Revizuirea Ordonantei SIDEX

miercuri, 06 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Revizuirea Ordonantei SIDEX

Conform Ordonantei Sidex, salariatii care se pensioneaza anticipat beneficiaza timp de 3 ani, pe linga pensie, de un venit de completare egal cu diferenta dintre pensia calculata si salariul individual mediu net din ultimele 12 luni de activitate. De asemenea, salariatii care solicita incetarea contractului individual de munca, primesc timp de 12 luni, in afara ajutorului de somaj, un venit de completare egal cu diferenta dintre nivelul ajutorului de somaj si salariul individual mediu net din ultimele 12 luni de activitate. Desi compensatiile materiale consfintite de Ordonanta "Sidex" nu sint de aruncat la cos, doar citeva sute de persoane s-au inghesuit in ultimele trei luni sa profite de facilitatile respective. O marturie care adevereste ca angajatii Ispat Sidex nu s-au grabit sa renunte la locul lor de munca o reprezinta si faptul ca la ora actuala Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Galati plateste lunar doar 100 milioane de lei ca venit de completare persoanelor care beneficiaza de efectele Ordonantei Sidex.
Bosii indieni de la Ispat Sidex doresc sa mareasca oferta de facilitati prevazute in OG nr. 119/2001
Intrebat de reporterii "Monitorului de Galati" daca managerii Ispat Sidex doresc sa profite de clauza existenta in contractul de privatizare a Combinatului, care prevede posibilitatea acordarii de catre APAPS a unor facilitati suplimentare, finantistul sef al Grupului LNM Holdings MV, Sudhir Maheswari, a declarat ca acest subiect a fost discutat recent cu Executivul, respectiv cu reprezentantul APAPS. Conform acestei clauze, in cazul in care facilitatile stipulate in ordonanta nu-si fac efectul scontat pe o perioada de trei luni de la privatizarea Sidex, noul patron al combinatului poate solicita vinzatorului, respectiv APAPS, acordarea unor facilitati suplimentare celor prevazute in actul normativ. "In contractul de privatizare a Sidex exista intr-adevar o clauza care permite conducerii Ispat Sidex sa renegocieze cu APAPS facilitatile prevazute de OG nr. 119/2001. Dupa cum se stie, aceste facilitati sint acordate persoanelor care se pensioneaza anticipat sau celor care doresc sa plece de bunavoie din combinat. Deoarece aceste facilitati nu au avut in opinia noastra efectul scontat, am discutat recent la Guvern posibilitatea acordarii unor facilitati suplimentare. In acest sens am vorbit si cu liderii Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS), care au facut o serie de propuneri pe aceasta tema, pe care le-am transmis inclusiv Guvernului. De aceste propuneri ar urma sa se tina cont atunci cind se va discuta in Parlament OG nr. 119/2001", a mai afirmat finantistul sef al Grupului LNM Holdings MV, Sudhir Maheswari.
Sursa citata nu a dorit insa sa spuna care au fost propunerile transmise de conducerea Ispat Sidex oficialilor din cadrul APAPS, motivind ca aceste propuneri ar putea fi schimbate sau modificate. Tinind cont de faptul ca fondurile necesare pentru acordarea veniturilor suplimentare siderurgistilor care doresc sa renunte la locul de munca sint asigurate din pusculita statului, ramine de vazut daca solicitarea bosilor indieni, ca statul sa plateasca din bugetul propriu sume mai mari, va avea sorti de izbinda.
100 milioane de lei – recompensa pentru siderurgistii care renunta la serviciu
Presedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS), Mircea Scintei, a recunoscut ca sindicatul a fost consultat pe aceasta tema de conducerea Ispat Sidex. "Conducerea Ispat Sidex ne-a prezentat recent citeva variante de propuneri de acordare a unor facilitati suplimentare celor prevazute de OG nr. 119/2001. Una din aceste variante se refera la acordarea unor sume de bani salariatilor care solicita incetarea contractului individual de munca. Insa FSS nu a transmis conducerii Ispat Sidex nici o propunere legata de acordarea unor facilitati suplimentare", a mai adaugat presedintele FSS, Mircea Scintei. Din informatiile pe care am reusit sa le obtinem, "superoferta de primavara" a conducerii Ispat Sidex referitoare la facilitatile suplimentare, prevede dublarea perioadei prevazute de OG nr. 119/2001, in care siderurgistii pot primi, pe linga pensie sau ajutor de somaj, venitul de completare. Daca aceasta propunere va fi acceptata de catre APAPS, persoanele care se pensioneaza anticipat ar urma sa beneficieze de venitul de completare timp de 72 luni, respectiv 6 ani, in timp ce angajatii care renunta la serviciu vor beneficia de efectele OG nr. 119/2001 pe o perioada de 24 luni. Pentru a-i convinge pe cit mai multi siderurgisti sa plece din combinat, bosii indieni de la Ispat Sidex s-au gindit ca statul sa le ofere acestora cel putin 100 milioane de lei, bani care vor fi platiti in momentul in care persoana respectiva isi ia adio de la locul de munca. (Magda CONDOS)

Comentarii