Boicot la Primarie

vineri, 24 martie 2000, 00:00
6 MIN
 Boicot la Primarie

Subiectul reducerii taxelor si impozitelor a impartit in doua tabere Consiliul Local, membrii celor mai importante partide politice acuzind executivul de sabotaj. Pentru prima data in ultimii trei ani, s-au despartit apele in Consiliul Local: cine merge pe mina primarului Constantin Simirad si cine se va opune acestuia. Programata la ora 14.00, sedinta extraordinara a Consiliului Local a fost aminata, deoarece nu erau prezenti la dezbateri minimum 16 consilieri.
Cu citeva minute inainte de inceperea sedintei, consilierii Val Condurache (PM) si Petru Scripcariu (PNTCD) au fost prezenti in Primarie, insa au disparut imediat din cladire.
La ora 14 si un minut, primarul Constantin Simirad s-a uitat la ceas, a numarat consilierii, a constatat ca sint doar 9 consilieri in sala si a plecat. "Domnilor, imi pare rau, nu se intruneste cvorumul, sedinta se amina", a spus acesta, parasind Sala Mare a Primariei. Simirad a fost urmat de viceprimarul Stefan Ungureanu. In decurs de 15 minute, in Sala Mare a Primariei s-au adunat 15 consilieri, iar daca ar fi fost prezenti si cei doi viceprimari, care au statut de consilieri, s-ar fi intrunit cvorumul necesat inceperii sedintei. Presedintele de sedinta, consilierul Pincu Kaiserman, s-a dus sa intervina la primar si viceprimari pentru a reveni in sala, insa acestia au fost de negasit. Primarul parasise deja Palatul Roznovanu, iar usa viceprimarilor era incuiata. Consilierii au decis in absenta acestora programarea sedintei pe 3 aprilie.
Consilierul Dan Carlan (PNL), candidat la functia de primar, s-a ridicat revoltat, cerind sa se consemneze in procesul-verbal de sedinta faptul ca "este vorba de un sabotaj deliberat al Partidului Moldovenilor si sustinatorilor primarului din Consiliu. Sint convins de acest lucru, pentru ca tocmai acestia nu au venit la sedinta". Consilierul Lorin Cantemir (PDSR) a afirmat ca "buna-credinta a Executivului este pusa la indoiala". Sarcastic, consilierul Romeo Ciobanu a comentat ca "este ora mesei, probabil de asta lipsesc".
Revoltati de atitudinea primarului Simirad si a viceprimarilor Stefan Ungureanu si Vasile Dumitriu, patru consilieri au organizat o conferinta de presa ad-hoc.
Consilierul Constantin Neculau (PRM), initiatorul proiectului de hotarire privind reducerea cu 50% a taxelor si impozitelor pe teren, a spus ca "era necesara discutarea acestui proiect, deoarece in sedinta din luna decembrie a anului trecut s-a produs de fapt o majorare cu 110%". El a explicat apoi de ce era necesara dezbaterea acestui proiect de hotarire: "La prima vedere, majorarea era de 20%. Insa, indexarea nu s-a aplicat la pretul platit in 1999, ci la cel prevazut initial in lege. Astfel, impozitul pe teren in 1999 era de 2000 lei/mp in zona A si de 1000 lei/mp in zona B. Noi am redus atunci cu 50% acest impozit, rezultind un tarif de 1000 lei/mp, respectiv 500 lei/mp. In anul 2000, am aplicat o reducere de 30%, insa aceasta s-a aplicat, dintr-o neatentie, la valoarea integrala a impozitului din 1999. In zona A, s-a aplicat un impozit de 2.100 lei/mp, iar in zona B de 1.500 lei/mp. Acum urma sa facem aceasta corectie". Apoi, acesta a precizat ca "este clar ca multi dintre colegii nostri tin cont de interesul personal si politic, fara sa tina cont de interesul comunitatii".
Consilierul Romeo Ciobanu (UFD) a mers cu acuzatiile mai departe, considerind ca, "de fapt, s-a produs un delict, un abuz al Executivului. Eu am propus in sedinta un amendament prin care reducerea de impozit sa se aplice la tarifele din 1999, iar primarul m-a asigurat ca asa se va intimpla, insa hotarirea semnata de acesta nu a cuprins acest amendament. Atunci, am intrebat cit reprezinta la bugetul local aceste impozite si mi s-a raspuns ca este o suma nesemnificativa. Nu putem sa ne batem joc de acesti bani. Astazi trebuia sa discutam in ce masura putem actiona asupra reducerii taxelor si impozitelor, insa Partidul Moldovenilor si cei apropiati acestuia nu au venit. Din perspectiva campaniei electorale, ma bucura ca primarul este atit de prost consiliat. Stau si ma intreb unde sint plecati in timpul programului. Ei sint platiti sa stea la serviciu. Cum justifica absenta de la birou?"
Consilierul Lorin Cantemir (PDSR) a fost de parere ca "este o strategie gresita de administrare a orasului. Domnul primar are o anumita gelozie atunci cind este vorba de propunerile consilierilor. Strategia aplicata de acesta este respingerea sau aminarea oricarei initiative, pentru a dilua consistenta unei propuneri care vine din alta parte. Este un calcul electoral. Cred ca este vorba despre un sabotaj al Partidului Moldovenilor".
