Cum sint afectati iesenii de cresterea euro

miercuri, 26 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Cum sint afectati iesenii de cresterea euro

Euro sufla puternic in ceafa dolarului. Numai ieri, moneda unica s-a apreciat fata de moneda romaneasca cu 593 lei, apropiindu-se la aproape 300 de lei de moneda americana. Oficialii europeni spun ca, pina la sfirsitul acestei saptamini, euro va ajunge la paritate cu dolarul. Efectele aprecierii euro asupra omului de rind sint multiple: iesenii care au de rambursat credite sau orice fel de datorie in euro vor avea de pierdut, iar cei care au de primit sume in euro vor avea de cistigat. In ultima categorie se incadreaza, in principal, exportatorii. Un alt efect ar fi faptul ca vor fi tentati comerciantii sa speculeze cresterea din ultimile saptamini a monedei europene, astfel incit sa nu mai raporteze pretul produselor la dolar, ci la euro. Pe termen lung se prevede o mentinere a cursului ascedent al monedei unice.
Ratele in euro usuca buzunarele
Iesenii care s-au imprumutat in euro vor fi principalii perdanti de pe urma cresterii cursului leu/euro. "Persoanele care au de rambursat o datorie in euro vor avea de pierdut de pe urma cresterii euro in fata leului", afirma Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor Iasi (FEEA). In schimb, intreprinzatorii ieseni care exporta in Uniunea Europeana nu au decit de cistigat. "Politica comerciala a tarii prevede sustinerea exporturilor. Prin devalorizarea leului, intreprinzatorii vor fi constrinsi sa foloseasca cit mai multe resurse din interiorul tarii pentru fabricarea unui produs pe care sa il vinda apoi in exterior. Astfel obtin mai multi bani din diferenta de curs", explica Cocris.
Preturi mai mari
Pe partea cealalta a baricadei se afla firmele care traiesc de pe urma importurilor. Pretul marfurilor vindute de aceste firme va inregistra o escaladare in viitorul apropiat. "Pretul importurilor se va mari", afirma Tiberiu Brailean, conferentiar dr. la FEEA si consilierul economic al presedintelui Consiliului Local. Un alt efect care va atirna greu in buzunarele iesenilor va fi unul de natura psihologica. "Comerciantii vor specula cresterea monedei unice prin cresterea pretului marfurilor. Ei nu vor mai raporta pretul produselor la dolar care a inregistrat un curs descendent, ci dimpotriva, la euro", ne-a declarat Brailean, referindu-se la marfurile de productie autohtona al caror pret nu necesita o raportare la moneda unica. Este, de asemenea, de asteptat ca produsele care au incorporate accize care se calculeaza in euro sa se scumpeasca in viitorul apropiat, printre acestea putindu-se numara produsele alcoolice, cafeaua, carburantii si tigarile.
Populatia isi va tine economiile in euro
Tot din cauza cresterii euro se va inregistra o migratie a depozitelor populatiei. Dupa cum sustine Brailean, iesenii care si-au investit economiile in dolari se vor indrepta spre euro si lei. "Aceasta tendinta a inceput sa se observe de citeva saptamini", sustine consilierul economic al Consiliului Judetean Iasi. Tendinta de crestere a modei unice are sanse sa se mentina si in viitor. Comisarul european pe probleme monetare, Pedro Solbes, este si mai optimist. El crede ca pina la sfirsitul acestei saptamini vom putea schimba un dolar pe un euro. Unii specialisti in probleme valutare din cadrul bancilor romanesti sint de aceeasi parere cu oficialul european, avind totusi rezerve in ceea ce priveste cresterea continua a cursului dolar/euro. "Euro o sa ajunga in aceste zile la paritate cu dolarul, dupa care, in mod normal, trebuie sa faca si o corectie pentru ca a crescut foarte mult in aceasta perioada. In ceea ce priveste evolutia leului in raport cu cele doua monede de referinta, euro si dolar, aceasta va depinde foarte mult de politica BNR in domeniu", spune Cristian Sporis, seful Departamentului Arbitraj din Raiffeisen Banca Agricola. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii