Intr-o luna, iesenii navigheaza pe internet 8,4 milioane de minute

luni, 10 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 Intr-o luna, iesenii navigheaza pe internet 8,4 milioane de minute

Petrecerea noptilor in fata monitoarelor incepe sa devina una dintre distractiile preferate ale iesenilor. De luni pina vineri, in aprilie, intre orele 22-07, iesenii au stat in fata calculatoarelor conectati la internet peste 2,7 milioane de minute dupa cum arata rapoartele Romtelecom. Simbetele si duminicile de la ora 22 la 7 iesenii au stat pe "net" nici mai mult nici mai putin decit 1,1 milioane de minute. In timpul zilei, acestia lasa internetul pentru alte activitati. Astfel, in intervalul orar 07-16 de luni pina vineri s-au conectat la internet timp de 1,4 milioane de minute. De aici rezulta ca in cursul zilei, iesenii au stat mai putin in fata calculatoarelor cu 1,3 milioane minute decit noaptea. In timpul saptaminii, dupa-amiaza s-au inregistrat aceleasi rezultate ca si dimineata, minutele "cheltuite" de ieseni in fata calculatorului fiind comparabile cu cele din prima parte a zilei.
In schimb, week-endul este special consacrat pentru internet. In simbetele si duminicile lunii aprilie de la 7 dimineata la 10 seara iesenii au navigat pe internet timp de 1,7 milioane de minute. Daca luam in considerare faptul ca internetul a fost folosit de catre ieseni timp de 8.453.719 minute pe luna, la un numar de 834.921 conectari, observam ca, in medie, conectarea este de 10,13 minute. In principal, acest timp este folosit pentru citirea casutei postale si trimiterea de e-mailuri. De departe cele mai vizitate site-uri sint cele care au servicii de posta electronica. In categoria aceasta incadrindu-se "Yahoo" si "Hotmail". Daca pina acum "Yahoo" era preferatul internautilor ieseni, dupa schimbarile de orientare aduse in luna aprilie (taxarea serviciilor de pop mail si forward-mail), Hotmail-ul ii va lua locul dupa cum sustine Dan Rotaru, coordonator zonal de marketing al sucursalei "RDS", unul dintre furnizorii de internet din Iasi.
Daca impartim utilizatorii internetului in doua: firme si persoane fizice, reprezentantii primei categorii detin partea leului in ceea ce priveste timpul de conectare la internet si cantitatea de date transferate. Din cei peste 1.000 de clienti pe care ii are sucursala "RDS" Iasi, 100 sint firme, iar restul persoane fizice. Proportia in care este utilizat internetul de catre cele doua segmente este insa inversa, 15% de catre utilizatorii casnici si 85% de catre firme. In Romania, internetul este utilizat cu precadere in orasele cu un grad de digitizare mare la nivelul retelei-Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov, Cluj, Prahova, Iasi. Capitala detine aproximativ jumatate din traficul national. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii