Politistii isi acopera urmele incompetentei prin furt?
Au disparut acte din Dosarul Larisa

sâmbătă, 07 ianuarie 2006, 00:00
10 MIN
 <i><u>Politistii isi acopera urmele incompetentei prin furt?</i></u><br> Au disparut acte din Dosarul Larisa

Cel mai grav lucru constatat de comisia de ancheta de la Bucuresti in „Cazul Larisa” este ca lipsesc acte si probe din dosarul intocmit de politistii ieseni in timpul cautarilor. Acestea ori n-au fost intocmite, ori au disparut in mod misterios pentru a ascunde fapte pentru care puteau fi trasi la raspundere. Daca actele au fost furate, gestul disperat, considerat a fi o portita de salvare, s-a intors insa impotriva lor. Pe linga incompetenta de care au dat dovada in rezolvarea cazului „Larisa”, ei si-ar mai putea lipi o eticheta: aceea de hot. Pina la aceasta ora, se stie doar ca „echipa rusinii” nu va scapa nepedepsita: de la sanctiuni financiare pina la destituiri, in functie de greselile comise. Dar nu se stie pina unde se va merge, ierarhic vorbind, cu pedeapsa. Tot ieri seara, s-a pus in miscare si Parchetul General. Inspectori ai acestei inalte instante vor sosi la Iasi sa verifice si ei cum si-au indeplinit politistii obligatiile in cursul cercetarilor.
Dupa trei zile in care au verificat fila cu fila dosarul „Larisa”, anchetatorii Inspectoratului General al Politiei au plecat fara a prezenta oficial nici un raport de control. Au lasat in urma doar niste concluzii verbale. „In acest moment, este clar ca s-a gresit in derularea si conducerea anchetei. Nu au fost intocmite toate rapoartele necesare pe parcursul anchetei. Lipsesc documente de procedura care ar fi trebuit sa se regaseasca in dosar. Oricum, la acest moment, nu discutam inca despre demiteri. Cei vinovati vor raspunde, dar decizia va apartine ministrului Administratiei si Internelor”, a declarat prefectul Radu Prisacaru. Singurul nume avansat aproape cu certitudine pe lista viitoarelor demiteri este cel al lui Dumitru Tarcan, adjunctul comandantului Inspectoratului Politiei Judetene si seful echipei care a cautat-o pe Larisa. Subprefectul Florin Ungureanu s-a pronuntat deja explicit in privinta acestuia, apreciind ca a condus prost ancheta Politiei. La acesta s-ar putea adauga si inca cel putin trei dintre politistii care ar fi actionat gresit in cursul anchetei. Decizia finala in privinta capetelor care vor cadea din Politia ieseana ii va apartine ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Acesta va primi astazi raportul inspectorilor trimisi la Iasi, urmind sa decida luni asupra eventualelor schimbari din IPJ.
Politistii au recunoscut ca au scotocit superficial in boxa
Raportul inspectorilor bucuresteni urmeaza sa fie intocmit oficial la intoarcerea lor la Bucuresti. Acestia au constatat insa deja deficiente grave in derularea anchetei facute de politisti in cazul „Larisa”. Practic, disparitia fetitei a fost tratata la capitolul „si altele”, politistii concentrindu-se asupra cazului ca si la disparitia unui ciine din ograda unui satean. Concret, din primele zile ale anchetei, politistii au verificat subsolul blocului in care a locuit Larisa, fara a gasi insa nimic. Intreaga inspectie a durat doar 10 minute, politistii multumindu-se sa deschida usile boxelor si sa arunce o privire scurta, fara a face verificari suplimentare. Raspunsul dat de politistii ieseni cu privire la modul cum au facut cercetarile a fost de-a dreptul penibil. Astfel, inspectorii IGPR au auzit de la ieseni ca au cautat superficial pentru ca inca se asteptau sa o gaseasca pe Larisa in viata. „S-a spus ca se cauta o persoana vie, nu un cadavru”, a spus unul dintre membrii comisiei de ancheta. Culmea, pe masura ce timpul trecea, iar Larisa nu era gasita nici in viata si nici moarta, politistii ieseni nu si-au schimbat stilul de lucru. Nu a fost efectuata o a doua verificare temeinica a subsolului blocului in care a locuit Larisa, desi incepuse sa devina clar ca aceasta nu va mai putea fi gasita in viata. Mai mult, inspectorii bucuresteni nu au gasit in dosarul „Larisa” tocmai raportul de perchezitie din subsolul blocului. Acest raport de perchezitie ii interesa in mod deosebit pe inspectori, deoarece ar trebui sa contina detalii despre ce anume au gasit in boxa si cum au verificat lucrurile de acolo. Era mentionata oare in raportul lipsa existenta unei cutii? Poate cutia in care era cadavrul si pe care ei nu au deschis-o? Politistii au sustinut ca au cautat cadavrul in boxa si ca nu l-au gasit, iar criminalul a marturisit ca a dus-o la Larisa in subsol inca din ziua comiterii crimei.
