Doi ofiteri ieseni, colegi de celula cu Bivolarii, rup tacerea

luni, 08 noiembrie 2004, 00:00
9 MIN
 Doi ofiteri ieseni, colegi de celula cu Bivolarii, rup tacerea

Peste 32.000 de pagini reunite in 58 de dosare, 7 ofiteri superiori si 11 civili inculpati si 198 de martori. Astfel poate fi sintetizat in cifre dosarul „mita la MApN” instrumentat de procurorii Serviciului Militar din cadrul PNA. Dincolo de cifre, povestea combustibilului care a stricat instalatiile de incalzire ale militarilor pare a fi una cu serioase implicatii politice. Cei care au stat in puscarie aproape 11 luni sustin ca totul a fost o „mascarada”. „Era spre sfirsitul anului si trebuia intocmit un raport privitor la coruptie pentru comunitatea europeana. Se cheltuisera foarte multi bani cu PNA si acum se asteptau rezultate. Asa ca a fost pus pe tapet presupusul caz de coruptie din MApN”, ne-a declarat maiorul Dumitru Oniga, unul dintre cei care au cazut in plasa procurorilor. Acelasi lucru l-a aratat si colonelul Fanica Tucaliuc in memoriul trimis ministrului Justitiei si presedintelui Ion Iliescu.
Perchezitii in zori
Pe 22 octombrie 2003, valul arestarilor facute in rindul ofiterilor banuiti corupti a atins si Iasul. La ora 6:30, in patru apartamente au avut loc descinderi ale procurorilor PNA, insotiti de „mascati”. „Ma pregateam sa plec la serviciu. Am auzit bubuituri in usa si o voce care striga «Deschideti! Sintem de la PNA». Mi-a fluturat prin fata o legitimatie si m-a intrebat daca am in casa aur, arme sau droguri. Am spus ca nu si au intrat in apartament. Au scotocit peste tot, fara sa-mi spuna care sint acuzatiile care mi se aduc. La sfirsit au adus doi martori care au semnat un proces-verbal de perchezitie, unul dintre ei era minor. Mi-au spus ca trebuie sa merg la PNA Iasi sa dau o declaratie dupa care voi fi liber sa merg la serviciu. Patru ore au stat la mine si nu m-au lasat sa anunt la serviciu ca intirzii”, ne-a spus maiorul Dumitru Oniga. La casa colonelului Fanica Tucaliuc si la apartamentul de serviciu al acestuia, alte doua echipe de anchetatori au repetat scenariul perchezitiei. „Au adus martori doi carutasi. Saracii stateau smirna, nestiind ce se intimpla. Cind au fost luati de mascati au sustinut ca sint nevinovati, ca nu au facut nimic”, si-a amintit despre acele clipe sotia colonelului Tucaliuc. „Nu m-au lasat sa dau un telefon. Nu mi-au prezentat mandatul de perchezitie semnat de judecatori. Nu mi-au spus care sint acuzatiile. M-au suit in masina si m-au dus la PNA Iasi”, a spus colonelul Fanica Tucaliuc. Dupa care au ajuns la PNA Bucuresti unde a inceput interogatoriul.
„De ce nu te-ai aruncat de la etaj? Scapai si tu de intrebari si mergeam si noi acasa”
Cei doi ofiteri au fost „cazati” in birouri separate. Capitanul Marian Istrate, procuror militar PNA, a fost desemnat cu instrumentarea cazului. „Am aflat dupa doua luni ca este capitan, nu ofiter superior, cum spune legea. Primul lucru care mi l-a spus a fost urmatorul: «Maiorasule, este ora 22:30. Stim totul despre tine, avem inregistrari video si audio. Marturiseste si pleci acasa. Daca nu spui pina la 23:30 te fac soldat». Imi tot flutura prin fata catusele. I-am spus ca nu stiu despre ce este vorba si nici macar acuzatiile care imi sint aduse. S-a enervat si a inceput sa-mi spuna despre bani primiti mita, despre bani dati mita la alti ofiteri. A iesit nervos si m-a lasat cu un inspector principal de la cercetari penale. «Ce procuror a venit la tine acasa? Te puteai misca prin apartament? Pai atunci de ce nu te-ai aruncat de la etaj? Scapai si tu de intrebari si mergeam si noi acasa», imi tot spunea politistul. La un moment dat, mi-a spus ca se stie tot despre mine, ce am facut unde am «uns» si ca ar fi bine sa scriu tot. «Uite, daca ne dai pe cineva mai mare din MApN, pleci imediat acasa. Masina este jos te asteapta sa te duca la gara, la ora 23:30 ai tren», imi tot sugera ofiterul. Nu intelegeam ce vor de la mine”, si-a amitit clipele de cosmar maiorul Dumitru Oniga.
