Fabrica de tigarete din Iasi s-ar putea reintoarce la stat

luni, 03 martie 2003, 00:00
2 MIN
 Fabrica de tigarete din Iasi s-ar putea reintoarce la stat

Fabrica de tigarete din Iasi ar putea reintra in proprietatea statului. Planurile de restructurare a grupului de firme "Interagro", actionarul majoritar al "Societatii Nationale a Tutunului din Romania" (SNTR), prevad renuntarea la fabrica ieseana. "In prezent exista un plan de restructurare a SNTR-ului care prevede inchiderea a doua fabrici: cea de la Iasi si Timisoara", a declarat Nicolae Stefan, presedintele Federatiei sindicale a societatilor din domeniul agricol "Agrostar", cu ocazia unei conferinte de presa desfasurata simbata la Iasi. In cazul in care planurile actionarului majoritar se vor pune in practica, fabrica ieseana de tigarete va fi preluata de catre Autoritatea de Privatizare, dupa cum sustine Stefan.
Anul trecut, in conditiile in care fabrica de la Iasi a inregistrat pierderi, a platit totusi bugetului local 224 miliarde lei, reprezentind taxe si impozite. In plus, 200 de oameni vor ramine pe drumuri.
La finele anului trecut, fiscul a suspendat licenta de comercializare a produselor din tutun a SNTR-ului, pentru ca societatea avea datorii totale la bugetul de stat de peste 3.000 de miliarde lei. Stefan a afirmat ca datoriile au fost acumulate de-a lungul timpului, incepind din anul 1993.
"SNTR a fost o vaca de muls pentru reprezentatii puterii"
Ele nu sint rezultatul exclusiv al administrarii SNTR-ului de catre grupul "Inteagro". "Si inanite de privatizare societatea a fost o vaca numai buna de muls pentru reprezentatii puterii. Multi dintre ei au folosit fondurile SNTR-ului pentru campanii electorale", sustine Stefan.
Acesta a tinut sa precizeze ca societatea nu se poate redresa fara ajutorul statului. Dupa cum sustine liderul sindicatului "Agrostar", oricine ar cumpara in acest moment SNTR-ul nu poate achita datoriile la stat daca nu primeste ajutorul guvernului. Angelica Voicu, lidera de sindicat de la fabrica ieseana, a lipsit inexplicabil, cu toate ca si-a anuntat prezenta cu o zi inainte.
Statul cistiga 20.000 de lei la fiecare litru de vin vindut
Tot in conferinta de presa de simbata, Constantin Niagu, liderul sindicatului societatii "Contari" SA, a criticat dur fiscalitatea ridicata aplicata producatorilor autohtoni de vinuri. Dupa calculele sale, societatea ieseana plateste statului pentru un litru de vin vindut aproape 20.000 de lei. El a aratat ca, daca la acestea se adauga si costul de productie, de 20.000-22.000 lei, atunci societatii nu prea ii mai ramine nimic din vinzarea unui litru de vin.
Astfel, preturile ridicate nu permit societatii comercializarea intregii cantitati de vinuri produse, conducind la marirea permanenta a stocurilor, ceea ce nu poate decit sa pagubeasca bugetul statului.
La aceste greutati se adauga si concurenta neloiala din partea producatorilor clandestini de vinuri sau a celor care vind produse cu nume apropiate de cele consacrate.
Liderul de sindicat de la Cotnari a dat exemplul vinurilor produse in "Vincon Vrancea" sub marca Grasa. "Numai SC «Contari» are dreptul sa comercializeze sub aceasta denumire", sustine Niagu. Acesta a mai precizat ca reprezentantii Ministerului Agriculturii nu se implica deloc in rezolvarea unor astfel de diferente, pagubind astfel producatorii consacrati. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii