecanicii nu se vor lasa intimidati de amenintarile destul de subtile ale conducerii, sint sigur ca vom intruni majoritatea pentru a putea declansa protestul". Procesul de numarare a adeziunilor se va incheia luni dimineata, dupa aceea urmind ca liderul Vasile Ivan sa plece la Bucuresti, unde se va intilni atit cu ceilalti lideri sindicali de pe teritoriul tarii cit si cu reprezentanti ai administratiei Cailor Ferate si Ministerului Transportului. "Functie de rezultatele acestei intrevederi, noi vom stabili daca intram sau nu in greva. Sper sa fim uniti si sa nu cedam, mai ales ca revendicarile noastre nu sint exagerate", a adaugat Vasile Ivan.
Sindicalistii ameninta ca vor urma exemplul brasovenilor si al iesenilor
Liderii sindicatelor galatene au declarat, ieri, la intrunirea Comisiei de Dialog Social, ca masurile de reconversie profesionala si disponibilizarile haotice promovate de guvernanti si FPS ar putea face ca si la Galati sa se inregistreze actiuni de protest asemanatoare celor care au avut loc recent la Brasov si Iasi. Liderul BNS, Valentin Gheorghe, a afirmat chiar ca Prefectura Galati, care, in lipsa prefectului, plecat la Oslo, a fost reprezentata de subprefectul Valentin Munteanu, a organizat aceasta intilnire de teama extinderii grevelor din tara. El a mai spus ca principalii responsabili pentru starea natiunii sint FPS si guvernele postdecembriste, cu precadere cele apartinind actualei coalitii. "Mult mediatizatele programe de reconversie profesionala au condus la angajarea a maxim cinci sute de persoane de la inceputul acestui an, in contextul in care numarul disponibilizatilor este de ordinul miilor", a spus Valentin Gheorghe. Prezenta la intilnire, directoarea DMPS, Marcela Sighinas, a afirmat ca programele de reconversie exista, nu insa si fondurile pentru punerea acestora in aplicare. (Denis CIUREA, Iulian GROSU, Roxana PENCIU, Marius ANTON, Cristian NICOLAU)

Comentarii