Consilierul Vergiliu Toma (MER) a fost de parere ca "primarul a gresit ca nu a venit la sedinta. Chiar daca s-ar fi respins proiectul, trebuia sa participe". Consilierul Dan Carlan considera ca "a fost o proba de lipsa de personalitate sau coloana vertebrala. Este inadmisibil sa venim de pomana la sedinta. Trebuiau sa vina, sa bata cu pumnul in masa si sa nu fie de acord. Au adoptat o atitudine non-combat, care este o dovada de incompetenta".
Consilierul Val Condurache (PM) a explicat absenta de la sedinta printr-o scuza medicala. "Mi-am programat niste analize la medic, nu am putut sa vin".
Consilierul Petre Scripcariu (PNTCD) a exclus eventualitatea unei absente deliberate. "Am primit un telefon chiar inainte de sedinta si a trebuit sa plec pentru a rezolva o problema urgenta". Consilierul Petra Carp (PM) ne-a spus: "tocmai s-a imbolnavit fetita mea si nu am reusit sa vin. Nu lipsesc niciodata fara motiv de la sedinte".
Solicitat sa explice absenteismul total al moldovenilor la sedinta de ieri, primarul Constantin Simirad ne-a declarat: "Cei care au lipsit n-au agreat punctul de vedere al celor care vor sa-si faca campanie electorala, afectind bugetul local si viata orasului. Cei care sustin cu voce tare ca trebuie reduse taxele si impozitele locale nu vor decit sa-si faca intrarea in alegeri, fara sa-si dea seama ca o asemenea hotarire ar lasa Primaria descoperita, fara resurse financiare ca sa intretina orasul". Intrebat daca totusi aceasta opinie nu trebuia formulata de cei care au lipsit chiar in cadrul sedintei, primarul a raspuns ca nu se poate discuta o problema absurda: "Au lipsit pentru ca nu vor sa fie martori la o decizie cu efecte dezastruoase". De asemenea, primarul a negat existenta oricarui complot intre moldoveni inaintea sedintei: "N-am discutat cu nimeni sa lipseasca. Ne-am sfatuit doar asupra problemei, dar hotarirea de a lipsi a apartinut fiecaruia". Cu toate acestea, subiectul reducerii taxelor si impozitelor ar urma sa fie reluat pe 3 aprilie. Ce se va intimpla atunci: un nou non-combat? "Probabil acelasi lucru. Nu putem transforma sedintele Consiliului Local in campanie electorala", a incheiat primarul Constantin Simirad.
Indiferent de vointa consilierilor din Partidul Moldovenilor, sedinta de pe 3 aprilie ar putea fi din nou aminata doar in cazul in care nu se vor prezenta minimum 16 membri din cei 31 ai Consiliului Local. Cum moldovenii sint numai 7, primarul trebuie sa mizeze pe alti citiva consilieri de la alte partide. Este interesant de vazut daca pe 3 aprilie Sala Mare a Primariei va fi din nou goala, absenteismul de azi fiind cu atit mai ciudat cu cit in ultimul an prezenta la sedintele Consiliului a fost foarte buna, in plen fiind de fiecare data cel putin 26-27 de consilieri.
Tabel nominal cu consilierii prezenti ieri la sedinta.
In prima coloana au fost notati cu 0 (zero) consilierii care au lipsit de la sedinta. Prestatia consilierilor prezenti nu a fost notata, deoarece sedinta a fost suspendata. Pe a doua coloana a fost trecuta in carnetul de note al consilierilor locali si nota la purtare. Prezenta a fost notata cu 10 (zece), fiind scazute trei puncte pentru absenta. Pina la sfirsitul acestui mandat, carnetul de note al fiecarui consilier local deschis de "Monitorul" va cuprinde si cite o nota la purtare.
1. Pincu Kaiserman (Comunit. Evreilor) – 10 (zece)
2. Liviu Buruiana (independent) – 10 (zece)
3. Dan Carlan (PNL) – 10 (zece)
4. Romeo Ciobanu (UFD) – 10 (zece)
5. Antimir Dasu (PRM) – 10 (zece)
6. Valentin Clocotici (PNL-C) – 10 (zece)
7. Constantin Neculau (PRM) – 10 (zece)
8. George Carapanu (UFD) – 10 (zece)
9. Lorin Cantemir (PDSR) – 10 (zece)
10. Carmen Vericeanu (PNL) – 10 (zece)
11. Radu Miron (PNTCD) – 10 (zece)
12. Vergiliu Toma (MER) – 10 (zece)
13. Petre Petcu (PSM) – 10 (zece)
14. Constantin Asandi (PNL) – 10 (zece)
15. Stefan Damian (PNL) – 6 (sase)*
16. Emil Brumaru (PNL) 0 7 (sapte)
17. Vasile Burlui (ApR) 0 7 (sapte)
18. Petra Carp (PM) 0 7 (sapte)
19. George Costin (PSDR) 0 7 (sapte)
20. Petrica Focsa (PM) 0 7 (sapte)
21. Vasile Munteanu (PM) 0 7 (sapte)
22. Romeo Olteanu (PM) 0 7 (sapte)
23. Edmond Roman (PNTCD) 0 7 (sapte)
24. Romeo Vatra (PM) 0 7 (sapte)
25. Carmen Vericeanu (PNL) 0 7 (sapte)
26. Robert Virga (PM) 0 7 (sapte)
27. Petru Scripcariu (PNTCD) 0 7 (sapte)
28. Stefan Ungureanu (PNL) 0 7 (sapte)
29. Vasile Dumitriu (ApR) 0 7 (sapte)
30. Stefan Hanganu (UFD) 0 7 (sapte)
31. Valeriu Condurache (PM) 0 7 (sapte) consilierul este penalizat cu patru puncte pentru alte prestatii pe care le-a avut in acest mandat
(Fanica DUMITRASCU)

Comentarii