Caracatita de la UMF

duminică, 15 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Caracatita de la UMF

Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" (UMF) are ceva din infatisarea unei caracatite. Inrudirile, supusenia unor universitari din componenta Senatului fata de "nasii" influenti care i-au ajutat sa se catere rapid pe scara ierarhiei universitare sugruma, asemenea unor tentacule, puterea sa de decizie. Multi dintre cei 57 de membri ai Senatului UMF sint uniti prin legaturi imperceptibile aproape pentru ochiul neavizat al cuiva din afara sistemului. In momente uneori hotaritoare pentru soarta si prestigiul universitatii centenare de medicina, cum este acum, de exemplu, scandalul diplomelor false, hotaririle Senatului UMF ajung sa fie, deseori, guvernate de relatiile subterane, ale caror ramificatii adinci ajung sa imbolnaveasca sistemul si sa anihileze argumentele rationale.
Pozitia Senatului fata de cazul diplomelor false este exemplul cel mai la indemina si mai apropiat in timp. Saptamina trecuta, Senatul UMF s-a reunit pentru a rediscuta despre responsabilitatile pe care le are institutia in cazul celor 63 de diplome eliberate unor cetateni italieni, proveniti de la Universitatea Ecologica din Bucuresti. Convocat in mare graba, dupa ce secretarul de stat al Ministerului Educatiei, Adrian Miroiu, a dezvaluit ca doi dintre italienii licentiati in Stomatologie la Iasi nici macar nu au fost in tara in perioada desfasurarii licentei, Senatul a decis ca nu este cazul sa reia analiza pe marginea acestui eveniment. In opinia Senatului, singurul vinovat din universitatea centenara ieseana pentru acordarea licentelor unor italieni absolventi de scoli profesionale din Italia este secretara Facultatii de Stomatologie. Nimeni altcineva nu are vreo responsabilitate, a concluzionat, prin votul sau, Senatul UMF. Propunerea comisiei de ancheta a cazului diplomelor, de suspendare a decanului Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, nu a fost validata de catre Senat. Cu 24 de voturi pentru, 19 impotriva si sapte abtineri, din cei 50 de universitari prezenti, scandalul diplomelor a fost ingropat, iar prestigiul universitatii centenare de asemenea. Cum s-a ajuns, oare, aici?
Eu cu cine votez?
O privire asupra componentei Senatului poate oferi un raspuns. Unii membri ai Senatului au facut parte din comisia de licenta care i-a examinat pe cei 63 de italieni. De exemplu, prof.dr. Vasile Costinescu si prof.dr. Dan Mirtu de la Facultatea de Medicina precum si prof.dr. Stefan Lacatusu si prof.dr. Constantin Fatu de la Facultatea de Stomatologie. Un vot defavorabil decanului Burlui ar fi insemnat pentru toti acestia, implicit, un vot impotriva lor insisi; o recunoastere a propriei lor vinovatii.
Acelasi prof.dr. Constantin Fatu, membru in comisia de examinare a italienilor care si-au dat licenta, reprezentant al Facultatii de Stomatologie in Senatul UMF, este, in plus, cumatru cu decanul Vasile Burlui. Constantin Fatu a fost, de altfel, prorector al Universitatii "Apollonia" – universitate particulara condusa din umbra de Vasile Burlui. Fiul sau, Constantin Fatu, este cadru didactic la Catedra de Obstetrica-Ginecologie de la Facultatea de Stomatologie de la UMF.
Un alt membru al comisiei de licenta, prof.dr. Dan Mirtu, are legaturi cu facultatea lui Burlui, prin sotia sa, conferentiar la Stomatologie.
Dinte pentru dinte
De la Stomatologie, unde decan este Burlui, provine si prof.dr. Alexandru Maxim care a fost promovat recent, pe postul de conferentiar, prin meritele sale stiintifice, fireste. Din Senatul UMF mai face parte Maria Ursache, proaspat promovata la rangul de profesor, tot la Facultatea de Stomatologie. Un alt vot dat in Senatul UMF in scandalul diplomelor false a fost dat de prof.dr. Dan Gogalniceanu, care este seful disciplinei Chirurgie buco-maxilo-faciala, la aceeasi facultate, condusa de decanul Vasile Burlui. La sedinta senatului de saptamina trecuta a votat si prorectorul Cristian Dragomir, a carui fiica este, la rindul ei, studenta la Facultatea de Stomatologie, avindu-l ca decan si profesor pe acelasi Vasile Burlui. Sotia prof.dr. Vasile Chirita, prodecanul Facultatii de Medicina si reprezentant al acesteia in Senat, este cadru didactic la Stomatologie: Roxana Chirita este sef de lucrari la disciplina Psihiatrie medicala, de la Facultatea de Stomatologie de la UMF Iasi.
In privinta profesorului dr. George Pandele, reprezentant al Facultatii de Medicina in Senat, lucrurile sint clare: amicitia dintre familia sa si a decanului Burlui este de notorietate in mediile academice UMF-iste.
Capul plecat sabia nu-l taie
Cu toate ca nu este nici rector si nici presedinte al Fundatiei "Apollonia", Vasile Burlui, decanul Facultatii de Stomatologie de la UMF, este cunoscut ca omul care o dirijeaza din umbra.
Din aproape in aproape, prin intermediul sotiilor sau fiicelor, caracatita Senatului ajunge intr-un singur punct: Vasile Burlui. Reinnodind firul acestei povesti incilcite, George Topoliceanu, decanul de la Bioinginerie, membru bineinteles al Senatului UMF, are doi fii – cadre didactice la "Apollonia".
Nu se stie care a fost, in acest context, pozitia in Senat a celorlalti membri in Senatul UMF de la Facultatea de Bioinginerie. Cert este insa faptul ca trei dintre reprezentantii Facultatii de Bioinginerie medicala in Senatul UMF – prof.dr. Ion Grosu, prof.dr. Margareta Ungureanu si prof.dr. Ana Stratone – au ceva in comun: portile le-au fost deschise rapid si recent spre virful piramidei academice. In privinta Margaretei Ungureanu, fost cadru didactic la Facultatea de Farmacie, transferul sau la Bioinginerie medicala a tras dupa sine si promovarea sa rapida. Evolutia sa respecta zicala "Daca iti schimbi locul, iti schimbi si norocul".
Facultatea de Bioinginerie medicala condusa de Topoliceanu s-a dovedit a fi o pista de lansare in lumea academica si pentru odraslele altor membri ai Senatului.
Ana Toma, fiica prorectorului Eusebie Zbranca (presedintele comisiei de ancheta de la UMF in scandalul diplomelor false), este sef de lucrari la Bioinginerie, "jucaria" lui Topoliceanu, care, la rindul sau – dupa cum precizam mai sus – are doi fii cadre didactice la "Apollonia". Si fiica prof.dr. Mariei Miftode, de la Facultatea de Farmacie, Monica Miftode, a imbratisat cariera academica la Facultatea de Bioinginerie medicala. Important in scandalul diplomelor false a fost si votul prorectorului UMF Dumitru Buiuc, cel care – pe de-o parte – tine cursuri la "Apollonia", iar pe de alta parte a fost membru in comisia de ancheta de la UMF a intregului scandal.
Fireste, nu sint acestea singurele exemple care contureaza caracatita din Senatul UMF Iasi. Un senat din care face parte si Vasile Burlui, cel care se considera nevinovat pentru eliberarea celor 63 de diplome false.
Pozitie de start a expertilor MEN si CNEAA la "Apollonia"
Expertii Ministerului Educatiei Nationale si ai CNEAA vor incepe, astazi, controlul la Universitatea "Apollonia", institutie aflata sub "aura" lui Vasile Burlui. Acesta nu face parte insa din nici un organim de conducere al "Apolloniei", dupa cum ne-a informat el insusi intr-o nota transmisa la redactie. Comisiile de specialitate ale Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA) au inceput de joia trecuta controlul in cele 20 de institutii particulare de invatamint superior care urmeaza sa fie acreditate de Parlament. In prima etapa, se vor verifica datele referitoare la numarul studentilor straini care exista la universitatile respective, modul in care au fost inmatriculati acestia, foile matricole si daca respectivele universitati au filiale. (Emilia CHISCOP)

Comentarii