Identificare in grup: „asta a fost, asta n-a fost”
Culmea penibilului a fost atinsa atunci cind anchetatorii IGPR au vrut sa afle cine a efectuat perchezitia din boxe. Politistii ieseni au pasat raspunsul de la unul la altul, nici unul nerecunoscind ca ar fi coborit in subsoluri. Practic, politisti cu zeci de ani de experienta in criminalistica s-au comportat ca niste pustani care au spart cu mingea un geam si se arata cu degetul unul pe altul. Din acest motiv, inspectorii bucuresteni au fost nevoiti sa mearga cu pozele politistilor in blocul Larisei si au chemat vecinii sa-i identifice. „Locatarii din bloc au spus: «asta a fost la subsol, asta n-a fost»”, a spus prefectul Radu Prisacaru. In ultima instanta, a fost adus din arest si criminalul si i s-a cerut sa recunoasca dupa poze cu cine a fost in subsol si cu cine nu a fost.
Lista cu numele propuse pentru sanctionare creste zilnic
Inspectorii bucuresteni au avut surpriza sa constate ca din dosarul „Larisa” lipsesc si alte piese importante. Astfel, in fiecare zi se stabilea, pentru fiecare politist in parte, ce anume trebuia sa investigheze. La sfirsitul zilei, la dosar urma sa se depuna, tot de catre fiecare politist, un raport privind rezultatele cercetarilor. O buna parte din aceste rapoarte nu se regasesc insa la dosar. Practic, aceasta ar insemna ca politistii „de teren” nu s-au omorit cu cercetarile, iar Dumitru Tarcan, coordonatorul anchetei, nu s-a obosit sa-i intrebe ce au mai gasit. Intr-o a doua varianta, lipsa rapoartelor zilnice poate insemna faptul ca acestea au fost pur si simplu sustrase din dosar. Pe lista neagra a inspectorilor bucuresteni se vor regasi miine, se pare, patru nume din Politia ieseana propuse pentru sanctionare, dar lista poate sa nu se opreasca aici.
„Luni, lucrurile vor fi clarificate”
Astfel, Tarcan este capul de lista ca propunere de demitere din functie, acestuia reprosindu-i-se proasta coordonare a anchetei. Alaturi de acesta, s-ar putea regasi pe lista subcomisarul Dumitru Opinca, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminalistice, inspectorul principal Liviu Nica, din cadrul aceluiasi serviciu si Ioan Nica, seful de post din comuna Ciurea. Acestora li se reproseaza faptul ca nu au intocmit actele necesare pentru finalizarea dosarului „Larisa”. „Deocamdata, asteptam rezultatele anchetei celor de la IGPR. Voi discuta cu ministrul Vasile Blaga luni, in privinta eventualelor sanctiuni care vor fi aplicate politistilor. Decizia finala ii va apartine insa in exclusivitate acestuia. Speram ca tot luni lucrurile sa fie clarificate in ce priveste modul in care s-a facut ancheta la Iasi”, a incheiat prefectul. Se pare ca pe Gheorghi Plai, comisarul sef al judetului, va scapa de sanctiuni. El nu a fost in oras in ziua in care comisarul Tarcan a intocmit comisia de investigare in cazul „Larisa”. Era plecat la Bucuresti, la un curs de perfectionare a cadrelor. Lui i s-ar putea reprosa insa conduita profesionala ulterioara, deoarece cazul s-a intins pe perioada a doua luni fara rezultate. In ceea ce-l priveste, mai trebuie spus ca intre el si actualul sef al Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, este o relatie veche de prietenie.