Se cautau probe impotriva sefilor Armatei
In celalalt birou, colonelul Tucaliuc avea parte de acelasi tratament. „Mi-a spus procurorul ca Oniga a spus tot si ca ar fi mai bine sa recunosc si eu. Imi tot spunea sa scriu ca am dat bani conducerii ministerului, generalului Popescu si altora. Nu-mi venea sa cred urechilor ce spunea procurorul Istrate”, a sustinut colonelul Tucaliuc. Maiorului Oniga i s-a reprosat ca ii cunoaste pe generalul Popescu si Badalan. „M-a intrebat procurorul Istrate daca il cunosc pe generalul Popescu, daca stiu ca are casa de vacanta la Vatra Dornei, daca am lucrat la casa lui. Dupa care m-a luat la rost daca il stiu pe generalul Badalan, ce stiu despre afacerile din Braila ale generalului, despre societatile nepotului sau care lucreaza la refacerea cladirilor armatei. Era o intreaga nebunie. Cind a iesit procurorul din birou, politistul mi-a spus sa scriu ca am luat bani de la unii civili si ca i-am dat colonelului Pavel, de la Bucuresti si am indicii clare ca acesta i-a dat mai departe generalului Popescu si Badalan. I-am spus ca astfel de neadevaruri nu pot spune niciodata”, ne-a declarat maiorul Oniga. Noaptea tirziu, in jurul orei 2, cei doi au fost arestati in baza mandatelor semnate de procurorul Marian Istrate dupa care au fost dusi in arestul Inspectoratului General al Poltiei Romane.
Cazare la „katanga”
Sase luni de zile, cei doi ofiteri au simtit pe propria piele ce inseamna arestul preventiv. „In tot acest timp, m-au adus de trei ori la audieri”, a sustinut colonelul Tucaliuc, acestea fiind intarite si de declaratia maiorului Oniga. Acesta din urma a nimerit in faimoasele celule „katanga”. „Sint 14 celule la demisolul arestului. Fiecare are 2,3 metri pe 4,5 metri si inalte de 4,5 metri. Patru paturi suprapuse si un dulapior metalic. Sus, o ferestruica mica prin care vedea soldatii cum patruleaza. Fara chiuveta sau grup sanitar. Dimineata aveai voie 5 minute la toaleta si 5 minute sa te speli. Alte 10 minute erau pentru plimbare intr-o curte de 4 metri pe 4 metri. Restul timpului in celula unde podeaua era acoperita de un strat de apa. Iti putrezeau hainele pe tine de umezeala ca sa nu mai vorbim despre incaltaminte care nu se usca niciodata. Doua luni am avut parte de katanga”, ne-a spus maiorul Oniga. Mai norocos, colonelul Tucaliuc a petrecut o singura noapte in faimoasele celule si atunci cind incaperea unde fusese „cazat” a fost varuita. „Am fost coleg de celula cu Gregorian Bivolaru. Am incercat sa stau de vorba cu el, dar mi-a spus ca nu are timp de noi, ca el se afla in alte sfere. A stat doua zile in celula cu mine, dupa care a fost transferat”, si-a amintit colonelul Tucaliuc. Dupa 6 luni, cei doi ofiteri au fost transferati in Penitenciarul Jilava.
La taclale cu Bivolaru
Coleg cu ofiterii ieseni a fost si Gabriel Bivolaru, cel care a fost acuzat ca a falimentat o banca, cauzind un prejudiciu de peste 5.000 miliarde lei. „Ne-a spus ca cifra nu este cea adevarata, ar fi vorba doar despre o treime, adica in jur de 2.000 miliarde lei. A povestit cum intr-o dupa-amiaza a primit un telefon de la Adi care i-a spus sa-si faca valiza si a doua zi dimineata la ora 5, i-a indicat si ora, sa se prezinte la procurori ca nu mai poate fi protejat. Nu stiu cit este adevarat, dar asa a sustinut el. Am auzit ca adevaratul motiv pentru care a fost transferat la Margineni a fost cearta cu directorul inchisorii. A primit intr-o zi un pachet de 30 de kilograme, dar directorul inchisorii i-a spus ca nu poate lua decit 5 kilograme. Bivolaru s-a suparat si i-a aratat burta spunindu-i ca numai cu 5 kilograme de mincare nu rezista o luna. A iesit un scandal mare si a fost mutat”, ne-a povestit despre acea perioada maiorul Oniga.
„Luceafarul huilei” este liderul detinutilor
Acelasi maior s-a intilnit in puscarie si cu „luceafarul huilei”, Miron Cozma. „Este liderul detinutilor. Raspunde de programul sportiv din puscarie. Intocmeste planul pe care il aproba directoarea inchisorii. Fotbal, tenis cu piciorul, toate activitatile sportive sint organizate de el. Poarta toata ziua pe urechi niste casti conectate la un walkman. L-am intrebat intr-o zi ce tot asculta si mi-a spus ca nimic, nu are caseta in el. «Il tin ca sa nu ma deranjeze ceilalti». Le tot spunea detinutilor ca are informatii ca luna viitoare se va da o gratiere si ca vor iesi afara. Il ascultau toti cu gura cascata. A doua luna le spunea ca inca se discuta si ca va veni gratierea. L-am intrebat ce le va spune urmatoarea luna si mi-a spus ca nu le va mai preciza anul cind va fi data gratierea”, ne-a spus maiorul Oniga.
