Citeva metode de a scoate bani din firma

joi, 18 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Citeva metode de a scoate bani din firma

Ascunderea banilor de ochii lacomi ai fiscului reprezinta una dintre preocuparile de baza ale oricarui patron. Un contabil bun poate face minuni. Metodele descoperite de acestia, care de care mai inventive, pacalesc de cele mai multe ori pe inspectorii fiscali. Mutind banii de pe un cont pe altul, platind facturi fictive, angajind "consultanti" platiti regeste, ei scot banii din conturile firmei si ii introduc in buzunarele patronului. Pe de o parte, se urmareste evitarea impozitarii lor, iar pe de alta, satisfacerea diverselor cheltuieli, multe la negru, pe care le fac intreprinzatorii. Aliatul cel mai fidel al contabililor il reprezinta numeroasele portite de scapare din legislatie, dar nu este de neglijat nici comoditatea si lipsa de interes a celor care vin in control.
Facturile fictive
Cea mai uzitata metoda este de departe introducerea in contabilitate de facturi fictive. Banii cuveniti pentru acoperirea valorii facturii respective scapa de impozite si taxe. "Am scapat de la puscarie niste persoane din Hirlau care au introdus in contabilitate facturi false. M-am folosit de o adresa (n.r. – scrisoarea Ministerului de Finante inregistrata sub numarul 244.505 din 10. 08. 2001) existenta la Directia Judeteana de Finante Iasi, care spune ca vinovat in acest caz este vinzatorul care a emis factura, cumparatorul fiind absolvit de orice vina. Judecatorii i-au dat cistig de cauza patronului care s-a folosit de facturi fictive, considerindu-l de buna credinta", ne spune un expert contabil.
Achizitia unor bunuri la preturi umflate
Un alt caz este acela in care patronul isi acopera datoria catre firma prin achizitia unui bun. Un exemplu real este cel al unui patron care avea o datorie de un miliard de lei catre firma. El a cumparat o suprafata de teren cu 20 milioane de lei, dupa care a vindut-o pe hirtie firmei cu un miliard. Ulterior, tot in acte, a virat banii incasati pe teren firmei, scapind de datorie.
Metoda avansurilor nejustificate
Alta metoda foarte folosita prin care sint scosi bani din firma este aceea a tranzitarii de sume prin contul contabil 542 (Avansuri de trezorerie). Acest cont este folosit pentru avansurile catre salariati sau pentru procurarea de materiale. In realitate, sumele sint folosite pentru plata unor "suplimente" la salariu. Pe cartea de munca este trecuta o valoare mult mai mica fata de ceea ce primesc salariatii in mina.
In urma acestei operatiuni, salariatii (inclusiv patronii) ramin cu o datorie catre societate. Datoria este stinsa atunci cind este adus un document justificativ care sa dovedeasca pentru ce au fost folositi banii respectivi. Sumele sint ulterior acoperite prin chitante si facturi fictive.
Cumpararea de actiuni
O alta modalitate de a scoate bani din firma o reprezinta cumpararea de catre societate a actiunilor detinute de patron ca persoana fizica. Presupunem ca un patron detine 51% din capitalul social al unei firme. Acesta vinde societatii 30% din participatia detinuta. Astfel poate ramine actionar, cistigind in acelasi timp sume importante de bani pe care le poate folosi in alte scopuri. Prin acest procedeu se evita de asemenea plata impozitelor. Teoretic, patronii ar trebui sa-si declare aceste venituri pentru impozitul global. Insa este destul de greu de crezut ca fiscul poate controla toate aceste tranzactii.
Angajarea de firme de consultanta sau de consilieri externi
Bani din firma se mai pot scoate si prin angajarea unor consilieri externi pe probleme de management. Acestia sint platiti de cele mai multe ori cu sume exorbitante, de ordinul zecilor de milioane de lei. O parte din bani, sa spunem 1-2 milioane lei, ajung in buzunarul asa-zisului consilier, iar restul in cel al patronului. Din pacate, si acesti bani sint impozabili. Din acest motiv, in multe cazuri consilierul este persoana cu handicap sau din alta categorie care beneficiaza de facilitati la plata impozitului pe venit.
Angajarea unor firme de consultanta reprezinta o alta cale de evitare a impozitarii. Pentru astfel de servicii fictive sint achitate uneori sume de ordinul sutelor de milioane de lei. Ulterior, acestea sint scoase si din aceasta firma, prin dividende, dar impozitul platit statului este mult mai mic. Este foarte greu de demonstrat de catre inspectorii fiscali ca respectivele "servicii de consultanta" nu valoreaza in realitate sute de milioane de lei. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii