Controverse uriase in jurul unei afaceri de 250 miliarde lei

miercuri, 26 ianuarie 2005, 00:00
3 MIN
 Controverse uriase in jurul unei afaceri de 250 miliarde lei

Concesionarea iluminatului public din jumatate de oras a intrat intr-o alta etapa de controverse. Licitatia cu o miza de aproximativ 250 miliarde lei din banii iesenilor a fost aminata inca o data. Membrii comisiei de licitatie din Primarie si-au dat seama ca au foarte putini specialisti printre ei si nu pot stabili care e cea mai buna oferta tehnica la al doilea sector. Paradoxal, la sectorul I, aceeasi echipa a desemnat cistigatorul dupa numai doua saptamini. „Nu avem o parere avizata, competenta. La sectorul I a fost mai usor pentru ca au fost doar doua oferte, care au fost usor de analizat. In plus, solutiile tehnice prezentate de firme au fost aproape identice, departajarea realizindu-se pe baza ofertei financiare”, a explicat viceprimarul Constantin Neculau, presedintele comisiei de licitatie. Comisia de licitatie a hotarit ieri sa apeleze la un grup de specialisti care sa refaca punctajul firmelor, ceea ce va intirzia desemnarea unui cistigator pina la mijlocul lunii februarie.
La sectorul I, cistigatorul a fost stabilit in doua saptamini
Licitatia pentru concesionarea iluminatului public a fost demarata la mijlocul lunii noiembrie. Daca la primul sector analiza ofertelor financiare a durat doar doua saptamini, desemnarea unui cistigator la al doilea sector treneaza de peste doua luni. In aceasta perioada, angajatii Primariei au analizat si au stabilit punctajele firmelor participante la licitatie. Ieri, la ultima intilnire a membrilor din comisia de licitatie, s-a stabilit insa ca mai este nevoie de analiza. „Am cerut mai multe lamuriri in ceea ce priveste realizarea punctajelor si s-a ajuns la concluzia ca doar niste specialisti in iluminatul public pot analiza detaliile tehnice”, a completat Neculau. Astfel, comisia de licitatie a decis ieri sa contacteze angajati ai „Electrica” si mai multi profesori universitari care sa le spuna care e cea mai buna oferta tehnica prezentata de cele patru firme inscrise la licitatie.
Primele controverse
Asupra licitatiei de la sectorul II au planat inca de la inceput suspiciuni care au generat discutii aprinse. Initial, s-a discutat despre o eventuala imixtiune a factorului politic in licitatie. In acest scandal a fost implicat direct unul din viceprimari. Astfel, chiar primarul a anuntat ca desemnarea cistigatorului ar fi intirziata de existenta unui lider PRM in cadrul actionariatului de la „Romlux Lighting”, una dintre participante. Din acest motiv, viceprimarul Constantin Neculau, membru PRM, ar fi aminat desemnarea unui cistigator. „Viceprimarul tergiverseaza licitatia de la sectorul II. Nu ar trebui sa se gindeasca la actionari ai PRM”, declara la mijlocul lunii decembrie primarul Gheorghe Nichita. Viceprimarul a confirmat existenta unui membru PRM printre actionarii de la „Romlux”, dar, sustine Neculau, participarea acestuia la societate este foarte mica. Mai mult, viceprimarul a recunoscut ca a primit telefoane de la partid, doar pentru a veghea ca licitatia sa se desfasoare corect. „Am primit intr-adevar un telefon de la partid, dar nu ca sa ajut «Romlux Lighting», ci doar sa fiu atent ca licitatia sa se desfasoare corect. Existau informatii ca doua firme vor sa-si adjudece iluminatul din Iasi”, a explicat Neculau.
„Este posibil ca oferta financiara sa nu conteze foarte mult”
Daca la deschiderea dosarelor sefii municipalitatii afirmau ca oferta financiara cea mai buna va stabili practic cistigatorul de la acest sector, acum acestia si-au schimbat declaratiile. Astfel, batalia dintre firme se duce acum pe ofertele tehnice. „Este posibil ca oferta financiara sa nu conteze foarte mult. Ne intereseaza mai mult calitatea lucrarilor”, a spus ieri Neculau. Interesele in jurul licitatiei pentru concesionarea iluminatului public sint enorme, miza fiind adjudecarea unui contract cu o valoare intre 5,3 si 7,2 milioane euro, in functie de societatea declarata cistigatoare. Firma care va cistiga al doilea sector va trebui sa se ocupe de iluminatul public din zonele Canta-Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Batrin, Galata, Nicolina, Cantemir, Socola, Bucium si Centru. Patru societati s-au aratat interesate de a gestiona iluminatul din acest sector. Una dintre ele, „Luxten Lighting” din Bucuresti, nu poate cistiga acest sector, societatea fiind desemnata cistigatoare la primul sector. Astfel, in cursa au mai ramas „Romlux Lighting” din Tirgoviste, care a cerut 5,3 milioane euro, „Elba” din Timisoara, cu 6,3 milioane euro, si „Flash Lighting” cu 7,2 milioane euro. Toate ofertele au fost facute pentru investitiile cerute in caietul de sarcini, respectiv extinderi ale retelelor, modernizari, iluminatul obiectivelor turistice, cit si pentru intretinerea retelei pe o perioada de 10 ani. (F.G.)

Comentarii