Plingere la Strasbourg
Dupa 11 luni de puscarie, ofiterii ieseni au fost pusi in libertate. „La fiecare termen de prelungire a mandatului, procurorii sustineau ca prezentam pericol social prin rezonanta si ca trebuie sa stam in arest. Chiar si dupa cele 6 luni in care ar fi trebuit sa termine rechizitoriul, tot motivul asta il invocau. Judecatorii au fost cei care au decis eliberarea noastra”, ne-a declarat colonelul Tucaliuc. Maiorul Oniga si-a reluat activitatea la aceeasi unitate militara, in timp ce colonelul Tucaliuc a fost transferat la Brigada Motorizata din Tatarasi. „Am inaintat o plingere penala impotriva capitanului magistrat Marian Istrate pentru abuzurile de care a dat dovada pe toata perioada cercetarilor. Din cite stiu, procurorul a fost suspendat din functie si s-au inceput cercetarile impotriva sa. Pentru incalcarea flagranta a legislatiei, am redactat un memoriu adresat ministrului Justitiei, presedintelui Iliescu si Curtii Drepturilor Omului de la Strasbourg”, ne-a declarat colonelul Tucaliuc. In incheirea memoriului, acesta a precizat ca va solicita „repararea pagubei materiale pricinuite si plata de daune morale”. Un memoriu asemanator, semnat de maiorul Oniga, a fost trimis pe adresa Curtii Drepturilor Omului de a Strasbourg. „S-a sustinut ca noi am prejudiciat ministerul. Atunci de ce nu s-a constituit ministerul parte civila in acest proces?”, s-a intrebat retoric colonelul Tucaliuc.
Ofiterii se considera victimele unor jocuri in care apare un mare afacerist cu petrol
Licitatia din 2003, privind achizitionarea de combustibil in MApN, a fost „cheia” dosarului instrumentat de procurorii PNA. In mai, august si septembrie au fost organizate licitatii la Iasi, Bucuresti, respectiv Cluj pentru aprovizionarea cu combustibil a unitatilor militare din tara. Conform celor sustinute de cei doi ofiteri ieseni, licitatiile nu au fost cistigate de cine trebuia. Au urmat arestarile efectuate in rindul ofiterilor din cele trei municipii. „In spatele acestei actiuni au existat interese politico-financiare importante”, arata colonelul Fanica Tucaliuc in memoriul trimis ministrului Justitei. Acesta sustine ca arestarea s-a impus pentru a fi anulate licitatiile si atribuirea contractului de aprovizionare unei anumite firme. „In acest mod, contractele au fost atribuite fara licitatie unei firme care apartine unei persoane foarte cunoscute si cu relatii apropiate in cercul politic de la putere. Daca veti dispune citeva investigatii la cele doua unitati din Iasi si Bucuresti veti afla care este societatea care a preluat contractele si care este persoana din spatele acestei actiuni. Daca pentru UM 02031 Bucuresti, incredintarea directa a contractului catre aceasta societatea intr-un fel se justifica pentru faptul ca aceasta a participat la licitatia initiala, clasindu-se pe locul al doilea fata de cea cistigatoare, la UM 02033 Iasi aceasta incredintare nu se justifica deoarece pretul practicat de societatea in cauza este mult mai mare decit cel cu care era achizitionat combustibilul prin contractul initial. In acest mod, MApN a platit o suma mult mai mare pentru aceeasi cantitate de combustibil. Si uite asa, pentru atingerea unor scopuri si interese meschine ale unor oameni de afaceri din preajma puterii se trece peste «cadavre»”, sustine colonelul Tucaliuc.
Acuzatiile procurorilor PNA
Conform rechizitoriului intocmit de procurorii PNA Bucuresti, colonelul Fanica Tucaliuc este acuzat de luare de mita in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, iar maiorului Dumitru Oniga, pe linga aceleasi acuzatii, i s-au mai retinut si fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual. Procurorii sustin ca „inculpatul Tucaliuc, in calitate de comandant al UM 02033, a pretins si primit de la Tofan Emil Cristian, administrator la SC „Benzotof” Comanesti (societatea cistigatoare a licitatiei – n.r.), sume de bani in scopul de a-i asigura buna derulare a contractului pe care l-a incheiat cu unitatea sa, precum si efectuarea la timp a platilor”. Acelasi lucru i s-a imputat si maiorului Dumitru Oniga, sef birou energetic la unitatea militara. „Fata de cei doi s-a retinut si faptul ca si-au indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu, admitind plata in avans a unor produse necorespunzatoare calitativ, cauzind ministerului Apararii Nationale o paguba de peste 9 miliarde lei. Inculpatul Oniga Dumitru a semnat in fals mai multe documente de receptie, atestind in mod neadevarat ca a primit produs petrolier de o calitate superioara”, se arata in rechizitoriul PNA. (N. Manoliu)

Comentarii