16 sefi din Primarie se vor scoli de 400 milioane din bani publici

luni, 10 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 16 sefi din Primarie se vor scoli de 400 milioane din bani publici

– Revendicarile studentilor: Primele proiecte care vor fi dezbatute in CL vizeaza satisfacerea revendicarilor studentesti. Liderii acestora si primarul au semnat, in urma cu doua saptamini, un protocol prin care municipalitatea se obliga sa subventioneze anual 20.000 de abonamente RATEC, cu 25% din pretul lor, in limita a 12,5 miliarde de lei. De asemenea, prin protocol, Primaria se obliga sa aloce 300 milioane de lei pentru finantarea unor proiecte derulate de organizatiile studentesti. „Acest protocol trebuie aprobat de CL, insa eu va garantez ca va trece”, le-a promis atunci primarul Constantin Simirad liderilor studentesti.
– Defavorizati: In continuare, consilierii vor „retusa” bugetul local cu 12 miliade de lei. De jumatate din aceasta suma vor beneficia persoanele defavorizate. Astfel, asistentii personali ai persoanelor cu handicap vor primi circa 3,5 miliarde de lei, iar alte 2,5 miliarde vor reveni cu titlul de „ajutoare sociale”.
– Seminarul: Pe de alta parte, restul de 6 miliarde de lei va fi „inghitit” de Seminarul Teologic Ortodox. „Sint cheltuieli absolut necesare: centrala termica, hidrofor si alte amenajari fara de care Seminarul nu poate functiona. Aceste imbunatatiri nu au fost cuprinse in proiectul original, iar noi trebuie sa indreptam acest lucru”, a subliniat primarul, care este principalul sustinator al proiectului.
– Taxiurile: Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a CL se refera la limitarea numarului de taxiuri din oras la 1.800. Dintre acestea, 1.200 vor apartine diverselor firme de taximetrie, iar restul de 600 vor fi rezervate „independentilor”. Cifra propusa spre adoptare a fost stabilita in urma negocierilor intre Primarie si reprezentantii taximetristilor. Potrivit estimarilor oficiale, in prezent in oras exista circa 1.200 de taximetristi autorizati si alti 1.500 de „pirati”.
– Master pentru functionari: In final, CL va discuta propunerea ca 16 functionari ai Primariei sa fie scoliti pe banii publici. Concret, cinci dintre directorii din Primarie si alti unsprezece sefi mai „maruntei” sau simpli functionari vor urma cursuri postuniversitare la universitatile „Al.I. Cuza” si „Gh. Asachi”. Dintre sefii de directii, Lacramioara Vernica, secretara Consiliului Local si Liliana Benta, sefa Directiei Juridice, se vor specializa in administratie, iar Teodora Puiu, sefa Directiei Economice, va face cursuri de finante-banci la „Cuza”. La rindul lor, Costica Haras, seful Corpului de Control, si Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, vor studia managementul la „Asachi”. Scolarizarea sefilor s-ar ridica la circa 400 milioane de lei pe an si urmeaza sa fie suportata integral de la bugetul local. Acestora li se va impune insa sa nu paraseasca Primaria timp de 4 ani. O parte din consilierii locali gasesc aceasta suma destul de piperata si cer gasirea unor alternative mai ieftine sau care sa nu implice banii publici. „Ideea sa trimitem oameni la studii este buna. Insa cred ca acesti functionari ar trebui sa-si suporte macar partial taxele de studii”, este de parere consilierul PSD Romeo Olteanu. „Perfectionarea functionarilor este in spiritul legilor si n-o resping. Cind vine insa vorba de finantarea cursurilor, sint de parere ca aceste cheltuieli ar trebui sa fie cit mai mici”, a declarat la rindul sau Dragos Rotaru, consilierul Actiunii Populare. Viceprimarul Gheorghe Nichita crede insa ca proiectul ar trebui adoptat in forma in care a fost propus. „Se impune ca toti angajatii Primariei sa urmeze cursuri de specializare-perfectionare. Acest lucru este cerut si de Raportul de tara al Comisiei Europene. Sa nu uitam ca cele mai importante si mai profitabile investitii pe care le putem face sint cele in oameni”, a subliniat in incheiere Nichita. (Mihai POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii