Armata tinerilor bugetari cu burtile goale

joi, 02 mai 2002, 23:00
4 MIN
 Armata tinerilor bugetari cu burtile goale

Pe bancile facultatii, majoritatea tinerilor viseaza la salarii de citeva sute de dolari. Dupa absolvire, dupa ce imprastie CV-uri in zeci de locuri fara a primi vreun raspuns, se multumesc si cu un job sigur si caldut la stat, chiar daca este platit mizerabil. Fara ajutorul parintilor, nu ar putea supravietui. In multe cazuri, pentru a-l obtine, sint nevoiti sa dea si "o mica atentie". Lipsiti de experienta, sustin ca in alta parte nu ar fi fost primiti. Cei mai multi dintre ei se considera victime ale actualei situatii economice. Din cauza lefurilor extrem de mici, apar si consecintele: primirea de "atentii", nemunca, blazarea. Incet-incet mentalitatea "putinului, dar sigur" pune stapinire pe ei. Sint intr-adevar victime sau vinovati? De ce totusi nu cauta de munca in alta parte? Nu sint joburi pe piata mai bine platite? Specialistii in resurse umane afirma contrariul. Spun ca absolventii nu sint indeajuns de bine pregatiti si, prin urmare, nici patronii nu au pentru ce sa-i plateasca mai bine.
1,4 milioane lei net
Un tinar angajat la "Casa de Pensii" nu are pe hirtie mai mult de 1.800. 000 de lei. In mina ia aproximativ 1.400.000 de lei. Daca parintii nu i-ar fi aproape, ar trai de azi pe miine. In asteptarea unor vremuri mai bune inca mai viseaza la salariul imaginat pe bancile scolii. "Multi dintre noi, cind eram in facultate, visam la salarii mari. Deoarece nu se gasesc locuri de munca, acceptam conditiile date. Speram ca lucrurile sa mearga mai bine si sa primim si noi o leafa mai mare. Pina atunci sintem bucurosi ca avem un loc de munca si putem sa invatam lucruri pe care nu le-am invatat in scoala", ne-a spus Daniela Diaconu, inspector debutant la serviciul Evidenta Incasari Contributii din cadrul Casei de Pensii Iasi. Cu toate ca salariile sint cum sint, pe un loc scos la concurs anul trecut au fost peste patru candidati. Din 15 oameni angajati, doar doi au plecat. Unul pe un salar mai mare tot la stat, la Consiliul Local, iar celalalt la o firma privata.
Doar doi tineri au plecat din Finante anul trecut
Nici un finantist debutant nu este mai bine platit. Fata de un economist angajat la Casa de Pensii, nu are decit cu 500.000 de lei in plus. In buzunare ii intra 1.900.000 de lei. De prime sau mariri de salariu nici nu poate fi vorba. Alte venituri poate doar din "capatuiala" zilnica. "Un debutant poate deveni functionar public doar dupa ce face un stagiu de un an. Dupa aceasta perioada i se mareste si salariul", ne-a spus Ion Baltag, sef Serviciu Personal din cadrul Directiei Judetene de Finante Iasi. La salariul brut, dupa un an, se mai adauga in jur de 500.000 de lei. Extrem de putini tineri parasesc turnul Finantelor. Anul trecut, dupa cum afirma Baltag, doar doi s-au incumetat sa plece la patron: un informatician si un economist cu o experienta de peste patru ani la stat.
"Primesc pachet, ca in studentie"
Profesorii care se angajeaza imediat ce termina socotelile cu universitatea nu sint mai norocosi. Multi se multumesc cu veniturile pe care le ridica de la scoala, considerind ca statutul social pe care l-au dobindit este de ajuns. Daca nu i-ar ajuta parintii, le-ar fi foarte greu sa reziste. "Banii pe care ii cistig imi ajung doar pentru strictul necesar. Daca nu as sta in camin si nu m-ar ajuta parintii nu m-as descurca. Inca mai primesc pachet de acasa ca pe vremea cind eram studenta. Nu prea intrevad o schimbare importanta, de aceea ma gindesc serios sa plec din tara", a afirmat Mariana Silvas, profesor debutat la una dintre scolile generale din judetul Iasi. Profesorii isi mai completeaza veniturile din meditatii. Silvas reuseste sa mai adauge la salariul ei de 1.900.000 de lei, aproximativ 500.000 de lei pe luna.
"Este indicat sa te specializezi intr-o meserie mai banoasa, cu cautare pe piata"
Din cauza lefurilor insuficiente, consecintele nu intirzie sa apara: nemunca, blazarea, lipsa de incredere in fortele proprii sau chiar primirea de "atentii". Analistii pietii muncii cred ca tinerii debutanti nu trebuie vazuti ca niste condamnati. Sanse ar fi, numai ca depinde de ceea ce vrea fiecare de la viata si de la cariera pe care a ales-o. Odata ce ai ales o meserie trebuie sa o faci cit mai bine. Daca vrei sa progresezi din punct de vedere financiar, indicat ar fi sa alegi altceva, sa incerci sa te specializezi intr-o meserie mai banoasa, care are cautare pe piata. "Salariile oferite debutantilor din sistemul bugetar sint desigur demobilizante, dar odata ce ai ales sa lucrezi aici, ar trebui sa iti asumi rolul. Aceeasi situatie este si in Occident, bugetarii sint platiti mult mai prost decit in sectorul privat, dar acolo oamenii nu se pling, isi fac treaba asa cum scrie la carte. Oricum, tinerii nu ar trebui sa dezarmeze, ar trebui sa se perfectioneze continuu, astfel incit cind apare o oportunitate sa nu o rateze", este de parere Aura Briscaru, directorul agentiei de recrutare de forta de munca "Faori", de profesie psiholog.
Tinerii care isi cauta un loc de munca nu sint constienti de valoarea lor. "Niciodata nu se intreaba ce pot ei oferi unui angajator. Multi dintre absolventii care au participat la interviurile sustinute de «Faori», cind sint intrebati ce lefuri vor, cer 200 de dolari, nu s-ar multumi cu mai putin. Dar, cind sint intrebati ce pot oferi, nu prea au raspunsuri", spune Aura Briscaru. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii