Feriti-va de Lenuta Rusu

vineri, 10 martie 2000, 00:00
6 MIN
 Feriti-va de Lenuta Rusu

Trei familii aruncate cu mobila-n strada, o a patra aflata pe punctul de a-si pierde casa si alte citeva mutate la rude sau la tara, n-au reusit sa scape nici in vis de ieseanca Lenuta Rusu. Pusa pe capatuiala, aceasta si-a inceput afacerea in 1997, cind a dat un anunt intr-un ziar local, oferind bani cu dobinda greu de acoperit: 20-25% pe luna pentru credite in lei si 15-20% pentru imprumuturi in dolari. Pina la sfirsitul lunii februarie a.c., Lenuta Rusu reusise sa-i faca "fericiti" pe nu mai putin de 46 de ieseni, care au garantat cu propriile locuinte in schimbul sumei totale de 82.000 dolari si 341 milioane lei. Suma actualizata depaseste binisor doua miliarde de lei, profitul net al creditorului apropiindu-se de aceeasi valoare. "Nu i-am obligat eu sa vina sa-mi ceara bani", afirma Lenuta Rusu, referindu-se le cei care s-au trezit cu casa scoasa la licitatie. "Totul este legal, actele de imprumut sint facute la notariat, nimeni nu le poate pune la indoiala", sustine femeia. Disperati din cauza lipsei banilor, sau pur si simplu fiind de o naivitate vecina cu prostia, unii dintre cei 46 de ieseni s-au aruncat cu ochii inchisi si au semnat contracte de imprumut care-ti fac parul maciuca. Luind un exemplu din zecile de cazuri, pentru un credit de 30 de milioane se solicita, dupa numai patru luni, returnarea sumei de 60 de milioane. Valoarea datoriei crestea simtitor odata cu prelungirea datei-limita de achitare a imprumutului. Constienta ca are in mineca toate atuurile, Lenuta Rusu nu a facut decit sa se asigure ca banii oferiti ar putea fi recuperati prin vinzarea la licitatie a locuintelor puse drept gaj.
Intrebarile preliminare de genul "Cite camere aveti? In ce zona stati? Aveti balcon ?", urmate uneori chiar de inspectarea locuintelor respective, i-au dat iesencei garantia ca poate trece la pasul urmator.
Apartamente luate la jumatate de pret, prin intermediul Judecatoriei
Din declaratiile celor care au apelat la Lenuta Rusu reiese ca aceasta a refuzat sa primeasca dobinda in fiecare luna, solicitind suma totala la data scadenta. Unii dintre cei 46 de ieseni sustin ca atunci cind s-au dus sa returneze datoria, Lenuta Rusu a incercat sa traga de timp, evitind sub diferite pretexte sa primeasca banii. "Ne-am chinuit vreo doua zile pina sa o convingem sa primeasca banii. Nu a vrut sa ne intilnim, insa pina la urma a cedat, si am mers la notar pentru a scoate casa de sub gaj", ne-a declarat Maria Pislaru, care, in iunie anul trecut, a imprumutat 1.450 de dolari, cu o dobinda lunara de 20%. Acelasi lucru l-a sustinut si Rodica Gorbanescu, pusa pe jar in urma cu un an, dupa ce a impumutat 1.000 de dolari: "M-am dus de doua ori la notar si am asteptat-o pe Rusu ca o timpita, timp de mai multe ore. Cind am vazut ca nu vine nici a doua oara, am fost la ea acasa si i-am zis ca o bat daca nu vrea sa-mi primeasca banii. Am luat-o de mina si am dus-o fortat la notar. Daca nu eram mai ferma, cred ca pierdeam apartamentul". Mai putin noroc au avut insa membrii familiei Anghel, evacuati luna trecuta din propriul apartament, dupa ce Lenuta Rusu i-a dat in judecata, caz relatat de "Monitorul" la acea vreme. Imprumutul de 6,2 milioane lei luat in martie 1997 a ajuns intre timp la valoarea de 32 de milioane. Apartamentul familiei Anghel, cu doua camere, valorind pe piata imobiliara circa 120 milioane de lei, a incaput in miinile Lenutei Rusu la pretul de numai 64 milioane, atit cit fusese evaluat de expertii Judecatoriei. "La data-limita de restituire a sumei nu am gasit-o pe Lenuta Rusu, si ulterior aceasta a evitat intilnirile cu mine, urmarind astfel sa obtina apartamentul cu care am garantat imprumutul", a declarat Miorica Anghel.
"Mai, asta vrea sa te lase fara casa"
Intr-o situatie asemanatoare s-au aflat alte doua familii. Ieseanul Cristian Pomarleanu a ramas pe drumuri dupa un imprumut de 27 de milioane de lei, in timp ce familia Axinte si-a pierdut apartamentul tot cu "sprijinul" Lenutei Rusu. Aceasta s-a oferit sa o ajute pe o femeie din comuna Scinteia, reprezentind-o in instanta pentru a reusi sa puna mina pe apartamentul sotilor Axinte. Mai multi ieseni din cei 46 si-au vindut in mod fortat casele sau au facut schimb de locuinte, neavind suficienti bani pentru a plati imprumuturile. Intr-o postura de-a dreptul disperata se afla acum familia Sion, dupa ce Tribunalul Iasi i-a dat dreptate Lenutei Rusu, obligindu-i pe primii la plata a 64 milioane lei. Suma reprezinta valoarea la care s-a ridicat un imprumut de 7,5 milioane lei. Sotii Sion sustin insa ca sint victimele unei escroace. "I-am dat o parte din datorie, si nu mi-a semnat o chitanta, a zis ca mergem pe incredere. Cind am vrut sa-i dau si restul, nu a vrut sa mi-i ia, spunindu-mi ca ii datorez mai mult, dupa socotelile ei. Mi-am dat seama ca vrea sa ma insele atunci cind sora mea, studenta la Drept, a citit contractul de imprumut. Mi-a zis: ?Mai, asta vrea sa te lase fara casa !?", ne-a declarat Gabriela Sion. Evaluat de experti la 78 de milioane de lei, apartamentul familiei Sion valoreaza pe piata imobiliara peste 100 de milioane de lei. Daca va cistiga procesul si la Curtea de Apel, Lenuta Rusu isi va trece in vitrina cu trofee inca o locuinta, cu titlu de chilipir. Speriata de eventualitatea aparitiei in presa a unui articol legat de propria "afacere", Lenuta Rusu a fugit ieri de reporterii "Monitorului". Pina acum, politistii care au investigat activitatea iesencei nu au reusit sa gaseasca dovezi evidente de incalcare a legii. Ei pur si simplu ridica din umeri: "Nu avem ce-i face! Nu exista cadrul legal !"
Lenuta Rusu se plinge ca n-are bani, dar imprumuta 40 de mii de dolari intr-o luna
Prezenta ieri la sediul redactiei, Lenuta Rusu s-a plins ca nu are bani. S-ar putea ca ea sa fi ramas intr-adevar fara bani pentru ca, nu mai tirziu de saptamina trecuta, in anunturile de mica publicitate din presa locala, ea anunta ca "ofera imprumuturi cuprinse intre 1000 si 1500 de dolari cu dobinda de 15 %". Astfel de anunturi sint prezente de cel putin doi ani de zile, valoarea imprumutului crescind constant. De exemplu, in luna aprilie 1999 ea a "ajutat" patru ieseni cu 33.000 de dolari, 2.080 de dolari, 20.880.000 lei, respectiv 1.892 de dolari. Adunind suma, rezulta ca anul trecut, la inceputul lunii aprilie, "saracia" ei se apropia de aproximativ 40.000 de dolari.
Cum va puteti apara de "rechinii" specializati in camatarie
Calea cea mai sigura de a nu va trezi aruncati in strada din propriul apartament este sa nu apelati la camatarii care isi ofera "generoasele" servicii prin mica publicitate. Daca o astfel de situatie nu poate fi ocolita, la data scadenta a imprumutului nu va ramine decit sa varsati la CEC, pe numele celui care v-a dat banii, suma care o datorati. In cazul cind persoana respectiva este de rea credinta, adica se sustrage deliberat de la primirea datoriei, atunci la data scadenta trebuie sa va prezentati obligatoriu la biroul executorilor judecatoresti. Aici anuntati ca doreti sa dati banii inapoi, dupa care va prezentati la CEC pentru a-i depune pe numele "binefecatorului" dvs. Cu dovada depunerii banilor mergeti la executorii judecatoresti, acestia avind obligatia de a-l anunta pe camatar ca a primit banii. Avocata Carmen Bernic considera ca fenomenul camatariei ar putea fi stopat doar prin interventia legiuitorului. "Este un mod aparent legal de imbogatire care ascunde de cele mai multe ori premeditare, foarte foarte multa rea credinta si lipsa de omenie. Daca lipsa de omenie nu este sanctionata de lege, premeditarea si dorinta de inavutire poate fi stopata. Cind se sesizeaza un astfel de fenomen care tinde sa se generalizeze, cind imprumutatorii formeaza plutoane de elita a caror avere creste considerabil de la zi la zi, este datoria legiuitorilor sa intervina", ne-a spus avocata Carmen Bernic. (Adriana PLECAN, Adrian ONCIU)

Comentarii