Gaura de 1,4 miliarde lei din afaceri cu alcool

marți, 21 mai 2002, 23:00
2 MIN
 Gaura de 1,4 miliarde lei din afaceri cu alcool

Contrabanda cu alcool sufoca producatorii care isi desfasoara activitatea in conditii legale. Piata neagra este practic invadata de produse alcoolice contrafacute. Din aceasta cauza, statul pierde anual sume de ordinul sutelor de milioane de dolari. Singurul producator de alcool si produse alcoolice din Iasi anunta la inceputul lunii ca, din cauza ultimelor scumpiri, va fi nevoit chiar sa-si inchida portile pentru o perioada. Numai intr-o luna, o singura firma a introdus in Iasi aproape10 tone de alcool de contrabanda.
In perioada 14 februarie – 22 martie 2002, societatea in cauza a adus pagube bugetului de stat in valoare de 1,4 miliarde de lei. Firma se numeste "Complex Sportiv Angero", iar patronul ei este Gheorghe Grancea.
In acte, tuica, in realitate, alcool etilic
Dosarul, instrumentat de comisarii Garzii Financiare Iasi, a fost trimis la Parchetul de pe linga Judecatorie, ajungind in final la Politia Economica a judetului Iasi. Societatea ieseana se aproviziona, in acte, cu materie prima de la o firma din Vilcea, "Bielen Trading". Cei care au instrumentat dosarul banuiesc ca sursa de aprovizionare era cu totul alta, insa pina in prezent nu au reusit sa o identifice.
Cum era tepuit statul? Firma se aproviziona, in acte, cu tuica de la "Bielen Trading", cu sediul in Vilcea. Tuica s-a dovedit a fi de fapt alcool etilic. La cererea comisarilor Garzii Financiare s-au prelevat probe din materia prima existenta la firma ieseana si au fost date spre analiza la Laboratorul de Sanatate Publica. Aici s-a constatat ca asa-zisa tuica de 50 de grade era alcool etilic de 48 de grade.
Autorizatia de productie de alcool a firmei "Bielen Trading" expirase din data de 14 februarie. Toate prejudiciile aduse bugetului de stat sint calculate pentru marfurile cumparate dupa aceasta data. In dosar se arata ca marfa era luata pe credit. Nu se platea in momentul livrarii decit o anumita parte din bani. Reprezentantii firmei "Complex Sportiv Angero" spun ca "banii care se plateau inainte ar fi reprezentat tocmai contravaloarea taxelor pe care trebuiau sa le plateasca firma vilceana". Dar, deoarece "Bielen Trading" nu avea autorizatie, accizele nu au ajuns la stat. Comisarii Garzii sustin ca banii au intrat in realitate in buzunarele patronului iesean.
Autovehiculul trecut in acte nu putea sa transporte toata cantitatea inscrisa pe factura
Pe facturile care insotesc marfa se trec datele de identificare a masinii care a efectuat transportul. La fel au procedat si reprezentantii firmei "Angero". Au procedat corect, cu singura diferenta, autovehiculul trecut nu putea sa transporte cantitatea de 7,5 tone, cit era trecut pe o singura factura, dupa cum se arata in dosar. Din acest motiv se crede ca marfa a fost achizitionata in realitate din cu totul alta parte.
Prejudiciu creat statului ajunge la 1,4 miliarde lei. Din neplata accizelor, 389 milioane de lei, a TVA-ului, 448 milioane de lei, la care se adauga costul marfii, cifrat la 558 milioane de lei. Acesta s-a adaugat la paguba deoarece firma nu avea documente justificative care sa dovedeasca provenienta marfii. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii