Judecatorii ieseni rup legea tacerii

duminică, 14 aprilie 2002, 23:00
5 MIN
 Judecatorii ieseni rup legea tacerii

Ce stiti despre judecatori? Ca sint persoane in robe negre cu guler mov care va bucura sau va supara cind hotarasc in procesele pe care le aveti. Nu aveti cum sa mergeti in birourile lor. Nu aveti cum sa le cereti socoteala cind sinteti nemultumiti de solutiile date. Fac parte dintr-o casta inchisa in care legea tacerii este impusa. Telefoanele lor sint secrete. Pina si cu presa relatiile sint reduse la un simplu purtator de cuvint sau la presedintii instantelor. Nu au voie sa iasa in public. Aparent, lasa impresia unei lumi calme in care nu se intimpla nimic. Saptamina trecuta au ridicat insa un colt al cortinei care ii acopera. Sub linistea aparenta au loc razboaie si se trag sfori unse politic. Tot mai multe voci se ridica impotriva modului in care Consiliul Superior al Magis-traturii (CSM), care nu are nici un reprezentant din Iasi, isi aroga dreptul de a schimba magistratii din functiile de conducere locale. Iasul este in pragul unei revolutii morale. S-au saturat sa se supuna comenzilor politice. Dovada stau recentele alegeri pentru desemnarea reprezentantilor Iasului in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). La Tribunal a fost desemnata o judecatoare care a fost revocata din functia de vicepresedinte tocmai de CSM. La Curtea de Apel a fost desemnat un magistrat care nu face parte din conducerea impusa de CSM in urma cu doi ani. In plus, un magistrat al Curtii de Apel va incepe lupta pentru introducerea votului universal pentru desemnarea membrilor in CSM. „Asa voi avea incredere in toate deciziile CSM-ului, inclusiv in desemnarea presedintilor instantelor", si-a explicat pozitia judecatorul.
Prima victorie a magistratilor ieseni
Revolutia morala a inceput miercuri la Tribunal. Atunci avut loc o prima runda de alegere a celui mai competent magistrat pentru a ocupa un loc in CSM. La alegeri au participat toti judecatorii acestei instante, in frunte cu presedintele.
S-au folosit buletine de vot secrete, modalitate prin care fiecare magistrat a avut posibilitatea sa-si treaca pe buletin optiunea proprie, cea sincera. Cistigatoare a fost desemnata, prin voia majoritatii magistratilor acestei instante, Nicoleta Lazar.
Surpriza rezultatului a constat in faptul ca Nicoleta Lazar fusese revocata din functie de vicepresedinte de catre CSM in urma cu o luna. Deci, o prima victorie a magistratilor ieseni. Ei nu au iertat maniera prin care CSM si-a virit coada in schimbarea judecatoarei. „Va dati seama ce ochi vor face cei din CSM cind vor vedea ca am fost propusa tocmai eu de colectiv sa fac parte din CSM", a zimbit ironic Nicoleta Lazar.
Esec al CSM-ului si la Curtea de Apel
A doua surpriza s-a consumat ieri, la Curtea de Apel. Nici de aceasta data nu a iesit cistigatoare o persoana din conducerea agreata de CSM.
„S-a votat un candidat cu reale sanse sa ocupe un loc in CSM. Este vorba de judecatoarea Maria Gaita care a indeplinit cele mai multe conditii: profesionalism, seriozitate, corectitudine, vechime profesionala, competenta, activitate stiintifica bogata", a declarat purtatorul de cuvint al Curtii de Apel, magistrat Aurel Dublea. Principalul contracandidat al Mariei Gaita a fost vicepresedinta instantei, Violeta Olariu.
Decizii luate in restaurante Comentind de pe margine, judecatorii si-au manifestat multumirea fata de rezultatele celor doua alegeri. „Cind au loc alegeri adevarate si nu impuse, primeaza calitatea, adevarata valoare. Sint alesi oamenii care isi merita locul de a ne reprezenta. Ne-am saturat de deciziile celor de la CSM care nu fac decit sa serveasca politicul", a spus o judecatoare. De altfel, cu aceasta ocazie, o parte din judecatori au scos in fata faptul ca nu mai au incredere in CSM deoarece este o institutie aservita politic. „Atita vreme cit sedintele CSM-ului sint prezidate de ministrul Justitiei,
Rodica Stanoiu, care este angajata politic, nu pot trage decit o singura concluzie. Ca justitia nu este independenta", a spus o judecatoare. „Am auzit cum se faceau numiri in functie prin restaurante", a completat un alt magistrat.
PSD implicat la Tribunal
Referindu-se la revocarea din functie a celor doua vicepresedinte ale Tribunalului, majoritatea judecatorilor crede ca schimbarea a fost de natura politica. „Stiu ca atunci cind s-a facut licitatie pentru firma care urma sa se ocupe de reparatiile capitale ale institutiei, PSD a facut presiuni pentru ca o anumita firma sa cistige. Faptul ca cele doua vicepresedinte s-au opus pentru alegerea preferentiala a firmei agreate de PSD le-a costat functiile", si-a spus punctul de vedere un judecator. De altfel, chiar Nicoleta Lazar sustine ca a fost schimbata pe criterii politice. „Cred ca sint singura persoana revocata din functie intr-un mod atit de grosolan, prin imixtiuni politice.
La timpul potrivit voi demonstra acest lucru cu caz concret si cu documente", a promis Nicoleta Lazar, refuzind insa sa precizeze care este formatiunea politica raspunzatoare de revocarea ei din functie.
Presedintii depind de partidul aflat la putere
Alegerile la care au luat parte i-au facut pe unii judecatori sa imbratiseze larg o idee avangardista. „Ideal ar fi ca membrii CSM, cei care fac si desfac functii de conducere, ar trebui sa fie alesi prin vot universal. Ar trebui ca toti magistratii din tara sa participe la alegeri universale. Daca cei din CSM ar fi alesi prin acest mod, atunci as avea incredere deplina in hotaririle pe care le dau. De cel putin zece ani de zile m-am convins ca CSM este aservit politic. Atunci, cum va explicati ca presedintii instantelor se tot schimba in functie de ce partid este la putere", a aratat cu degetul un judecator. „Cind se mai gindesc sa schimbe oameni din conducere, ar trebui sa mai ia si pulsul instantei. Nu sa tina cont de parerea unei singure persoane, sau de dorintele politice ale celor care sint la putere. Cind au fost inspectori trimisi de CSM toamna trecuta, era coada la usa lor sa le spunem si ofurile noastre. Credeti ca ne-au primit? Intrare au avut tot oamenii lor", s-a plins un judecator. La Curtea de Apel, o judecatoare a descoperit ca are motive sa-si iubeasca colegii. „De ani de zile, imi era lehamite de orice alegere. Credeam ca functioneaza spiritul de turma. Prea se obisnuisera toti sa-si plece capul in fata celor impusi de CSM. Cind am vazut ca a fost aleasa Maria Gaita, prin adevaratul vot al colegilor, am avut o revelatie.
Iubesc colectivul ca s-a trezit. Asta inseamna ca sint oameni de caracter", si-a exprimat entuziasmul o judecatoare.
Idei revolutionare la Amara
Punctul de vedere al magistratilor ieseni va fi dus la Amara, loc unde se vor intilni delegati din intreaga Romanie. Aici, un magistrat al Curtii de Apel va pro-
pune o idee revolutionara. „As dori sa aiba loc alegeri universale pentru desemnarea componentei CSM. Este modul cel mai democratic pentru a inlatura orice suspiciune privind amestecul politic in puterea judecatoreasca", a declarat judecatorul, care a promis
ca va veni cu date suplimentare de la intilnirea de la Amara. La aceasta intilnire va participa si Nicoleta Lazar, care va infiera imixtiunea politica in procesul de justitie. (Adriana PLECAN)

Comentarii