Ce au facut parlamentarii ieseni in sesiunea parlamentara

luni, 02 iulie 2001, 23:00
10 MIN
 Ce au facut parlamentarii ieseni in sesiunea parlamentara

Prima sesiune parlamentara din acest mandat s-a incheiat de citeva zile, iar bilantul este unul discutabil. Echipa de fotbal condusa de Ion Solcanu (11 parlamentari) se dovedeste aroganta si sfidatoare – de la senatorul PUR Alin Theodor Ciocarlie, care, sunat intr-o duminica, a pretins insistent scuze pentru ca a fost "deranjat", (desi din cite ne aducem aminte alegatorii tot intr-o duminica s-au "deranjat" sa-l voteze), pina la deputatul Pavel Tarpescu, care se considera ales al pascanenilor si nu are ce sa discute cu ziaristii din Iasi. "Capitanul echipei", senatorul Solcanu, este mai comunicativ. El apreciaza bilantul pe aceasta sesiune parlamentara "absolut pozitiv", cauta fonduri pentru spitalul de urgenta pe la NATO, in timp ce unii deputati, mult mai sinceri, precum Cristian Sandache sau Cristian Nechifor, isi dau note nesatisfacatoare sau spun ca nu sint deloc multumiti de ei insisi. Alti deputati sint de negasit cu saptaminile, isi tin inchise telefoanele platite din banii publici si ajung sa se mindreasca cu realizari de genul "bani pentru manastire". Insa un aspect ramine valabil pentru toti: sint foarte vigilenti la noua denumire a PDSR, PSD. Daca, din obisnuinta, mai aduci aminte de raposatul PDSR, atunci esti imediat sanctionat. Este si acesta un pas inainte.
Deputatul Adrian Ionel: "A trebuit sa-mi schimb planurile de la inceput"
Deputatul Ionel marturiseste ca a trebuit sa-si schimbe planurile de la inceputul mandatului, "sub presiunea unor factori obiectivi". Daca, in urma cu cinci luni, se lauda ca va face rost de 1.000 de miliarde de lei pentru revitalizarea "Comtom"-ului, a renuntat cu totul la aceste planuri . Explicatia: "Am crezut ca Ministerul Agriculturii va da acesti bani, dar nu s-au gasit fondurile". Ceea ce a reusit sa faca deputatul Ionel a fost sa accepte etapele clasice de privatizare in privinta "Comtom"-ului, fara nici un ban de la buget. "A fost invitat Oficiul pentru recuperarea creantelor, AVAB, la «Comtom», s-a tinut o adunare generala, pentru ca 64 % din actiunile «Comtom» sint detinute de Fondul «Dunarea», iar de la 1 august, anul acesta, actiunile «Comtom» vor intra in portofoliul Ministerului Agriculturii, de unde se vor privatiza", a declarat Ionel. Acesta se mai mindreste cu faptul ca "si-a dat aportul" la cumpararea "Prodavis" de catre "Kosarom", la cumpararea controversata a societatii "Avicola" de catre omul de faceri vasluian Gheorghe Strugariu etc. Potrivit lui Adrian Ionel, datorita consultantei pe care a dat-o pe linie de agricultura, s-au infiintat in judetul Iasi de la inceputul anului 65 de asociatii agricole. Ionel nu a avut nici un fel de initiativa legislativa, rolul sau reducindu-se la citeva amendamente la discutiile in comisii. "In rest, n-am lipsit nici o zi din Parlament", spune scolareste deputatul PSD.
Deputatul Pavel Tarpescu (PSD), suparat ca vacarul pe sat.
In schimb, alt agricultor iesean nici nu vrea sa stea de vorba cu noi. Cu deputatul Pavel Tarpescu nu se mai poate discuta de la criza apei calde din Iasi, cind declarase ca problema principala a orasului, in acel moment, nu era lipsa apei, ci somajul. El a refuzat sa discute absolut orice detaliu despre activitatea lui parlamentara. "Dumneata sa vii cu legitimatia la mine, si apoi discutam. Ai intrebat o data de apa calda (este vorba de alt ziarist – n.r.) si ai spus ca nu cunosc faptul ca Iasul nu are apa calda. Eu sint din Pascani", a declarat Tarpescu, suparat foc pe presa. Singura initiativa legislativa a deputatului Tarpescu se refera la scutirea de la plata penalizarilor pentru apa potabila a pensionarilor, penalizari ce se ridica la 80 de miliarde de lei numai in judetul Iasi. Deocamdata, decizia nu a fost aprobata, si nici nu sint sperante sa fie aprobata vreodata.
Senatorul Alin Theodor Ciocarlie (PUR) ar putea juca in piesa "Deputatul de la Opera" .
Este de negasit prin Iasi, la telefon, la audiente sau prin tara. Isi traieste in continuare anonim mandatul de Bucuresti, probabil considerat de acesta oficiul postal al circumscriptiei electorale Iasi. Recent, a fost vazut cu ocazia vizitei presedintelui Ion Iliescu la Iasi. Totusi, din ceea ce s-a mai putut afla de pe la colegii de partid, Ciocarlie se lauda, in stinga si in dreapta, ca ar aduce niste bani frumosi la Iasi, dintr-o serie de programe pentru stimularea micilor intreprinzatori sau a agriculturii. Mai multe detalii n-am putut sa aflam pentru ca, probabil, nici nu exista. Totul se desfasoara intr-o discretie absoluta, ca nu cumva sa se sperie investitorii din strainatate si sa o ia la fuga. "Rezultatele se vor vedea cel mai devreme in iunie", ne oferea asigurari senatorul Ciocarlie la trei luni de la preluarea mandatului. N-am auzit nimic.
Deputatul Cristian Sandache (PSD): "Nu sint multumit de activitatea mea"
Deputatul Cristian Sandache declara ca, "personal, nu este multumit absolut deloc de activitatea sa". Ca si cum PSD nu s-ar afla la putere, Sandache spune ca s-a lovit de "inertia unor factori de decizie". Deputatul Sandache si-a propus sa intervina pe chestiunile legate de persoanele cu handicap si aplicarea unor norme metodologice privind protejarea, insertia sociala si profesionala a personalor cu handicap. El a promis, la inceputul mandatului, ca va determina punerea in aplicare a unei legi referitoare la aceasta problema. Dar, spune Sandache,"secretariatul de stat perntru handicapati a facut imposibila orice initiativa". Tot el ne spune ca, desi "secretariatul este condus de o persoana preluata de la fosta guvernare, ceea ce este foarte curios, nu a reusit sa faca nici un pas, nu a obtinut nici o finantare propriu-zisa. Nu sint multumit de prestatia asta. Am aratat-o si in plenul Camerei Deputatilor", a declarat el. Sandache se poate mindri cu "cinci amendamente de natura tehnica pe care le-a facut in cadrul Comisiei pentru drepturile omului, minoritati si persoane cu handicap".
Deputatul Traian Dobre(PSD):"Mafia n-o vom stirni noi, ci urmatoarea guvernare"
De ce merg lucrurile atit de incet ? Simplu, ne spune deputatul Dobre. "S-a intiziat cu schimbarea esalonului doi, partea executiva, care nu transpune in practica toate deciziile de la virf. Mafia care s-a creat n-o stirpim nici noi, ci urmatoarea guvernare", a declarat Dobre, fara sa precizeze care partid politic crede ca o va alcatui. Aceasta ar fi, pe scurt, justificarea pe care o da Dobre lentorii si lipsei de schimbari vizibile. Pe de alta parte, Dobre spune ca a avut doua propuneri legislative, una de modificare a cadrului legislativ a asociatiilor de proprietari, alta un pachet de legi, initiat impreuna cu parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc, Florin Georgescu si Ion Solcanu, referitoare la subventiile pentru regii.
Deputatul Cristian Nechifor(PSD): "Imi dau nota 6-7"
"N-am reusit sa ma implic in toate masurile pentru agentii economici. N-am reusit sa urgentez cererilor privind cazurile de coruptie, de aceea mi-as da nota 6-7. Nu stiu cu cit se lauda colegii mei si nu ma intereseaza", a declarat deputatul Nechifor. El spune ca s-a miscat totul foarte greu, pentru ca s-au schimbat o parte din oamenii de la putere. Spune ca "s-a batut" cu prefectul pentru pastrarea unor oameni in functie din administratia ieseana, care erau foarte buni profesionisti, dar nu a reusit nimic. Ca un om de afaceri, Nechifor nu crede ca anul acesta Iasul va avea o relansare economica, iar cresterea de anul viitor va fi foarte subtire. "Aproape ca rivalizam cu Vasluiul si Botosaniul la somaj, ceea ce este ingrijorator. Cred ca grupul parlamentar iesean ar fi trebuit sa se implice mult mai mult", mentioneaza Nechifor. Acesta spune ca s-a remarcat foarte mult in sesizarea privind unele privatizari frauduloase, din anii 1997- 2000. O parte a cazurilor se afla sub ancheta si a sesizat inclusiv faptul ca "o parte a factorilor cu functii de raspundere au ajutat la falimentarea unor firme, pentru a fi cumparate de o clientela politica sau pecuniara". Nechifor aduce si un element surpriza in discutie: "Folosirea medicinii si a actului medical la anihilarea sau eliminarea unor oameni incomozi". Deputatul Nechifor are un proiect de lege in lucru, referitor la facilitatile pentru parcul tehnologic, despre care spune ca este "la periat". Interpelari nu a avut "pentru ca nu a fost cazul".
Paul Neamtu(PSD): "Realizare:10 milioane pentru o manastire"
Dupa citeva zile de telefoane repetate, n-am reusit sa stabilim o legatura directa cu Paul Neamtu, cunoscutul om de afaceri. Am aflat de la Biroul sau parlamentar, ca este foarte mult timp plecat in strainatate, fiind membru in Comisia de politica externa, in grupul interparlamentar Bucuresti-Chisinau si secretar in Grupul parlamentar de prietenie cu Federatia Rusa. De la biroul sau parlamentar nu s-au putut furniza detalii despre initiativele legislative ale lui Neamtu, dar au fost mentionate ca "realizari": 10 milioane de lei donate unei manastiri, o sponsorizare pentru bursa unui student in strainatate si 10.000 de marci credit extern pentru o firma, obtinuti pe baza asistentei oferite de d-l Neamtu"
Senatorul Vasile Mocanu(PSD): Are un telefon vesnic inchis. Un senator absolut invizibil in prima jumatate de an.
Senatorul Ion Solcanu(PSD): "Cautam la NATO fonduri pentru spitalul de urgenta"
"Grupul parlamentar de Iasi al PSD, in care ii includem si pe Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor si pe Razvan Theodorescu, ministrul Cultelor si Culturii, are un bilant absolut pozitiv", apreciaza presedintele PSD Iasi, Ion Solcanu. Imperativele actualului mandat al sau au fost cele legate de cazul "Tepro" si terminarea lucrarilor de la Spitalul de Urgenta. In cazul „Tepro", Solcanu a trebuit sa faca repede un pas inapoi, el precizind, la circa doua luni de la preluarea mandatului, ca ideea scutirii de taxe vamale din campania sa electorala, pentru materia prima importata de «Tepro» nu a fost acceptata de Guvern". Solutia de avarie a fost aceea a unor materii prime de la Sidex, urmind ca plata sa se faca ulterior. Nici o asemenea intelegere nu a functionat. Solutia actuala este plata materialelor de la Sidex impreuna cu Fortus-ul. In momentul de fata, Solcanu declara ca "pariul cu Tepro" pe care l-a facut se leaga mai intii de situatia juridica a societatii, dupa despartirea de firma ceha «Zelezarny Veseli», dar aceasta clarificare nu se poate produce prea curind".
