Citiva ieseni vor sa-si schimbe religia dupa ce au ascultat niste cintece

luni, 09 august 2004, 23:00
4 MIN
 Citiva ieseni vor sa-si schimbe religia dupa ce au ascultat niste cintece

„Este cineva in sala care vrea sa-si schimbe viata si sa-l cunoasca pe Dumnezeu?” La intrebarea pastorului sucevean Ionel Fodor, citeva zeci de ieseni ridica mina, exprimindu-si astfel disponibilitatea de a se converti. Ortodocsi, catolici sau chiar de alte religii, acestia reprezinta „roadele” unui concert de evanghelizare unic pina acum in Iasi, care a avut loc duminica seara la Casa Sindicatelor. Peste o mie de neoprotestanti – baptisti, crestini dupa Evanghelie si penticostali – s-au reunit pentru a asculta „live” cintarile religioase ale lui Alexandru Groza, un fost cintaret pop stabilit in Danemarca. Dupa ce a fost laureat al concursului „Steaua fara nume” si a cintat alaturi de Anda Calugareanu si Dida Dragan, in urma cu 18 ani acesta si-a schimbat total stilul si modul de viata. Dupa cum spune, gratie „intilnirii cu Dumnezeu”.
„Crestinul in actiune” a cintat la nunta unor ieseni
Motivul descinderii la Iasi a cintaretului nu a fost, culmea, concertul sustinut la Casa Sindicatelor. Impreuna cu sora sa, Elisabeta Ficut, de loc din Oradea, acesta a fost invitat sa cinte simbata la o nunta. O nunta la care au participat nu mai putin de 500 de persoane. Cununia lui Adi Stoica, un iesean ce a fost plecat mai multi ani in Germania, si a Danei, studenta la Facultatea de Medicina, ambii crestini dupa Evanghelie, a avut loc la una dintre cele sapte biserici din Iasi ale cultului, situata in zona Moara de Foc, iar masa festiva la o cantina. Fara dans, fireste, ci doar cu „jocuri crestine”. Fratii Groza au fost insa „marea surpriza” a petrecerii, multi dintre nuntasi dorindu-si sa-l cunoasca pe cel care a devenit foarte cunoscut in rindul comunitatilor romanesti din intreaga lume, ajungind sa fie numit „crestinul in actiune”.
Concertul a determinat citiva ieseni sa treaca la evanghelisti
„Mediteaza la viata ta astazi, tu, omule”. Acest vers din cintarea „Pocaieste-te, omule” a fost motto-ul concertului de duminica seara. Acesta a fost sugerat, sustine cintaretul, de o intimplare recenta ce s-a petrecut la Sibiu. „Dintr-o biserica baptista cred a fost furata toata instalatia de sunet, foarte scumpa. Intre lucrurile furate se afla si un disc pe care era aceasta melodie. La scurta vreme, hotul l-a cautat pe pastor si i-a dat totul inapoi, cerind iertare si sa nu fie dat pe mina Politiei”, sustine Alexandru Groza. Parind un bun cunoscator al tainelor marketingului, Alexandru Groza a prezentat intimplarea ca pe o minune si, „asezonind-o” cu indemnuri precum „Cautati-l pe Dumnezeu” sau „Laudati-l pe Domnul” – rostite in timpul concertului – a reusit sa-i convinga pe multi ieseni ca trebuie „sa-si schimbe drumul”. Foarte probabil, dupa o perioada de pregatire, acestia se vor converti la una dintre cele trei religii, reunite, de altfel, in Alianta Evanghelica. „Este posibil sa fi fost o suta, sau doua, sau trei, insa putini au avut curajul in public sa ridice mina si sa arate ca au luat o astfel de decizie”, evalueaza Elisabeta Ficut. La Iasi, concertul celor doi s-a dovedit un „instrument-minune” de evanghelizare. Cele citeva zeci de ieseni ce vor sa se converteasca in urma concertului reprezinta un cistig imens pentru cele trei culte care in Iasi – spre deosebire de orasele mari din vestul tarii – au doar citeva mii de membri: aproximativ 3.000 de crestini dupa Evanghelie, aproape 2.000 de penticostali si in jur de 1.500 de baptisti.
Ca si sora sa, Alexandru Groza reprezinta acest din urma cult. Desi provine dintr-o familie de baptisti, barbatul, trecut de 50 de ani, s-a botezat abia in urma cu 18 ani, cind avea deja bine conturata o cariera ca solist pop in Danemarca. Cistigase concursul „Steaua fara nume”, cintase in tara alaturi de interpreti in voga la acea vreme si se stabilise in cele din urma la Copenhaga, de unde era sotia sa. „A fost o zi cind am ajuns la saturatie. N-am mai suportat sa cint in fum in restaurante, si la bogati si la saraci, si la drogati si la tot felul de oameni. Mergeam de la Oradea la Biserica „Speranta” din Arad, unde sora mea este solista in cor. Pe drum am compus, de la sine, un imn crestin si, cu lacrimi in ochi, m-am predat lui Dumnezeu”, povesteste cu patos Alexandru Groza. Experienta cu pricina i-a schimbat viata, dupa cum marturiseste, si, intors in Danemarca, unde avea in derulare un contract cu o casa de discuri, i-a cerut impresarului sa retraga din magazine discul „Love is like a river”. De atunci, scopul sau a fost sa-si impartaseasca experienta prin cintece crestine, compunind peste 200. Chiar daca la intrare s-au impartit carti cu Noul Testament si pliante „cu continut crestin”, organizatorii nu se tem deloc ca vor fi acuzati de prozelitism. Cuvint al carui sens cintaretul plecat din Romania in anii ’70 spune, de altfel, ca nici nu-l cunoaste. „Noi nu spunem nimanui sa mearga la o anumita biserica, ci sa-l caute pe Dumnezeu”, argumenteaza cel numit „crestinul in actiune”. (Mirela CORLATAN)

Comentarii