Bacauanii au mai multi bani in banci decit iesenii

luni, 13 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Bacauanii au mai multi bani in banci decit iesenii

Economiile bancare ale firmelor si locuitorilor capitalei sint de aproape cinci ori mai mari decit s-a pus deoparte in intreaga Moldova. Aici primul loc este ocupat de judetul Bacau care a inregistrat economii totale in banci de peste patru ori mai mari decit Botosaniul, care ocupa ultimul loc intr-un top pe zona Moldovei. Iasul se situeaza pe locul al doilea. Daca se iau in considerare numai sumele in valuta, Iasul devanseaza Bacaul. Fata de ultimul loc, care a revenit Botosaniului, in Iasi s-au economisit in valuta de aproape opt ori mai mult.
Intr-un top intocmit de Banca Nationala a Romaniei privind sumele economisite in banci, pe judete, in primele 11 luni ale anului trecut, Iasul este devansat de Bacau.
Daca in Iasi economiile totale, atit cele in valuta cit si cele in lei au insumat 5.574 miliarde lei, de la inceputul anului si pina la sfirsitul lui noiembrie, in Bacau acestea au fost de 5.993 miliarde lei. In acelasi clasament, locul trei revine Sucevei, cu 4.370 miliarde lei. Pe ultimul loc s-a clasat judetul Botosani cu economii de 1.543 miliarde lei.
In total, economiile bancare ale celor sase judete ale zonei de nord-est a tarii au insumat de la inceputul anului si pina la sfirsitul lui noiembrie 23.498 miliarde lei. Comparativ, economiile populatiei si ale firmelor din Bucuresti s-au ridicat in primele 11 luni ale anului trecut la 131.789 miliarde lei, ceea ce inseamna ca in judetele Moldovei s-a economist a cincea parte din suma pusa la pastrare de bucuresteni.
Populatia ar putea migra spre certificatele de trezorerie
Spre comparatie, sumele investite de ieseni anul trecut in certificate de trezorerie se ridica la aproape 1.400 miliarde de lei. In cazul in care Ministerul Finantelor va mari din semestru patru al acestui an impozitul pe veniturile realizate din dobinzi bancare, de la 1% cit este in prezent la cel putin 15%, cum preconizeaza ministrul Mihai Tanasescu, lasind neimpozitate veniturile realizate prin achizitia certificatelor de trezorerie, este posibil ca populatia sa se indrepte cu preponderenta spre aceasta forma de economisire.
Daca la alcatuirea topului se iau in considerare numai economiile in valuta judetul Iasi trece inaintea Bacaului. Astfel, in Iasi populatia si firmele au pus deoparte echivalentul in valuta a 2.115 miliarde lei, pe cind economiile in valuta la nivelul Bacaului sint de 1.946,7 miliarde lei, cu aproape 200 miliarde de lei mai mici. Pe locul trei, pe zona Moldovei, se situeaza judetul Neamt, cu 1.547,07 miliarde lei.
O buna parte din economiile in valuta provin de la muncitorii romani care lucreaza in afara tarii. De exemplu, in primele 11 luni ale anului trecut transferurile in valuta ale muncitorilor ieseni printr-o singura banca, respectiv Banc Post, au insumat 3,9 milioane de dolari, ceea ce inseamna 131 miliarde de lei. Daca la sfirsitul lui noiembrie 2002 populatia Iasului avea economii in depozite valutare in suma de 1.043 miliarde lei, firmele detineau economii de doar 148 miliarde lei.
Economiile in valuta ale populatiei si firmelor din capitala s-au ridicat in primele 11 luni ale anului la 77.546 miliarde de lei. In cele sase judete ale Moldovei suma economisita in valuta a fost de aproape 10 ori mai mica fata de cea strinsa in Bucuresti, insumind 7.789 miliarde lei. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii