In fiecare ora, 9 femei sint batute de soti la Iasi

joi, 28 august 2003, 23:00
6 MIN
 In fiecare ora, 9 femei sint batute de soti la Iasi

Motivele pentru care atit de multe femei, circa jumatate, sint batute de sotii sau concubinii lor sint dintre cele mai incredibile prin banalitatea lor. Mincarea prost facuta, dezordinea din casa sau insusi faptul ca sotul vine ametit de bautura acasa, sint tot atitea motive „serioase” pentru aplicarea unei corectii. Numarul mare de astfel de agresiuni, sumele imense care se cheltuiesc pentru diagnosticarea si tratarea acestor persoane, au facut ca totul sa fie privit ca un fenomen social care ia o tot mai mare amploare. Aparitia Legii nr.127 privind prevenirea si combaterea violentelor in familie, intrata in vigoare lunea trecuta, are ca scop tocmai stoparea acestui fenomen.
Zilnic, zeci de femei ajung in spitale
Numai astazi, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon” au venit doua femei agresate de soti. Ieri au fost aduse alte doua femei de la tara, victime ale batailor sotilor lor. Irina S., de 33 ani, din Costesti, a fost batuta cu bestialitate cu pumnii si picioarele de barbatul ei, care s-a intors acasa de la crisma beat crita. Nu era pentru prima oara cind barbatul ii aplica o bataie sora cu moartea si din motive din cele mai puerile. Daca altadata isi oblojea ranile acasa, de aceasta data insa Irina a fost nevoita sa se interneze in spital. Si bine a facut, pentru ca femeia s-a ales in urma bataii cu o coasta si splina rupte. „Pacienta a fost internata imediat la Clinica I Chirurgie si astazi a fost operata. Daca intirzia sa se prezinte la spital, avea toate sansele sa moara”, a declarat dr. Diana Cimpoiesu, sefa UPU. Tot in stare grava a fost adusa si Crenguta D., de 33 ani, al carei sot a batut-o mai cu spor in zona fetei. „Aceasta avea un traumatism cranio-facial, o fractura la nivelul mandibulei, care va necesita o interventie chirurgicala”, a spus dr. Diana Cimpoiesu. Au existat si cazuri, si nu putine la numar, cind femeile au fost agresate chiar daca erau insarcinate. In aceasta situatie a fost si Maria A., de 28 de ani, din Belcesti. Desi era insarcinata in luna a 5-a, a incasat o bataie pe cinste de la sot, iar ca bonus, la sfirsit, acesta muscat-o si de urechea dreapta. Femeia a povestit ca nu e pentru prima data cind ia bataie de la sot. „Bea foarte mult si de fiecare data cind se imbata imi face scandal si ma pocneste fara motiv. Asa s-a intimplat si de aceasta data, cind a venit beat acasa si, din senin, a sarit cu pumnii si picioarele pe mine. Ba mai mult,
m-a muscat si de ureche. Parca innebunise de tot. Noroc ca am reusit sa fug la o vecina si am scapat din miinile lui”, a povestit Maria, care mai are in ingrijire inca 5 copii. In urma bataii, tinara a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie „Sf. Treime” Iasi.
Proportie egala intre sat si oras
Zilnic, in spitalele iesene se interneaza, in medie, cite 4-5 femei batute de sotii sau fiii lor. Proportia dintre cele din mediul urban si cel rural este cam egala, ceea ce arata ca femeile sint batute si la sate si la orase, chit ca se spune ca educatia este mult raspindita printre cei de la oras. Aceste femei sint din categoria celor care, in urma loviturilor primite, au probleme grave de sanatate: coaste rupte, fracturi de membre, traumatisme craniene sau leziuni ale organelor interne. Dincolo de imaginea acestor femei suferinde de pe patul de spital, multe dintre femeile agresate prefera sa „doseasca” suferinta fizica si sa se ingrijeasca singure acasa, de rusine ca ar putea intra in „gura tirgului”. Asa se face ca aceste femei, fie ca este o simpla taranca sau o simpla muncitoare, fie ca este profesoara universitara, sint adeptele zicalei „rufele murdare se spala in familie”.
Ce spun psihologii
