Citiva cercetatori ieseni lucreaza la un aparat minune

luni, 07 iunie 2004, 23:00
3 MIN
 Citiva cercetatori ieseni lucreaza la un aparat minune

La intrarea in dormitor, doar va ginditi, si instantaneu se aprinde lumina. Televizorul se deschide automat pe MTV. Stind in fata computerului, va ginditi la o persoana si deodata va apare fotografia ei pe ecran. Nu este o descriere dintr-un film SF. Nici mai mult, nici mai putin, este vorba despre inventia unor ieseni care sustin ca au descoperit aparatul de citit ginduri. Inventia este pusa la punct de Centrul de Cercetari „Henri Coanda” Iasi si „Centrul de Transfer Tehnologic si Inovare” Iasi, impreuna cu un grup de cercetatori ieseni si bucuresteni. Printre cercetatorii care au lucrat la acest proiect se afla ing. Constantin Nacioiu, dr. fiz. Constantin Antohi, dr. Gheorghe Doncean si Marian Stratulat.
Ca principiu de functionare, INTERACTION este o noutate tehnica absoluta. Nimeni pina acum nu a mai inventat un astfel de dispozitiv. Anul trecut, americanii au incercat sa dezvolte un astfel de dispozitv care sa creeze o legatura intre calculator si creierul uman. Pentru acest lucru insa oamenii trebuiau sa isi implanteze doi electrozi in creier, iar din aceasta cauza experimentul nu a reusit.
Sint captati biocurentii emisi de creier
Dispozitivul la care lucreaza iesenii are la baza un ansamblu electronic ce contine un procesor numeric si un captator al biocurentilor emisi de creierul uman pe o raza de citiva metri de la interactiunea cu computerul personal. De exemplu, o persoana poate deschide televizorul doar gindindu-se la asta, atunci cind intra in camera, cu conditia ca in interiorul televizorului sa existe acest dispozitiv. Ideea de a crea un astfel de aparat a venit din partea inginerului Constantin Nacioiu, cercetator la Centrul de Cercetari Avansate al Armatei. Totul a pornit de la o jucarie. O jucarie mai deosebita, cu doi magneti care se roteau in diferite directii in functie de gindurile unui om. „Pornind de la acest experiment, mi-am dat seama ca mintea umana poate interactiona cu alte dispozitive si poate crea modificari asupra acestora. Acest dispozitiv are multiple aplicatii si poate fi folosit in mai toate domeniile. Imaginati-va un avion condus doar cu puterea mintii sau un om paralizat care isi comanda niste mincare de pe internet doar folosind mouse-ul”, ne-a declarat Constantin Nacioiu.
Japonezii sint interesati sa produca dispozitivul
Dispozitivul este inca in lucru si va avea numeroase aplicatii militare si civile, primele variante comerciale vor aparea pe piata in a doua jumatate a anului viitor si vor fi fabricate in colaborare cu o firma din Japonia. „Deocamdata am aplicat aceasta inventie pe dispozitive mai mici, gen calculator sau palm, insa tehnica va fi preluata de o firma din Japonia, la finele acestui an. Ei vor sa aplice tehnica noastra pe un dispozitiv care sa le dea sfaturi in functie de starea lor emotionala. Va fi un aparat portabil mic cu o baza cu citeva mii de fraze ce vor fi generate pe ecranul aparatului. Daca de exemplu sinteti nervos, aparatul va genera fraze care sa indemne la calm”, a explicat Constantin Nacioiu.
Identificarea infractorului s-ar putea face mental
Aparatul minune ar putea fi folosit cu succes si in Politie. De exemplu, daca o persoana este jefuita, iar a doua zi merge la Politie pentru a recunoaste hotul. Dupa modelul actual aplicat in Politie, victimei i se arata sute de poze cu infractori. De cele mai multe ori, aceasta nu reuseste sa identifice infractorul, fie pentru ca aceasta din urma si-a schimbat culoarea parului sau pur si simplu pentru ca nu isi aminteste in detaliu figura acestuia.
Acest proces anevoios si cu putine rezultate, de cele mai multe ori, ar putea fi usurat de dispozitivul INTERACTION. In loc sa rasfoiasca mii de pagini cu poze, victima s-ar aseza in fata unui calculator, s-ar gindi la hot, iar poza acestuia ar aparea pe ecran. (Cristina STOIAN)

Comentarii