Ce s-ar fi putut intimpla cu rapoartele din dosar?
Exista doua ipoteze in ceea ce priveste lipsa documentelor oficiale din dosarul „Larisa”:
1. Actele nu au fost efectuate niciodata. In acest caz este grav pentru ca politistii si-au batut joc de o ancheta si de durerea unei familii.
2. Actele au fost facute, dar au fost furate pentru ca erau slabe sau pentru ca ar fi dezvaluit greseli profesionale. In acest caz, vinovatii risca sa li se intocmeasca dosare penale de sustragere de inscrisuri oficiale.
Jale mare pe holurile Inspectoratului de Politie
Fierbere mare la Inspectoratul de Politie Judetean din Copou. Ultima zi de sedere a ofiterilor superiori trimisi de seful Politiei Romane, Dan Valentin Fatuloiu, pentru a verifica modul in care s-au desfasurat cercetarile in cazul Larisa, a intins la maximum nervii politistilor. Se stia faptul ca „vulturii” isi terminasera treaba in urma cu doua seri, dar ieri-dimineata ei inca se mai aflau in Iasi. Surse din politie sustin ca cei din comisie au cerut permisiunea de la superiorii din Ministerul Afacerilor Interne de a mai sta o zi in plus la Iasi, existind anumite aspecte de ultima ora care au mai fi trebuit lamurite. Din acest motiv, ieri-dimineata, in jurul orei 10:10, la sediul de pe Sararie a fost adus Robert Ciobanu, adolescentul care a ucis-o pe Larisa Chelaru. Acesta, imbracat in aceleasi haine din ziua in care a fost gasit corpul fetitei, a urcat scarile cu catuse la miini, urmat de un politist care il tinea de un brat. Comisia a terminat de discutat cu Robert Ciobanu in jurul orei 10:45. Pe la 11:30, unii politisti, mai ales cei de rang mai inalt, se intrebau intre ei cu glas scazut daca a plecat comisia. Pentru ca doar cei care au fost implicati in cazul Larisa aveau acces in biroul unde comisia ancheta, putini stiau ce observatii se faceau intre cei patru pereti din biroul sefului politiei iesene. „Nu se cunosc concluziile comisiei, in acest moment ancheta e in desfasurare. Nu se stie cit mai dureaza”, spunea Madalin Taranu, purtatorul de cuvint al IPJ, cind ceasul arata ora 12.
La putine minute dupa miezul zilei, comisarul sef Gheorghi Plai era asteptat de un politist linga scarile centrale din Inspectorat. „Trebuie sa coboare seful”, ii spunea politistul unui al doilea. Plai a coborit singur, parind gata de plecare si a iesit pe usa de linga scari. S-a intors dupa citeva minute. Ora 12:45 a fost momentul cind s-au auzit dinspre scari pasi, care indicau prezenta unui grup de persoane mai numeros. Era comisia, formata din cei patru membri. Gheorghi Plai ii urma indeaproape. „Fara declaratii”, a spus unul din bucuresteni, si au disparut in spatele aceleiasi usi. Dupa plecarea comisiei, surse din politie vorbeau despre atmosfera foarte incordata din birourile politistilor care au fost in vizorul comisiei de la Bucuresti. „Nici unul nu mai vorbeste. Sint negri de suparare. Nu se poate discuta cu ei”, ne-a declarat un politist referindu-se la membrii „Echipei rusinii”. In cursul dupa-amiezii, reporterii nostri au reusit sa afle ce cuvinte s-au rostit la momentul intilnirii dintre ofiterii trimisi de Fatuloiu si criminalul Larisei, chemat ca martor la propria-i fapta. „I s-a cerut sa recunoasca din fotografii politistii implicati in scotocirea subsolului. A povestit cum in acea vineri politistii au intrat si s-au uitat inautru la o masa si la niste recipiente din sticla aflate pe podea”, a declarat avocatul Andrei Zuza, aparatorul lui Robert Ciobanu.
