Licenta baronului Oprisan data la Iasi, cusuta cu ata alba

marți, 02 martie 2004, 00:00
5 MIN
 Licenta baronului Oprisan data la Iasi, cusuta cu ata alba

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea si seful filialei judetene PSD a absolvit Facultatea de Stiinte Politice de la universitatea privata „Petre Andrei” din Iasi anul trecut, adica in 2003. Potrivit actelor de studii, studentul Oprisan Marian a urmat cursurile la zi la Iasi, in ciuda importantelor responsabilitati politice si administrative pe care le avea zilnic la peste 200 km distanta. A fost un student destul de silitor, adica, spre deosebire de altii, „si-a platit taxele la timp”, isi caracterizeaza invatacelul fostii sai profesori. Cu toate acestea, surpriza! – nu s-a prezentat la examenul de licenta de asta-vara, laolalta cu colegii sai de generatie, ci a optat pentru sesiunea de restante din februarie. A dat examenele de licenta nu la Cluj-Napoca, la sediul Universitatii „Babes Bolyai”, cum au facut o parte din colegii sai, ci la Iasi, la sediul Universitatii „Petre Andrei”, impreuna cu alti 14 restantieri.
O explicatie pentru faptul ca nu si-a dat examenul la timp, la Cluj, este probabil aceea ca Marian Oprisan ar fi dat examen la patru discipline, si nu la doua, cum a dat in cele din urma. Si, poate mai important, din comisia de la Cluj ar fi facut parte si Emil Boc, presedintele executiv al PD, mina dreapta a lui Traian Basescu. Asa, la Iasi, examinatorii – lectori la Facultatea de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti – au facut si ei o exceptie si s-au deplasat la Iasi pe 17 si 18 februarie. In fine, dupa toate aceste pregatiri, Oprisan – taxat in repetate rinduri de adversarii sai politici pentru ca nu avea studii superioare – a promovat licenta cu o medie frumusica.
„O incalcare flagranta”
Daca pina acum toti absolventii de Stiinte Politice de la „Petre Andrei” au dat licenta la Universitatea „Babes-Bolyai”, de aceasta data, conducerea facultatii iesene a optat pentru SNSPA. „Anul trecut am dat, intr-adevar, si restantele cu Clujul, dar anul acesta ne-am dat seama ca SNSPA-ul are o macheta de studiu mai apropiata de a noastra”, motiveaza optiunea decanul Facultatii de Stiinte Politice de la „Petre Andrei”, conf.dr. Cristian Bocancea. In plus, spune el, „materia de licenta de la SNSPA este la jumatate fata de cea de la Cluj, existind doar doua probe scrise: la «Teorii si idelogii politice contemporane» si la «Relatii internationale si integrare europeana»”.
„Este o incalcare flagranta a metodologiei de licenta. Sesiunea de restante din februarie reprezinta sesiunea a doua de examen a promotiei anului trecut, deci trebuia organizata in aceleasi conditii”, spune rectorul Universitatii „Al.I.Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea, adaugind ca legea prevede doar o singura exceptie, si anume, pentru studentii care participa la programe de studii internationale. Doar acestia – spune Oprea – pot da licenta intr-o sesiune speciala, insa tot cu aceeasi comisie si in aceleasi conditii ca si colegii lor de an.
Pentru Oprisan s-au facut exceptii de la regulamente
„Noi am acceptat sa organizam licenta pentru absolventii de la «Petre Andrei», fiind acreditati de Ministerul Educatiei inca din 1999. Am mai organizat licenta si pentru absolventii de la «Dimitrie Cantemir», din Bucuresti. Singura problema este ca nu ne deplasam la institutia absolventilor decit pentru un numar mare de candidati”, spune prof.dr. Cristian Pirvulescu, secretar stiintific la Stiinte Politice, in cadrul SNSPA. „Cum? S-a deplasat comisia la Iasi?”, s-a aratat surprins Pirvulescu, intrebat daca 15 candidati, citi restantieri s-au inscris in februarie la licenta, impreuna cu Oprisan, reprezinta un numar suficient de mare pentru deplasarea comisiei. Nu sint insa acestea singurele exceptii de la reguli. Intre institutia organizatoare a licentei si universitatea de provenienta a candidatilor se incheie, de regula, in scris, un acord de colaborare, in care se stabilesc toate detaliile organizarii licentei. „Acordul s-a incheiat, din cite imi amintesc, cu o zi inainte de inceputul examenului”, a spus prof.dr. Adrian Miroiu, decan la Facultatea de Stiinte Politice de la SNSPA. „Protocolul s-a incheiat in scurt timp, intrucit nu stiam daca vom avea sau nu candidati la licenta, fiind sesiune de restante”, motiveaza decanul de la Iasi, Cristian Bocancea. Numai ca, metodologia organizarii licentei elaborata de Ministerul Educatiei stabileste ca „inscrierea candidatilor se efectueaza cu cel putin 15 zile inainte de inceperea examenului, in baza acordului dintre aceste institutii”. In plus, metodologia stabileste ca deplasarea comisiei de licenta la institutia de provenienta a candidatilor trebuie aprobata, in baza aceluiasi acord, de catre minister”. Tot prin protocol se stabilesc tematica si membrii comisiei. „Eu nu stiu cind s-au rezolvat toate aceste probleme. Am semnat protocolul cu o zi inainte, in calitate de vicerector, intrucit doamna rector era in concediu medical. De obicei, insa, astfel de protocoale se incheie cu mult timp inainte”, pune paie pe foc prof.dr. Nicolae Niculescu, vicerector la „Petre Andrei”. In fine, in mai putin de 24 de ore de la incheierea protocolului, comisia de licenta era deja la Iasi, gata de primul examen. O comisie formata nu din trei cadre didactice de la institutia organizatoare, cum spune legea, ci doar doua: lectorii Stefan Stanciugelu si Andrei Taranu. Cel de-al treilea membru a fost, in contradictie cu regulamentul, de la „Petre Andrei”. Presedintele comisiei a fost lector dr. Andrei Taranu, nu un conferentiar sau profesor universitar, cum spune metodologia.
„Nu stiu daca am voie sa dau detalii despre examen”
Dincolo de toate aceste nereguli certe de organizare, atit conducerea facultatii absolvite de Oprisan cit si cea a facultatii organizatoare a licentei pretind ca licenta s-a desfasurat la standarde academice. „Nu stiu daca am voie sa dau detalii despre examen. Nu ca as avea ceva de ascuns. Ceea ce va pot spune este ca am facut distinctie intre omul politic si studentul Marian Oprisan”, a declarat lector dr. Stefan Stanciugelu, membru al comisiei, care s-a limitat doar sa spuna ca, in cazul lui Oprisan, s-a urmarit ca „examinarea sa fie mai amanuntita, tocmai pentru a nu aparea probleme de interpretare”. La sustinerea tezei de licenta, Marian Oprisan a luat 7,50, tema fiind „Elite si leadership”. Cind a avut timp baronul de Vrancea sa stea in biblioteca si sa-si redacteze teza de licenta? „Si noi ne intrebam acest lucru. Colegii mei au spus ca a stiut sa raspunda la toate intrebarile din teza”, a spus, rizind, decanul facultatii de la SNSPA, Adrian Miroiu, adaugind ca nu se poate verifica daca teza de licenta a fost facuta de candidat sau de altcineva. „Am inteles ca despotul de Vrancea ar fi invatat teza de licenta pe de rost si ca era foarte stresat”, a adaugat amuzat si Cristian Pirvulescu. (Emilia CHISCOP)

Comentarii