Iasul, pe primul loc la traficul de carne vie

miercuri, 10 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Iasul, pe primul loc la traficul de carne vie

Chiar si autoritatile locale care se ocupa de acest fenomen infractional recunosc ca, in ultimii ani, acesta a luat o amploare. Iar statisticile lor confirma acest lucru: in 2001 au fost constatate 56 de infractiuni privind traficul cu fiinte umane, in timp ce in 2002 au fost depistate 231 de astfel de cazuri. „In 2002 au fost destramate 8 retele de traficanti de fiinte umane, retele prin care au fost traficate peste 200 de tinere. Dintre acestea, 36 erau minore, cu virste intre 14 si 17 ani. In 2003 am reusit sa trimitem in judecata 17 inculpati care faceau parte din astfel de retele”, spune subcomisarul Daniela Onutu, sefa Compartimentului de Prevenire din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.
Cum se racoleaza fetele
In general, cele mai multe dintre victimele traficului de femei sint din familii sarace sau dezorganizate. Anchetatorii, prin miinile carora au trecut sute de declaratii ale acestora, spun ca tinerele sint racolate prin intermediul anunturilor de mica publicitate prin care li se ofera locuri de munca onorabile in strainatate: dansatoare, fotomodele, baby-sitter, menajere sau chelnerite. Salariile promise, de peste 10 milioane lei, devin extrem de atractive pentru o tinara obligata sa traiasca in tara sub limita saraciei. Mai mult, traficantii cistiga increderea tinerelor cu un comportament amabil si le suporta unele cheltuieli legate de obtinerea pasaportului, sau le cumpara incaltaminte si imbracaminte. Mirajul banilor este insa primul lucru care le face pe victime sa cada cu ochii inchisi in bratele proxenetilor. Procurorii care au instrumentat cazul unor tinere vindute in strainatate spun ca victimele sint inghesuite pentru citeva zile in diferite apartamente din Iasi sau Timisoara si pregatite sa fie scoase din tara, legal sau ilegal. Odata ajunse peste granita, fetele sint vindute proxenetilor sirbi, turci sau poloni. Dupa vinzare incepe drama lor. Necunoscind limba si locurile unde sint duse, tinerele sint usor de manipulat si supravegheat. Daca se impotrivesc, multe sint batute, sechestrate si vindute apoi ca la un tirg de animale proxenetilor din Kosovo, Macedonia, Bosnia etc, dupa care, obligate sa se prostitueze.
Numar de telefon gratuit pentru consilierea celor care vor sa lucreze in strainatate
Pentru prima data in Iasi, Asociatia „Alternative Sociale” a lansat ieri Campania Regionala de Constientizare Publica a Traficului de Fiinte Umane, desfasurata in 8 judete ale Moldovei. Campania se va concentra pe educarea tinerelor cu virste intre 14 si 24 de ani (circa 1.300.000 de persoane) cu privire la riscurile de a fi traficate, acceptind sa plece in strainatate fara a fi suficient informate. „Avem in vedere distribuirea a peste 55.000 de materiale de promovare prin toate locurile frecventate de tinerele intre 14 si 24 de ani: scoli, universitati, magazine, saloane de frumusete, discoteci, pe strada. In colaborare cu servicul „Pasapoarte” din cadrul IJP Iasi, tinerele care vor solicita actul de plecare in strainatate vor primi si materialele noastre. Brosurile vor contine, printre altele, un numar de telefon gratuit pentru consiliere (08008-223344), precum si numerele de telefon ale ambasadelor din Bucuresti. Campania noastra, finantata de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala si World Learning, va fi extrem de dinamica in toate cele 8 judete ale Moldovei”, a declarat Catalin Luca, director executiv al Asociatiei „Alternative Sociale”. (Carmen MAFTEI)

Comentarii