Compensatele cu 90% pentru pensionari – o gogorita electorala

marți, 17 august 2004, 23:00
3 MIN
 Compensatele cu 90% pentru pensionari – o gogorita electorala

Pensionarii care ajung in farmacii pentru compensatele de 90% ar trebui sa aiba mai multi bani la ei decit calculele pe care si le-au facut acasa. Asta din cauza unui amanunt care a fost mai putin mediatizat de catre autoritati: compensarea de 90% nu se aplica la pretul medicamentului afisat pe raftul farmaciei, ci la un pret de referinta. Pretul de referinta este stabilit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si inseamna cel mai mic pret de vinzare cu amanuntul al unui medicament. In fapt, compensarea de 90% se aplica la pretul medicamentului similar cel mai ieftin. De exemplu daca vi s-a recomandat cel mai scump medicament aflat pe piata pentru probleme cardiace, de fapt compensarea nu se aplica la pretul acestuia, ci la pretul cel mai ieftin medicament similar aflat pe piata. Diferenta o plateste pensionarul.
Avantaje clare pentru unele afectiuni
Astfel, in functie de preturile de referinta stabilite de CNAS, compensarea nu reprezinta 90% din pretul medicamentului afisat in farmacie. De exemplu, un pensionar care sufera de probleme cardiace va plati acum pentru o cutie cu comprimate enap (20 de capsule) aproximativ 53.000 de lei. Inainte in sistemul de compensare de 60%, platea 69.000 de lei pentru aceleasi medicamente. Mult mai putin se va plati insa, de exemplu, pentru Novasac, un medicament tot pentru cardiaci. Inainte, pentru o cutie cu astfel de comprimate pensionarul platea aproximativ 400.000 de lei, iar acum va da din buzunar doar 120.000 de lei, compensate 90%. Mai putini bani vor scoate din buzunar si pensionarii care au probleme cu circulatia cerebrala. Medicamentele pentru aceste afectiuni costa mai putin in urma acestei compemnsari, dar nu cu mult. De exemplu, sermionul costa in jur 145 de mii de lei cu compensare 60%, iar acum pensionarii vor plati aproximativ 114 mii de lei pentru o cutie cu 25 de astfel de comprimate. Daca persoana respectiva sufera si de osteoporoza, va beneficia de o reducere seminificativa, in schimb, la gama produselor recomandate pentru aceasta afectiune. De exemplu, o cutie cu comprimate fosamax costa, dupa compensarea de 60%, aproximativ 450.000 de lei, acum pensionarii beneficiind de acest medicament la pretul de 200.000 de lei.
La medic cu cuponul de pensie
„In functie de preturile de referinta farmacistul calculeaza si ii va spune pensionarului cit are de platit. Este destul de dificil sa le explicam oamenilor ca nu noi sintem cei care am stabilit aceste preturi, ci CNAS-ul, si de multe ori pleaca nemultumiti din farmacie. Asta deoarece la unele produse aceasta compensare nu a reprezentat o reducere semnificativa a banilor pe care pensionarii trebuie sa-i dea efectiv in farmacii atunci cind isi iau retetele”, a spus Gabriela Streicht, presedinta Colegiului Farmacistilor Iasi. Aceasta a mai precizat ca, pina in prezent, nu au fost probleme in farmacii cu eliberarea de compensate pentru pensionarii cu pensii pina in sase milioane de lei pe luna. „Oamenii abia acum incep sa mearga la medicii de familie si sa solicite aceste tip de retete. De aceea, zilele acestea nu s-au eliberat foarte multe astfel de retete”, a mai spus Gabriela Streicht. Pentru a beneficia de astfel de retete, pensionarii cu venituri pina in sase milioane de lei trebuie sa prezinte la medicul de familie cu cuponul de pensie si sa dea o declaratie pe propria raspundere in care precizeaza ca nu au alte venituri cu care sa depaseasca sase milioane pe luna. Cu reteta eliberata de medicul de familie sau de medicul specialist si cu declaratia se prezinta la o farmacie ce are contract cu casa de asigurari si isi pot ridica medicamentele.
Declaratiile se pot verifica
„Modelul de declaratie se afla pe site-ul CAS Iasi (www.hih.ro) si poate fi descarcata si printata atit de catre medici cit si de catre farmacii. Pentru eventualitatea in care pensionarul nu are cu el declaratia respectiva farmacia ii poate pune la dispozitie un formular, pentru a nu mai pune pensionarul pe drumuri”, a precizat prof. dr. Liviu Drugus, purtatorul de cuvint al CJAS Iasi. Acesta a mai precizat ca nu este necesara nici un fel de autentificare notariala a declaratiei de venit. De asemenea, pensionarii nu au nevoie sa se adreseze Directiei Finantelor Publice pentru a dovedi ca nu au venituri mai mari de 6 milioane lei lunar. Verificarea corectitudinii declaratiei se va face ulterior, cei care fac declaratii false putind intra sub incidenta legii penale. (Simona RELEA)

Comentarii