O alta promisiune a senatorului Solcanu este calea ferata spre Harlau, pentru care s-au obtinut de la buget 42 de miliarde de lei, pentru definitivarea tunelului de la Harlau. In schimb, pentru aductiunea de gaze Harlau – Flaminzi, Solcanu nu a mai obtinut si alti bani, din acest motiv "fiind in cautare de solutii finantare, probabil cu Distrigaz. De asemenea, pentru construirea infrastructurii de distributie se va apela tot la Distrigaz". Mult mai in urma se afla lucrarile de la Spitalul de Urgenta. Ce-i drept, angajamentul senatorului era ca, pina la sfirsitul mandatului, spitalul va fi definitivat. Insa, cu numai cei 14 miliarde de lei, cit s-au obtinut anul acesta, lucrarile se vor termina cel mai devreme in 25 de ani. Ca sa dreaga busuiocul, Solcanu spune ca "se cauta fonduri la NATO, care vor fi interesati sa aiba asemenea obiective". Speranta d-lui senator este, deocamdata, hazardata. Ce se va intimpla daca Romania nu va fi acceptata in alianta. Va da vina pe NATO? O chestiune, deocamdata ramasa in suspensie sint fondurile pentru definitivarea aerogarii. Desi nu s-a obligat in nici un fel la acest obiectiv, Solcanu se declara "optimist" in privinta fondurilor care vor veni.
Opozitia este putina, apatica si impartita
Deputatii opozitiei nu se dovedesc prea incisivi in criticile pe care le aduc guvernantilor.
Deputatul Adrian Mogos(PNL): "In pesederizare nu i-am vazut impleticindu-se"
"Recunosc ca nu le-am monitorizat activitatea(?!). Totusi, spre deosebire de 1997-2000, cind erau mai multi actori politici la guvernare, ceea ce facea foarte greu de urnit ceva, acum PSD are toate pirghiile in mina. Deputatii lor ar putea, daca ar dori, sa rezolve mult mai repede probleme majore iesene. Au exagerat cu pedeserizarea la nivel local. Trebuia sa se stie ce de la inceput pina la ce nivel trebuie sa se schimbe. La acest nivel nu-i vad deloc impleticindu-se".
Deputatul Mihai Baciu(PD): "Iesenii nu prea au ce sa spuna despre alesii lor de la PSD". "In anii trecuti a fost ideea unui grup parlamentar iesean, dar totul este la nivel declarativ. De ce sa ne mintim? Nu se poate realiza asa ceva. Grupul PSD de Iasi nu are personalitate distincta, este vorba de o aliniere pe care nu au incalcat-o niciodata, fara comentarii sau fara sa-si ridice unele intrebari. Se puteau mai multe, la FNI, la anumite proiecte de legi punctuale. Cred ca iesenii nu prea au ce sa spuna despre alesii lor de la PSD".
PRM : Dupa cum se vede, din acest tablou parlamentar, lipsesc deputatii PRM. Un prim motiv ar fi acela ca nu stim unde sa situam grupul parlamentar de Iasi. Dupa rezultatul alegerilor, PRM se afla in opozitie, insa in Parlament, cu exceptia citorva legi legate de minoritati, PRM este un aliat de nadejde al PSD. In plus, liderul PRM Iasi, Anghel Stanciu, si-a exprimat chiar dorinta ca la nivel local sa existe o miscare de "jos in sus pentru o colaborare PRM -PSD", alianta "care poate sa scoata tara din criza". Un alt motiv este acela al telefoanelor inchise si al anonimitatii parlamentarilor. De d-l senator Gheorghe Buzatu auzim cind este vorba de comemorarea maresalului Ion Antonescu. De doamna deputat Maria Apotolescu, care la inceput de mandat voia sa "redeschida Terom-ul si CUG-ul", nu am reusit sa mai aflam mare lucru. Tinarul deputat Vlad Hogea se pare ca a lasat la o parte ideea "santierelor nationale pentru tineret" si are in vedere "o lege despre controlul averilor demnitarilor". Cu alte cuvinte, desi membrii PRM se pling de boicotul mediatic la care sint supusi, ispravile lor ori nu exista, ori scandalizeaza opinia publica interna si internationala(vezi cazul Antonescu).
(Mihai CHIPER)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii