Firmele de asigurari se vor bate pentru 160 milioane de dolari

luni, 27 mai 2002, 23:00
4 MIN
 Firmele de asigurari se vor bate pentru 160 milioane de dolari

Parlamentul pregateste o masa bogata pentru societatile de asigurari: introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor. Proiectul de lege, initiat de Guvern la recomandarea Bancii Mondiale, a fost adoptat de Camera Deputatilor, urmind sa intre si la Senat. In Romania sint aproximativ 8 milioane de locuinte. Sint mai multe propuneri pentru felul in care va fi platita polita de asigurare. Ori se va merge pe varianta platii in functie de valoarea imobilului ori se va opta pentru o prima unica de 20 de dolari pe an si despagubiri pina la limita sumei de 15.000 de dolari. Daca luam in calcul ultima varianta rezulta ca firmele de asigurari se vor bate pentru un tort de 160 milioane de dolari pe an.
Aceasta suma va fi un mar de discordie intre asiguratori. Razboiul preturilor va fi o cale de atragere a clientilor. Cazul "Asirom"-ului din acest an spune multe. In luna decembrie 2001 aceasta societate a acordat reduceri la plata asigurarii de raspundere civila auto cu mult sub cele legiferate de guvern. De aici nu au de cistigat decit asiguratii, care scot mai putini bani din buzunar. Dar, daca extindem cazul la asigurarea locuintelor, lucrurile se complica. Un cutremur major ar provoca pagube de citeva miliarde de dolari. La evenimentele din 1977 s-au inregistrat pierderi de 2 miliarde de dolari. In acest caz, de unde ar mai avea societatile de asigurari bani pentru eventualele despagubiri, daca ele s-ar intrece in reduceri de pret ? Cine ar reasigura aceste polite la valoarea pagubelor posibile?
Va fi dificil de urmarit evidenta platitorilor
Cu toate ca posibilul cadou oferit de guvern este destul de mare, asiguratorii nu manifesta entuziamul asteptat fata de acest proiect. O problema ridicata de asiguratori este cum anume se va face plata. Pina in 1996, asigurarea locuintelor era obligatorie. Doar o singura societate se ocupa de aceasta asigurare, "Asirom". Daca revenim in 2002, piata nu mai permite acest lucru. Din aceasta cauza modalitatile de plata si verificarile vor fi greoaie.
"Pina in anul 1996, asigurarea era platita odata cu impozitul pe locuinta la circumscriptiile fiscale locale. Se putea controla cine a platit si cine nu. Dar acum va fi foarte dificil de urmarit evidenta platitorilor", considera Gheorghe Dragan, directorul sucursalei "Asirom" Iasi.
Ce se intimpla cu constructiile fara autorizatie
Deorece legea trebuie sa cuprinda in textul ei o multime de cazuri particulare, nici reprezentantii firmelor de asigurari nu sint lamuriti cum anume va functiona asigurarea obligatorie a locuintelor. "Nu cred ca este o solutie viabila, cel putin din punct de vedere al puterii de cumparare a populatiei. O solutie ar fi ca Guvernul sa subventioneze aceste prime pe care populatia nu le poate plati. Pe de alta parte, asigurarea obligatorie inseamna ca totul trebuie asigurat. Ce se intimpla cu cladirile care au fost construite fara autorizatie? Ce facem cu cele care nici macar nu se pune problema de risc, la care singura incertitudine este momentul cind se vor prabusi", se intreaba Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania.
Oamenii ar percepe asigurarea ca un nou impozit
Un alt mare pericol este ca asigurarea sa nu fie perceputa ca un impozit. Daca oamenii vor plati o buna bucata de vreme si nu vor avea nevoie de despagubire, se vor intreba care este rostul noii "taxe". Singura diferenta pe care o va observa ieseanul de rind va fi destinatia pe care o vor lua banii. Acestia nu vor mai ajunge in buzunarele statului, ci vor intra in conturile unor firme private. Astfel, multi vor fi tentati sa se sustraga. De exemplu, in Turcia, dupa catastrofalele cutremure din 1999, s-a introdus obligativitatea asigurarii cladirilor. La doi ani de la eveniment, numai un sfert din cladiri sint asigurate.
Care este nivelul actual al primelor
Daca totusi legea va fi aprobata, ea trebuie sa cuprinda o serie de masuri pentru a fi viabila.
Gheorghe Dragan sustine ca in textul unei legi bune se vor gasi metodele prin care primele vor fi usor de colectat. In plus, pretul politelor ar trebui sa fie suficient de mare incit sa asigure rentabilitate firmelor de asigurari. Conform proiectului de lege, pretul asigurarilor va fi situat intre 15 si 20 de dolari, iar despagubirile se vor situa in limita sumei de 15.000 de dolari. In prezent, o garsoniera de 100 de milioane de lei poate fi asigurata contra sumei de 150.000 (aproape 5 dolari), un apartament de 250 milioane de lei cu 350.000 lei, iar polita de asigurare pentru unul de 400 de milioane costa 1.200.000 lei. Dupa cum se poate observa, nivelul actual al primelor este mai mic decit al celor propuse prin proiectul de lege. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii