Cit costa intocmirea unui proiect de finantare

marți, 04 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Cit costa intocmirea unui proiect de finantare

Banii Uniunii Europene infierbinta mintile iesenilor. Multe firme locale spera sa obtina bani din bugetul european, cu atit mai mult cu cit fondurile respective sint nerambursabile. La licitatia de proiecte organizata anul trecut, care a avut ca scop achizitionarea de utilaje, firmele din Moldova au depus 245 de proiecte. 73 din acestea au fost respinse. Aceasta inseamna ca 30% din firme nu au reusit sa intocmeasca un plan coerent care sa satisfaca pretentiile europene. Apelarea la un specialist care sa faca un plan "beton" va scuteste de multe batai de cap. Cedarea unui procent de pina la 10% in favoarea unei firme care sa va intocmeasca un plan cistigator va poate garanta succesul. Dar, pentru ca societatile sau persoanele care se ocupa de plan sa aiba timp sa se ocupe cum trebuie de el trebuie sa va adresati lor cu cel putin trei luni inainte.
Fiecare firma are propriul sistem de tarifare
"Pentru intocmirea planului solicitam 1% din grant, iar daca proiectul pe care il realizam are succes, cerem in plus pina la 5% din banii obtinuti prin programul de finantare", spune Traian Rinja, directorul "Centrului de Consultanta si Management pentru IMM"-uri Iasi.
Sint insa firme din Iasi care cer plata unui procent din vinzari pentru intocmirea unui proiect sau plan de afaceri, nediferentiat. "Daca clientii ne solicita numai un simplu proiect, nu cer si consultanta, atunci onorariul nostru este format dintr-un procent cuprins intre 1 si 10%. Acesta este invers proportional cu suma pe care solicitantul o obtine", afirma Victor Negru, director "Infolan" Iasi. Astfel, daca o societate solicita si obtine un milion de euro i se va percepe un procent de 1% din suma pentru intocmirea planului, ceea ce inseamna 10.000 euro. Daca obtine 50.000 de euro procentul este de 10%, corespunzator sumei de 5.000 de euro. Se intilnesc insa si cazuri de firme care percep sume fixe pentru constructia unui proiect. "Pentru alcatuirea unei documentatii cerem intre 200 si 700 de dolari, in functie de dificultatea proiectului. Daca planul pe care il facem are succes, solicitam in plus un procent cuprins intre 1 si 3% din suma obtinuta", ne-a spus Marius Alexa, consultant programe de finantare al firmei "Kapital".
Pasii care trebuie parcursi
Daca va adresati unei firme specializate care sa va intocmeasca proiectul trebuia sa urmati o serie de pasi. In primul rind, trebuie sa apelati la ele din timp. Cel mai bine ar fi cu cel putin trei luni inainte, dar nu cu mai putin de trei saptamini .
Al doilea pas este prezentarea unui dosar juridic, care cuprinde toate datele juridice de la infiintarea firmei. Tot in aceasta etapa se mai cere si situatia indicatorilor financiar-contabili din ultimii trei ani, sau de la momentul infiintarii, pentru societatile comerciale care au o durata de viata mai mica. A treia etapa este pregatirea efectiva a documentatiei si stabilirea obiectivelor, perspectivei de dezvoltare a firmei. Ultima etapa este consacrata stabilirii metodelor de implementare a proiectelor.
"Infolan" lucreaza mai mult cu firme din afara Iasului si este membra a "Romair Consulting" Bucuresti, una dintre cele mai importante firme de consultanta din tara. Centrul de Consultanta si Management pentru IMM-uri a avut printre clienti care au reusit obtinerea unor granturi de la fondurile Uniunii Europene: "Quartz Matrix", "Tehnoinvest SA", "IMM Consulting" si altii.
Firma de consultanta financiara "Kapital" este afiliata la firma de consultanta "3M Consulting" Craiova. Printre cei mai recenti clienti ai acestei firmei se numara Comunitatile Elena, Germana si Italiana. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii