Cum se va sustine admiterea la cele 14 facultati ale Universitatii "Al.I.Cuza"

miercuri, 09 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Cum se va sustine admiterea la cele 14 facultati ale Universitatii "Al.I.Cuza"

Candidatii anului 2000 la Universitatea "Al.I.Cuza" vor sustine concursul de admitere in iulie sau in septembrie, in functie de facultatea pentru care opteaza. Pentru prima data, facultatile si-au stabilit propriile criterii de selectie si perioada in care se va desfasura concursul. In luna iulie vor sustine concursul de admitere candidatii la Facultatile de Biologie, Educatie fizica, Economie, Fizica, Informatica, Litere si Matematica. Facultatile de Teologie, Psihologie, Istorie, Filosofie, Geografie-Geologie, Chimie si Drept vor selecta admitantii in septembrie. In timp ce concursul de probe scrise a fost desfiintat la Biologie, Chimie, Fizica, Geografie-Geologie, Economie, Informatica si Matematica – la celelalte, probele scrise au fost mentinute, la selectia candidatilor adaugindu-se media anilor de liceu si media de la bacalaureat.

La Facultatile de Biologie si Chimie candidatii vor fi selectati numai pe baza mediei la bacalaureat si a mediei anilor de liceu, fiecare avind o pondere de 50% din rezultatul final.
Media de admitere la Fizica va fi compusa din media la bac (40%), media din cei patru ani de liceu la disciplina Fizica (30%) si media la una din disciplinele Matematica sau Biologie (30%). La calculul mediei finale, mediile la disciplinele amintite vor fi inmultite cu un coeficient de 1 pentru absolventii care au avut cite patru ore saptaminal, cu 0,75 pentru cei care au studiat respectivele discipline in cite 3 ore/saptamina si cu 0,50 pentru candidatii care au avut in liceu doar 2 ore/saptamina la Fizica, Matematica sau Biologie.
La Geografie-Geologie, media la bacalaureat va avea o pondere de 50% din media finala, restul fiind acordat mediilor la diverse discipline, in functie de specializarile din cadrul facultatii: media la disciplina Geografie fizica (cl. a XI-a) si la Geografia Romaniei (cl.a XII-a) vor avea o pondere de cite 25% in calculul mediei candidatilor la specializarile Geografie si Geografie-Stiinta mediului; mediile la Geografia Romaniei (cl. a XII-a) si Limba engleza din toti anii de liceu, respectiv Limba franceza, vor reprezenta cite 25% din media finala a candidatilor de la Geografie-Engleza, respectiv Geografie-Franceza. La Geochimie si Geologie tehnica, selectia se va face doar pe baza mediei de bac si a mediei generale a anilor de studii.
La Economie, media de admitere va fi calculata astfel: media anilor de liceu (30%), media la bac (30%), nota la Limba romana scris de la bacalaureat (20%) si nota obtinuta la bacalaureat la una din disciplinele Matematica, Istorie, Geografie, o disciplina socio-umana sau una din ramura stiinte (20%).
La Informatica, rezultatul final este media aritmetica a urmatoarelor note: media totala de la bac, nota la disciplina Informatica sau Matematica de la bacalaureat si inca o data nota la teza de Matematica de la bacalaureat. Candidatii la Facultatea de Matematica vor fi selectati doar pe baza mediei de la bacalaureat.
Admiterea la Drept va urma aceleasi reguli de anul trecut (o singura proba scrisa de 4 ore la Istoria Romanilor si Filosofie), insa in acest an, media de la bacalaureat va avea doar o pondere de 15% din calculul mediei finale.
La Educatie Fizica, candidatii vor da probele la discipline diferite, in functie de specializarea pentru care vor opta: alaturi de probele eliminatorii, cei de la specializarile Educatie fizica si Maiestrie sportiva vor da cite o proba de maiestrie sportiva, la aceasta adaugindu-se media de la bacalaureat, cu o pondere de 50%. La specializarea Kinetoterapie, admitantii vor da o proba de maiestrie sportiva si teza la Biologie, bacul avind o pondere de 33% in media finala.
La Filosofie, concurentii vor sustine doua probe scrise: una la Filosofie si alta la o disciplina la alegere intre Logica, Psihologie si Sociologie. Bacul va reprezenta o cincime din media de admitere. Tot doua probe vor sustine candidatii la Istorie: la disciplinele Istoria Romanilor si Istoria Universala respectiv o limba si literatura straina (latina, engleza, franceza) pentru specializarea Istorie, respectiv Istorie-o limba si literatura straina, media la bac avind o pondere de 20%.
La Litere, concursul a ramas neschimbat. Admitantii la Jurnalistica vor da o proba eliminatorie la Istoria Romanilor si Economie, si doua probe scrise la Creativitate si Limba romana. Cei de la alte specializari vor sustine tot doua probe: Limba si Literatura romana, limba si literatura straina.
Concursul la Facultatea de Psihologie va consta intr-un test cu o pondere de 50% in rezultatul final la disciplina Psihologie, la care se va adauga media de la bac (20%) si mediile din cei patru ani de liceu la Matematica, Limba romana, o limba straina, fiecare contind in proportie de 10%.
In afara probelor eliminatorii si de aptitudini, candidatii la Teologie vor sustine doua probe scrise: una la Dogmatica si alta la Istoria bisericii romane (pentru specializarea Teologie pastorala), Limba romana (la Teologie-lb. romana), o limba si literatura straina (la Teologie si o lb. straina) si Psihologie (specializarea Teologie-Asistenta sociala). Media la bac si media generala a anilor de liceu vor avea o pondere de cite 10% din media finala. (Emilia CHISCOP)

Comentarii