Benzina, telefoanele si asigurarile de la firma vor fi impozitate

joi, 16 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Benzina, telefoanele si asigurarile de la firma vor fi impozitate

Fiscul este decis sa nu ierte nimic. Vrea sa impoziteze tot ce misca. Cind da cu o mina, sintem asaltati de tot felul de personaje, care de care mai binevoitoare, care anunta reducerea fiscalitatii. Apoi, inevitabil, se mai scapa, pe sest, o lege, o norma, prin care ni se mai iau doua piei. O reactie firava mai apare doar dupa ce toata presa incepe sa faca taraboi. Cum persoanele fizice sint cei mai buni platnici, ele au devenit tinta guvernantilor. Acestia nu vor sa mai scape nici un venit suplimentar, cit de mic ar fi, fara ca statul sa nu-si traga partea.
Ministerul Finantelor urmareste sa adopte un sistem legislativ care sa ii permita globalizarea tuturor veniturilor realizate de o persoana fizica si sa le supuna impozitarii. Practic, odata cu intrarea in vigoare a normelor de aplicare a legii impozitului pe venit, aproape nimic nu va scapa de impozit: benzina primita de la firma, telefonul mobil, daca sint folosite in interes personal. Primele de asigurare platite de angajatori salariatilor, pentru a scapa de plata unei parti din impozit, vor fi si ele supuse globalizarii. Interesul Ministerului de Finante este de a deplasa treptat sarcina financiara spre bunii contribuabili, cum sint simplii cetateni. De exemplu, din totalul veniturilor la bugetul statului, impozitul pe venit si taxa pe consum (TVA) aduc 67% din incasari, in comparatie cu numai 17% impozitul pe profit.
Contravaloarea benzinei in declaratia de venit
Odata cu intrarea in vigoare a normelor de aplicare a impozitului pe venit, angajatii care primesc benzina de la firma, dar folosesc o parte din ea in interes propriu, vor plati impozit pentru cota respectiva. Inainte de a pleca la drum, angajatii trebuie sa faca o foaie de drum pe care sefii o vor aproba. Cantitatea din cota totala de benzina alocata lunar care se foloseste in alte scopuri fata de cele de serviciu va trebui declarata la venitul global si, implicit, va fi impozitata.
De exemplu, un angajat care primeste o cota de 200 de litri benzina pe luna si foloseste numai 150 de litri in interes de serviciu, contravaloarea celor 50 ramasi trebuie declarata la fisc ca fiind venit si acesta trebuie sa suporte impozitul aferent.
La fel se va intimpla si cu convorbirile telefonice care vor fi efectuate in afara interesului firmei. Ele vor fi considerate venituri in natura si vor trebui inscrise in declaratia de venit global.
De asemenea, normele de aplicare a impozitului pe venit prevad ca vor fi globalizate si impozitate si partea folosita in interes personal din deconturile pentru transport sau alte cheltuieli.
Contabilii spun ca aceste norme vor creste foarte mult birocratia, incasarile statului fiind practic aproape nule. Va fi aproape imposibil de delimitat cheltuielile efectuate in interesul firmei de cele in interes personal.
Salariul minim pe cartea de munca, restul prima de asigurare
De asemenea, nu vor scapa de impozit nici primele de asigurare pe care le primesc salariatii in completarea lefurilor. Pentru a scapa de o serie de impozite si taxe, multe firme acorda in prezent pachete salariale compuse din asigurari de viata si lefuri brute. Nu este vorba insa de o asigurare de viata obisnuita. In spatele acestora se ascunde un beneficiu care va fi acordat practic tot de firma, lunar, si nu la terminarea perioadei de asigurare.
Pe piata sint mai multe societati de asigurari care ofera produse ce pot fi adaptate acestui sistem: AVIVA, Allianz Tiriac sau ING Nederlanden. Sistemul functioneaza destul de simplu.
De exemplu, un salariat are trecut pe cartea de munca 2.500.000 lei, dar, cu ajutorul unor astfel de prime de asigurari poate primi in mina 5.000.000 lei. Cum? Destul de simplu. Societatea unde lucreaza achita firmei de asigurari o prima de asigurare de viata, in numele angajatului, de 2.500.000 de lei.
Firma isi injumatatea darile la stat
Asigurarea a fost conceputa in asa fel incit acesti bani, reprezentind prima, pot fi retrasi imediat dupa ce au fost livrati, in baza unui comision. Astfel, cind salariatul se va prezenta la bancomat, va gasi pe card atit banii din salariu, cit si prima de asigurare. In schimb, la stat se vor plati doar taxele aferente celor 2.500.000 de lei, salariul brut. In schimb, primele de asigurare sint asimilate profitului (se considera ca sint achitate din profitul firmei), ceea ce implica o impozitare a acestora cu 25%. In final, dupa ce se trage linie, prin aplicarea acestui sistem de plata societatea isi injumatatea nivelul darilor la stat fata de cele ce ar fi trebuit achitate in cazul clasic, cel in care intreg salariul ar fi fost trecut pe cartea de munca.
In colimator: dobinzile si dividendele
Fiscul a pus ochii si pe veniturile realizate din dobinzi si dividente. In functie de marime, veniturile realizate din aceste surse vor fi impozitate cu o cota cuprinsa intre 15 si 38%, dupa cum cum promite Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice.
Miza este foarte mare. Numai din dobinzi, statul ar vrea sa incaseze venituri de 15 ori mai mari.
De exemplu, in primele 11 luni ale anului trecut, depozitele bancare ale populatiei in lei si valuta s-au ridicat la 157.432 miliarde de lei. Aplicind o dobinda medie de 25% la aceste sume, rezulta un venit de 39.000 miliarde lei. Daca impozitul pe care il percepe fiscul este de cel putin 15%, atunci sumele care se vor stringe la buget se ridica la 5.900 miliarde lei, ceea ce inseamna 180 milioane de dolari. In prezent, impozitul perceput de stat este de numai 1%, ceea ce aduce la buget 390 miliarde de lei, aproximativ 12 milioane dolari.
Normele de aplicare a impozitului pe venit, aprobate cu o intirziere de peste un an si inca nepublicate, pot crea un adevarat haos in contabiliatea firmelor. Exista pericolul ca sa fie impozitate retroactiv primele de asigurare achitate in contul salariilor. Pe linga ca multi salariati s-ar putea trezi datori la fisc cu zeci de milioane de lei, aplicarea retroactiva ar insemna si refacerea pe ultima suta de metri a contabilitatii firmelor. Totul se va lamuri in momentul in care normele vor fi publicate in Monitorul Oficial.
(Dan CONSTANTIN)

Comentarii