Dovezile lui Burlui sint cusute cu ata alba

vineri, 13 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Dovezile lui Burlui sint cusute cu ata alba

"Indubitabilele" dovezi ale lui Vasile Burlui se afla pe masa Ministerului Educatiei Nationale (MEN). Acum, decanul Facultatii de Stomatologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi (UMF), poate rasufla usurat ca a gasit arme si la ultimele "atacuri" in cazul diplomelor false. Declaratiile profesorilor din comisia de licenta, notele acordate de acestia, semnaturile italienilor pe chitantele eliberate de banca, la achitarea taxei de inscriere si niste procuri autentificate la notariat sint dovezile cu care decanul Burlui doreste sa demoleze concluziile cercetarilor facute de Politia de Frontiera. Care este realitatea?
Doi italieni din cei 63 care au primit licenta in Stomatologie la UMF nu au venit in Romania in perioada desfasurarii examenului. Zaccheo Alessandro si Longo Omero nu figureaza in evidentele Politiei de Frontiera. Aceste date, facute publice de secretarul de stat MEN, Adrian Miroiu, in Comisia de Invatamint a Senatului Romaniei, au fost rapid contracarate de Burlui.
Impreuna cu cei sapte membri ai comisiei de licenta, el a "demonstrat" ca cei doi italieni s-au aflat in tara in timpul examenului de licenta. Sa analizam, pe rind, dovezile lui Burlui.
Prima dovada: declaratiile profesorilor
Toti cei sapte profesori, membri in comisia de licenta din iunie 1999, au declarat pe propria lor raspundere ca i-au examinat pe Zaccheo Alessandro si pe Longo Omero. "Declaratiile scrise ale membrilor comisiei au fost transmise la minister, asa cum ni s-a cerut", a afirmat rectorul UMF Iasi, prof.dr. Carol Stanciu. Prof.dr. Vasile Burlui, prof.dr. Constantin Fatu, prof.dr. Elisabeta Laba, prof.dr. Maria Pavel, prof.dr. Corneliu Neamtu si conf.dr. Catalina Morarasu au redactat deja declaratiile solicitate de minister. Al saptelea membru al comisiei, prof.dr. Stefan Lacatusu, a absentat pina acum, el urmind sa trimita declaratia in zilele urmatoare, ne-a informat rectorul UMF. Deci, cei sase profesori afirma ca i-au examinat pe Zaccheo Alesandro si pe Longo Omero. Doar prof.dr. Corneliu Neamtu a putut fi contactat telefonic. Intrebat cum a decurs examenul cu cei doi italieni, el a raspuns: "Aveti un purtator de cuvint care sa va raspunda la intrebari. Imi pare foarte rau".
Dovada a doua: procurile
Niste acte intocmite la notariatul de pe strada Arcu, de Carmen Iulia Popa, sint considerate de Burlui dovada "indubitabila" ca cei doi italieni au fost in tara in perioada licentei. "Este vorba despre niste procuri autentificate prin notariat. Cu ajutorul acestora, diplomele de licenta puteau fi ridicate de la secretariat de insotitorul italienilor, prorectorul Universitatii Ecologice, Mircea Vatasescu. Au fost intocmite asemenea acte pe numele tuturor celor 63 de italieni pentru a nu mai veni in tara sa-si ia diploma", ne-a explicat secretara-sefa a Rectoratului UMF, Dana Buceac. Pe 23 iunie 1999 au fost intocmite, pe numele celor doi italieni, "incheieri de autentificare". "In fata mea, Popa Carmen Iulia, notar public, s-a prezentat: Longo Omero, cetatean italian, domiciliat in Roma, Republica Italia, prin pasaport nr. 981649L, eliberat de autoritatile italiene", se precizeaza in autentificarea prezentata ca dovada de Vasile Burlui. Un act similar certifica prezenta la Iasi si a lui Zaccheo Alessandro.
Contactata telefonic, Carmen Iulia Popa a refuzat sa dea detalii despre procurile intocmite pentru candidatii italieni, inchizind telefonul. "Nu va spun prin telefon", a spus aceasta. Cum se explica faptul ca cei doi italieni au fost in Iasi la licenta, insa nu au fost trecuti in evidentele Politiei de Frontiera? Sa fi trecut italienii granita ilegal? Sa fie informatiile Politiei incerte? Un cadru didactic de la Facultatea de Stomatologie, care a preferat sa isi pastreze anonimatul, ne-a relatat cum si-a intocmit o procura de autentificare la un notariat iesean. "Am completat un formular, mi-am pus semnatura in locul indicat pentru aceasta si am inminat formularul persoanei pe care o imputerniceam sa ma reprezinte", isi aminteste profesorul.
Dovada a treia: semnaturile de pe chitante
Decanul Vasile Burlui a gasit chitantele care fac dovada ca cei doi italieni si-au achitat la banca taxa de inscriere la licenta. Pe chitante se specifica faptul ca banii au fost platiti de cei doi si exista semnatura acestora. Mai multi profesori din UMF ne-au spus insa ca exista o obisnuinta ca cetatenii straini veniti la studii sa isi plateasca taxele prin intermediul unui delegat. "Banca nu este interesata daca banii sint virati de persoana in cauza sau de altcineva. Important este sa incaseze banii" este de parere un cadru didactic de la Medicina. Dana Buceac, secretara-sefa a Rectoratului UMF, ne-a confirmat faptul ca taxele strainilor sint achitate in multe cazuri de catre delegati de-ai lor. "In aceste situatii, pe chitanta se precizeaza ca in locul persoanei «X» a platit persoana «Y». Pe chitantele celor doi italieni sint chiar semnaturile lor si se specifica faptul ca au platit ei insisi", ne-a mai spus Dana Buceac. Doar ancheta Politiei si Parchetului va putea elucida toate aceste inadvertente si vor putea inlatura incertitudinile scoase la iveala de investigatiile realizate pina acum in cazul diplomelor false. (Emilia CHISCOP)

Comentarii