Rectificarea de buget a aruncat Galatiul in "Divizia C"

luni, 01 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Rectificarea de buget a aruncat Galatiul in "Divizia C"

Rectificarea de buget, in care primarii galateni si-au pus mari sperante, a adus judetului Galati doar 3,2 miliarde de lei, reprezentind suma defalcata din impozitul pe venit. Deoarece 807 milioane erau directionate catre Consiliul Judetului (CJ), pentru cele saizeci de localitati nu au mai ramas decit 2,4 miliarde de lei, asa incit repartizarea banilor a constituit o adevarata problema pentru Consiliu.
Presedintele Consiliului Judetului, Dan Lilion Gogoncea, a declarat ca, data fiind suma mult prea mica repartizata Galatiului, nu a putut fi multumita toata lumea. Asa se face ca 17 localitati nu au primit nici un ban din suma defalcata din impozitul pe venit, doua din acestea (comunele Corod si Ivesti), primind totusi bani din cota pentru echilibrare aflata la dispozitia CJ. Din pacate, nici aceasta cota (15% din impozitul pe venit) nu a fost decit de 840 milioane de lei, bani de care au beneficiat doar patru comune: Slobozia Conachi – 120 milioane de lei, Tudor Vladimirescu – 50 milioane de lei, Corod – 50 milioane de lei si Ivesti – 620 milioane de lei.
Cea mai slaba rectificare de buget din ultimii ani
Daca in ultimii ani rectificarea de buget reprezenta o solutie pentru rezolvarea citorva probleme ale primariilor din judet, de aceasta data sperantele s-au dus pe Apa Simbetei. Cu doar 2,4 miliarde de lei nu se poate face mare lucru. In acest context, trebuie spus ca in anul 2000 rectificarea bugetara a fost de 24 miliarde de lei, iar cea din 1999 a adus celor 60 de localitati 23 miliarde de lei, ceea ce la timpul respectiv era destul de mult. De altfel, acest lucru a fost sesizat si de consilierul liberal Emil Strunga. "Banii care s-au primit anul acesta reprezinta doar 3-4% din totalul bugetului, ceea ce este extrem de putin. Pina acum rectificarea era cam de 15-20%, dar anul acesta nu se acopera nici macar rata inflatiei", ne-a declarat Emil Strunga. Austeritatea bugetara afecteaza de fapt toate judetele, dar Galatiul este printre cele mai nedreptatite din intreaga Moldova. Explicatia consta, in opinia deputatului Victor Paul Dobre, fostul prefect al Galatiului, in utilizarea acelor criterii stabilite de Ministerul Administratiei Publice, conform carora judetele sarace sint "alimentate" mai bine, in detrimentul celor mai mari contribuabili la Bugetul de Stat. "Galatiul se afla, din punct de vedere al sumelor repartizate la rectificare, in cea de-a treia parte a listei. Ca sa spunem asa, in termeni consacrati, am picat in Divizia C", considera deputatul Dobre.
Contestatiile primarilor au fost respinse
La impartirea saraciei s-au ivit numeroase probleme, membrii Comisiei de buget a CJ si economistii institutiei judetene fiind nevoiti sa efectueze calcule peste calcule. In cele din urma s-au repartizat bani doar localitatilor care aveau probleme deosebite, asa incit municipiile Galati si Tecuci si alte 13 comune au ramas pe dinafara. Patru primari au indraznit sa conteste rectificarea de buget. Directorul Directiei de economie si finante a CJ, Lucian Mihalcea, a declarat ca a primit contestatii de la comunele Balabanesti, Draganesti, Fundeni si Scinteiesti, dar a fost nevoit sa le respinga in totalitate. Balabanestiul a primit doar 50 milioane de lei, desi mai ceruse inca 206 milioane, in timp ce comunele Draganesti, Fundeni si Scinteiesti nu au primit nici un leu desi au facut contestatii pentru a obtine 210, 68 respectiv 468 milioane de lei pentru continuarea unor lucrari de investitii si achitarea facturilor restante la furnizori si constructori.
In ciuda faptului ca banii au fost repartizati inegal si sint destui nemultumiti, rectificarea de buget a judetului a fost votata in unanimitate de consilieri pentru ca, asa cum declara Emil Strunga, "oricum nu se mai putea face nimic". (Mirella AUR)

Comentarii