Inca 20 de zile de arest pentru ucigas
Judecatorii au prelungit astazi cu 20 de zile mandatul de arestare pe numele lui Robert Ciobanu. Criminalul fetitei de numai 8 ani din Lunca Cetatuii a fost adus ieri la Tribunal la 11:30. De aceasta data, parintii ucigasului Larisei nu au mai venit pentru a-si sustine fiul. Aparitia lui nu a trecut insa neobservata pe salile Palatului de Justitie. Avocati sau justitiabili, toti cei care au zarit in cele doua luni imaginea fetitei disparute in toate colturile Iasului au tresarit la auzul sirenelor dubei Politiei. Giturile s-au lungit pentru a capata o imagine cit mai buna a celui care a curmat in chipul cel mai bestial viata Larisei. Intrevederea cu judecatorii a fost scurta. Intrebat daca doreste sa fie judecat in stare de libertate, Robert Ciobanu a preferat de aceasta data sa lase decizia la latitudinea instantei. „I-am explicat si eu ca nu are rost sa ceara sa fie judecat in libertate deoarece oricum parintii sai nu au unde sa il duca. Cred ca ar mai trebui sa treaca mult timp sa se limpezeasca apele, pentru ca locuitorii din Lunca Cetatuii sa mai uite de crima pe care a infaptuit-o. Nu am declarat recurs la solutia instantei deoarece nu avea rost sa stagnam mai mult dosarul la Tribunal. Este necesar ca procurorii sa inainteze in ancheta”, a comentat avocatul Andrei Zuza, aparatorul lui Robert Ciobanu. Viorica si Mirel Ciobanu, parintii criminalului, au venit sa isi sustina fiul doar in urma cu doua zile. Chiar si ei au pledat in favoarea mentinerii starii de arest, convinsi ca, odata ajuns in Luna Cetatuii, Robert ar putea fi efectiv linsat de catre vecini. Tot atunci, parintii ucigasului au declarat ca, oricarea ar fi decizia judecatorilor cu privire la pedeapsa pe care o merita Robert, il vor astepta sa se intoarca acasa.
Si Procurorul General al Romaniei trimite o echipa la Iasi
Abia s-a terminat ancheta venita la Politia ieseana ca o alta se pregateste. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a ordonat ieri o inspectie in dosarul „Larisa”, un procuror inspector urmind sa soseasca la Iasi la inceputul saptaminii viitoare. Procurorul inspector de la Parchetul instantei supreme va verifica modul in care a fost derulata ancheta criminalistica in cazul disparitiei Larisei Chelaru. „Trebuie sa aflam daca au fost verificate toate aspectele care se impun intr-o ancheta criminalistica referitoare la un caz de disparitie. Cel vizat de ancheta este procurorul care se ocupa de caz”, a afirmat aseara Robert Cazanciuc, purtator de cuvint al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorul iesean Ioan Buzdugan, cel care a coordonat ancheta dupa descoperirea cadavrului, nu-si face probleme din acest motiv. „Poate sa vina, nu-i nici o problema. Din momentul in care am preluat cazul, totul a fost in regula. Noi am intrat in ancheta abia dupa ce s-a descoperit cadavrul, pentru ca pina atunci nu fusese reclamata decit o simpla disparitie”, ne-a declarat Buzdugan.
Fatuloiu: Vom merge pina la demiteri
„Sanctiunile vor fi proportionale cu faptele”, a declarat ieri seful Politiei Romane, chestorul Dan Fatuloiu, citat de editia electronica a „Jurnalului National”. Aflat intr-o vizita in Bulgaria, impreuna cu ministrul de Interne Vasile Blaga, Fatuloiu, cel care a trimis controlul la Iasi, a declarat aseara: „Controlul in teritoriu s-a terminat. Urmeaza ca raportul sa fie intocmit in maximum doua zile, sa vedem despre ce greseli este vorba, de ce natura si cine le-a comis. Sanctiunile vor fi proportionale cu faptele. Ele pot merge de la avertisment sau mustrare scrisa pana la demiteri. Vom vedea despre ce este vorba si in functie de rezultate voi face propuneri pentru luarea de masuri, dar ceicare decid sunt ministrul si Consiliul de Judecata daca se constata ca este vorba despre vreo abatere”. (Marius MARGINEANU)

Comentarii