Banii publici roiesc la cartierul deputatului Fenechiu

joi, 11 august 2005, 23:00
8 MIN
 Banii publici roiesc la cartierul deputatului Fenechiu

Concret, pentru cartierul „Amfiteatru” din zona Pacurari si pentru un alt cartier de vile din Bucium, oamenii de afaceri au cheltuieli de miliarde lei pentru realizarea racordurilor la energia electrica. Cei doi sustin ca au purtat discutii cu Electrica, dar au fost refuzati. „Ce este cartierul Amfiteatru? Unde este? Nici nu am auzit de el. Nici unul dintre cei doi investitori nu au depus cereri in scris la noi. Doar Fenechiu a depus, iar investitia a fost prinsa inca de anul trecut”, a declarat Ioan Ciutea, directorul Electrica. Afirmatiile acestuia sint insa contrazise de unul din investitori. „Avem un intreg schimb de adrese cu Electrica, am ajuns chiar si la ANRE, dar nimic. Doream sa vedem daca ne pot face si noua servicii, doar sintem platitori de impozite. Ni s-a spus ca trebuie sa facem retelele electrice pe banii nostri”, a afirmat Sorin Ionescu, directorul Instalatii Grup, firma care realizeaza cartierul Amfiteatru. Si RAJAC are planuri mari in zona. Astfel, regia a publicat in Monitorul Oficial o lucrare de canalizare in care este mentionat expres cartierul I.C. Bratianu.
Ciutea: „Ce, oamenii de acolo nu sint platitori de impozite si taxe?”
Parlamentarul liberal a demarat in urma cu citiva ani o afacere imobiliara. Astfel, prin firma la care este actionar, Fenechiu realizeaza diferite tipuri de vile pe 60.000 mp, teren aflat in proprietate privata. Astfel, cei interesati isi aleg o parcela de teren, intre 500 mp si 1.000 mp si achita 30% din valoarea terenului. Firma obtine apoi toate autorizatiile necesare, clientul mai plateste 5% din valorea constructiei si in 12 luni are vila. Restul banilor sint platiti in functie de stadiul lucrarilor. „Avem in diferite stadii de constructie in jur de 30 de vile. Nu stiu cite vor fi pina la urma, s-ar putea sa fie mai mult de 60”, a explicat Fenechiu. Toate aceste vile vor avea nevoie de racordurile la toate utilitatile pentru a putea fi date in folosinta. Pentru alimentarea cu energie electrica, Fenechiu sustine ca a facut cerere inca de acum 4 ani, solicitarea deputatului fiind aprobata. „Nu stabilim noi, la Iasi, investitiile. Noi facem propuneri care sint analizate la centrul de la Bacau. Acestia ne comunica ce investitii primesc finantare, apoi noi facem licitatii. Asa s-a intimplat si cu extinderea de la cartierul I.C Bratianu. Ce, oamenii de acolo nu sint platitori de impozite si taxe?”, a precizat Ciutea. Acesta a mai spus ca lucrarea care se desfasoara in aceasta perioada in Bucium a fost stabilita inca de anul trecut. Atunci, Electrica Bucuresti a facut un imprumut de 200 milioane dolari, pe care l-a impartit filialelor din tara. „La nivel de Iasi au venit in jur de 150 miliarde lei. Cele 3 miliarde lei fac parte din acest imprumut. Majoritatea banilor s-au dus pe extinderi in mediul rural”, a afirmat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al Electrica.
Lucrarea scoasa la licitatie: „Extindere retele cartier I.C. Bratianu”
Lucrarile din Bucium au fost cistigate la licitatie de o firma privata care va realiza investitiile pe banii Electrica. Pina aici totul pare in regula. Chiar daca afacerea nu este ilegala, conjunctura in care Electrica realizeaza investitia din Bucium ridica mai multe semne de intrebare. Concret, cazul deputatului Fenechiu poate fi considerat unul foarte fericit. Este unul din putinele cazuri in care Electrica face o lucrare in oras, pe bani proprii si traversind o proprietate privata. Astfel, investitia de la cartierul I.C. Bratianu presupune extinderea retelei Electrica prin cartierul de vile al Fene Grup. „Avem 1.500 metri de retea. E o zona de oras care trebuie alimentata. In tot cartierul va fi montata retea electrica aeriana. Investitia va prelua si o parte din casele din zona pentru a eficientiza consumul. Acolo va fi montat si un post de transformare”, a explicat Luca. De altfel, chiar lucrarea scoasa la licitatie are o destinatie precisa „Extindere retele cartier I.C. Bratianu”. Datele din proiectul realizat de Electrica presupun si montarea a 47 de stilpi, din care 9 de medie tensiune. Acestia vor face legatura dintre reteaua actuala a Electrica si punctul de transformare montat in interiorul cartierului I.C. Bratianu. Restul de 38 de stilpi de tensiune joasa vor fi montati in mare parte in cartierul de vile. „Electrica mi-a adus curentul la poarta. Racordurile le voi face eu. Ar trebui sa mi se faca toate utilitatile. Acolo vor fi 100 de case. Investitia e de 10 ori mai mica decit extinderile din sate, pentru citeva case”, a completat Fenechiu.
Doua cazuri similare in care Electrica a refuzat sa investeasca
In alte cazuri asemanatoare ca doua picaturi de apa, Electrica a procedat diferit. Exista cel putin doua exemple de oameni de afaceri care au realizat sau intentioneaza sa ridice cartiere de vile, care au fost refuzati din start de Electrica. Unul din aceste exemple este cartierul Amfiteatru, realizat de firma Instalatii Grup. „Cartierul va fi de 50 de case. Va fi facut pe teren aflat in proprietatea firmei, in suprafata de 4,2 ha. Dupa proiect, reteaua electrica ar costa 5,2 miliarde lei. Ca sa obtin bani pentru toate investitiile necesare am ipotecat terenul. Acum, cei de la Electrica vor sa fac eu retea cu bani imprumutati si sa le-o dau lor. Le-am prezentat si proiectul, dar nici vorba sa suporte ei cheltuieli din bani publici pe o proprietate privata. Ultimul raspuns e sa le dau eu bani ca fac ei licitatie”, a adaugat Ionescu. Acesta a mai spus ca adresele dintre societatea pe care o conduce si Electrica au inceput din primavara acestui an. Al doilea exemplu, in care Electrica a ignorat un intreg cartier de vile realizat pe teren privat, este cel al consilierului local PNL, Radu Botez. Acesta lucreaza din 2002 la ridicarea a 37 de case la citeva sute de metri de cartierul deputatului Fenechiu. Terenul, proprietate privata, are o suprafata de 3 ha. „Eu am facut tot in interiorul cartierului. Imi amintesc, am adus stilpii de la Buzau cu 100 milioane lei. Cred ca toate retelele electrice din cartier m-au costat in jur de 1,2 miliarde lei. Nu retin exact, dar cred ca verbal am discutat cu cei de la Electrica, dar mi-au spus ca societatea nu poate investi acolo. Au motivat ca este domeniu privat”, a afirmat Botez.
„Investitia de la I.C Bratianu a fost ceruta de Primarie”
Chiar daca nu s-a procedat la fel in celelalte doua cazuri, reprezentantii Electrica si Fenechiu sustin ca nu e nimic in neregula. „Investitia de la cartierul I.C Bratianu a fost prinsa in planul de investitii. Acest plan a fost realizat in urma unui protocol incheiat intre noi si Consiliul Judetean pe 27 mai 2004. La prima pozitie apare Primaria Iasi. Investitia de la I.C. Bratianu a fost ceruta de Primarie”, a explicat Luca. Explicatia sefilor Electrica scirtiie din cel putin doua motive. In primul rind, declaratia celor de la Electrica a fost desfiintata de Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Acesta sustine ca Primaria nu a solicitat nici in scris si nici verbal extinderea retelei electrice in cartierul I.C. Bratianu. „Avem o singura adresa scrisa catre Electrica in luna mai. Le cerem extinderea retelei la blocurile ANL din Metalurgie. Imi amintesc totusi doar despre o discutie purtata cu sefii Electrica. Le-am spus atunci in mare zonele unde am vrea sa se faca extinderi de retele. Buciumul era printre ele, dar a fost o discutie generala”, a precizat Chirica. Al doilea motiv a fost oferit chiar de Fenechiu, actionar la Fene Grup. Astfel, acesta sustine cu acte ca a cumparat stilpi pentru electrificarea cartierului. Deputatul liberal are o factura prin care au fost achizitionati 14 stilpi cu peste 100 milioane lei. Cu alte cuvinte, Fenechiu a investit 100 milioane lei, iar Electrica vine si cheltuieste 3 miliarde lei. Sub protectia anonimatului, un vecin al lui Fenechiu, aflat in imediata vecinatate a cartierului I.C. Bratianu sustine ca a fost nevoit sa plateasca 30 milioane lei pentru a se racorda la reteaua de energie electrica. In afara de cabluri si alte materiale, ieseanul a fost nevoit sa achizitioneze si citiva stilpi. Or, Fenechiu are de electrificat 6 hectare de teren cu 30 de case in prima faza, urmind ca in final numarul acestora sa depaseasca 60.
La cartierul lui Fenechiu va ajunge si canalizarea
In jurul cartierului realizat de Fene Grup se pregateste o alta investitie. Recent, in Monitorul Oficial, RAJAC a publicat mai multe anunturi de intentie in vederea realizarii unor investitii. In anunturile RAJAC sint mentionate mai multe zone si tipuri de investitii. La o pozitie, in josul paginii, regia anunta ca vrea sa realizeze lucrari si in zona Bucium. Apoi, lucrarile din toate zonele sint prezentate detaliat. Astfel, pentru zona Bucium RAJAC pregateste lucrari pentru o „retea de canalizare Dealul Morii, stradela si fundacul Plopii fara Sot si cartierul I.C. Bratianu”, conform Monitorului Oficial. Nominalizarea cartierului surprinde mai ales ca denumirea de I.C. Bratianu nu este o denumire certificata, cel mult un brand ales de beneficiarul investitiei. Reprezentantii RAJAC sustin ca lucrarea din Bucium este abia la stadiul de proiect. „Lucrarea nu va trece pe proprietatea privata a Fene Grup. Este doar o intentie. Lucrarea a fost programata pentru anul viitor. Acum se lucreaza la proiect si nu pot da prea multe detalii. Cert este ca se va face un sistem de canalizare pe o distanta de 1.200 de metri. Aceste lucrari se fac in functie de solicitarile primite. Cartierul I.C. Bratianu a fost luat mai mult ca punct de reper”, a explicat Razvan Manolache, purtatorul de cuvint al RAJAC. Chiar daca canalizarile intentionate de RAJAC nu vor trece prin cartierul Fene Grup, totul devine mult mai simplu cind ai retelele de canalizare in jurul cartierului. In denumirea investitiei intentionata de RAJAC si publicata in Monitorul Oficial este specificat si Dealul Morii. Ca o coincidenta, Relu Fenechiu a declarat zilele trecute pentru „Ziarul de Iasi” ca negociaza achizitionarea unui teren pentru a extinde cartierul I.C. Bratianu. „Firma la care eu sint actionar negociaza acum preluarea a 4 ha de teren de pe Dealul Morii”, a spus Fenechiu. (Felix GUZGA)
Relatii strinse in afaceri intre Fene Grup si Electrica
Relatiile dintre Fenechiu, prin firma Fene Grup, si directorul Electrica, Ioan Ciutea, dateaza de mult timp. Astfel, intre Electrica si Fene Grup s-au derulat in ultimii ani mai multe contracte. „Am mai pus niste gresie, niste faianta”, a rezumat ieri Fenechiu lucrarile efectuate la Electrica. Acesta este insa contrazis chiar pe site-ul firmei la care este actionar, Fene Grup. Un prim contract a fost derulat cu Electrica pentru Centrul Municipal de Relatii cu clientii. Beneficiarul lucrarii, conform informatiilor de pe internet a fost SC Electrica SA – FDFEE Moldova – SDFEE Iasi. „Au fost realizate pardoseli reci, din mozaic, zugravelile fiind din var lavabil”, se mentioneaza pe site-ul Fene Grup. Alte modernizari realizate de Fene Grup pentru centrul de relatii cu publicul au fost timplaria din aluminiu, tavane suspendate, iar scarile exterioare au fost placate cu gresie antiderapanta si prevazute cu balustrade de inox. O alta afacere dintre Fene Grup si Electrica – SDFEE Iasi a constat in reparatii efectuate la sediul central al societatii. Astfel, conform aceluiasi site de internet, Fene Grup a refacut finisajele interioare, a realizat pardoseli din gresie portelanata, avind lucrari si in cadrul birourilor. „Prin modernizare s-a intervenit asupra instalatiilor termice interioare si a celor din subsol. Tot in cadrul acestei lucrari, a fost montata de SC Fene Grup SA o centrala moderna”, se arata pe site-ul Fene Grup. (F.G.)

Comentarii