„In aceste cazuri intervine un intreg mecanism psihologic, iar noua lege va avea de luptat cu mentalitatile femeilor. Dupa o agresiune, intre cei doi soti intervin tot felul de perioade: trezirea din betie a sotului, care apoi isi cere iertare si face promisiune, din nou consumul de alcool, din nou violenta etc. Apare apoi obisnuinta si teama sa nu vorbeasca vecinii”, spune dr. psihiatru Gabriel Crumpei. Acesta a adaugat ca mentalitatile vor fi schimbate mai rapid la femeile intelectuale, iar mai greu la muncitoare si femeile de la tara. „Este si o problema de educatie, si chiar de traditionalism. Mamele, care poate au fost si ele agresate de sotii lor in tinerete, isi educa fiicele in spiritul «capului plecat» in fata barbatului. Marea majoritate a acestor femei care vin la spital batute spun ca asa au fost crescute”, este de parere dr. Diana Cimpoiesu, sefa Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Din pacate, majoritatea femeilor agresate care ajung prin spitalele iesene nu beneficiaza aici decit de tratamentul pentru suferintele fizice. Aproape toate insa sint agresate si psihic. „In fiecare spital ar trebui sa existe cite un asistent social sau un psiholog care sa consilieze aceste femei. Practic, o femeie batuta este distrusa si psihic. Multe femei ne roaga sa nu le mai trimitem acasa, spunind ca le trimitem in mormint. Nu stim ce sa facem in aceste cazuri”, a mai spus dr. Cimpoiesu.
In SUA, barbatii fac ani grei de puscarie daca isi maltrateaza sotiile
Legea privind prevenirea si combaterea violentelor in familie a intrat, de luni, 25 august, in vigoare. Potrivit acesteia, violenta in familie reprezinta „orice actiune fizica sau verbala savirsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material”. De prevederile ei beneficiaza si persoanele care traiesc in concubinaj si au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti. Orice persoana care a fost agresata sau se simte amenintata trebuie sa stie ca violenta in familie este o infractiune prevazuta si sanctionata de Codul Penal. Aplicarea noii legi s-ar putea izbi de numeroase neajunsuri, avind in vedere faptul ca pedepsirea agresorului, in speta a sotului, se face doar pe baza reclamatiei facute la politie de sotie. „In SUA, medicii sint obligati sa anunte Politia ori de cite ori primesc un caz de femeie agresata. Daca pacienta este in stare grava, cum sint multe dintre pacientele noastre, sotul este imediat arestat si risca ani grei de puscarie. In spital, pacienta este preluata de psihologi si avocati, care o sfatuiesc ce sa faca. O femeie agresata poate cere si un ordin judecatoresc de restrictie impotriva barbatului, care nu mai are voie sa calce nici macar pe strada unde locuieste sotia lui. Acolo se merge pe ideea ca un agresor este un agresor care nu o sa se schimbe niciodata”, explica dr. Diana Cimpoiesu, care a facut studii in SUA. In Romania, potrivit noii legi, agresiunea trebuie anuntata la cea mai apropiata sectie de Politie in cel mult doua luni de la producere. Pentru ca victima sa poata fi aparata de repetarea violentelor, este bine sa fie facuta o plingere. Politistii au dreptul si obligatia sa intervina in orice caz de violenta in familie sesizat, chiar daca usa locuintei in care se aud tipetele nu este deschisa. Cei care sosesc la fata locului trebuie sa intocmeasca un proces-verbal de constatare, sa asculte partile implicate in conflict, sa ia declaratii de la martori si sa indrume victima catre Serviciul Medico-Legal si spre adapostul cel mai apropiat. Ei nu vor pleca inainte sa se asigure ca violenta nu se va repeta.
Familia, un mediu mai periculos decit strada
Potrivit unui studiu realizat ?n 1999 de Ministerul Sanatatii, a rezultat ca 41% dintre subiectii chestionati au declarat ca au fost cel putin o data victime ale violentei ?n familie. Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit statisticilor proprii, a aratat ca ?n Rom?nia o femeie din trei cade anual victima violentei partenerului sau. „Gallup” a realizat, ?n mai 2003, un studiu sociologic. ?n urma acestui studiu a rezultat ca aproximativ 42% dintre femei au cazut victime – ?n 2002- violentei exercitate de partenerii lor. Potrivit statisticilor Inspectoratului General al Politiei Rom?ne, circa 57% din numarul copiilor victime ale agresiunilor au fost victimizati ?n familie. Astfel, familia apare ca un mediu chiar mai periculos decit strada pentru copil.(Carmen Maftei)

Comentarii