Lectia studentului paralizat Bogdan Mitrofan, daruit cu o vointa de fier

sâmbătă, 12 martie 2005, 00:00
2 MIN
 Lectia studentului paralizat Bogdan Mitrofan, daruit cu o vointa de fier

Bogdan Mitrofan, studentul in anul IV de la Facultatea de Litere a Universitatii „Al.I. Cuza”, care in urma unui accident stupid de acum patru ani a ramas imobilizat intr-un carucior cu rotile, a promovat cu bine licenta. „Sint extrem de multumita de cum s-a prezentat Bogdan la licenta. A luat nota 9 la lucrarea de diploma si aproximativ aceeasi nota la examenul oral pe care l-a sustinut in locul celui scris”, a spus conf.dr. Rodica Dimitriu, coordonatorul lucrarii de licenta a lui Bogdan.
Bogdan, a carui poveste impresionanta a fost prezentata in „Ziarul de Iasi” luna trecuta, si-a sustinut licenta intr-un mod mai putin obisnuit. Deoarece se afla in imposibilitatea de a se deplasa de la Tecuci la Iasi, Bogdan a fost examinat acasa, la fel cum s-a intimplat si in sesiunile din ultimii doi ani de facultate. Cu patru ani in urma, terminase anul II, Bogdan a ramas paralizat in urma unei sarituri in apa. Tinarul si-a fracturat coloana, iar operatiile efectuate nu l-au ajutat pina acum. Diagnosticul medicilor a fost categoric: paralizia membrelor inferioare si superioare, in termeni medicali „fractura cominutiva somatica a coloanei cervicale, nivel C5”. Desi pentru multi acest lucru ar parea aproape imposibil, Bogdan a reluat studiile, sustinut de parinti si ajutat de prieteni, colegi si profesori.
De curind, comisia de licenta – formata din decanul facultatii, prof.dr. Iulian Popescu, prof.dr. Dumitru Dorobat si coordonatorul lucrarii de diploma, conf.dr. Rodica Dimitriu – s-a prezentat la domiciliul absolventului, acordindu-i sansa de a-si finaliza studiile si de a atinge astfel o adevarata performanta. „Nu numai ca a progresat, dar era pregatit sufleteste pentru sustinerea lucrarii. Avea conspectata toata materia si chiar isi facuse fise de lectura”, a povestit prof.dr. Dumitru Dorobat. Bogdan nu cunoaste deocamdata rezultatul final deoarece este asteptat si raspunsul cadrelor didactice de la catedra de Limba Franceza: „Nu stiu ce nota am luat… dar am muncit mai bine de un an pentru aceasta lucrare”, ne-a spus Bogdan, multumindu-le din nou profesorilor sai care l-au ajutat sa isi realizeze cea mai de pret dorinta a sa.
Ceea ce spera acum Bogdan este sa isi gaseasca un mod in care sa isi cistige existenta. Tinarul, care acorda acum meditatii, ar putea lucra de acasa pentru diferite fundatii, colaborator la diverse proiecte. Ar mai putea lucra si ca traducator, profesorii apreciindu-l pentru modul in care a tradus Sonetele lui Shakespeare. Chiar lucrarea sa de licenta a fost, de altfel, in domeniul traductologiei. Cea mai la indemina solutie pe care conf.dr. Rodica Dimitriu a gasit-o este sa-l puna in legatura pe Bogdan cu mai multe edituri, pentru a efectua traduceri contra cost. Mai mult decit atit, conf. Rodica Dimitriu a apelat si la cunostintele din strainatate pentru a vedea daca se mai poate face ceva pentru Bogdan din punct de vedere medical: „Am luat legatura cu niste cunostinte din Anglia pentru a-mi da citeva informatii despre un eventual tratament”, a adaugat conf.dr. Rodica Dimitriu. (Cristina ORHEANU)

Comentarii